Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Generalu Armije BiH Mahmuljinu 10 godina zatvora zbog ratnih zločina

Mahmuljin je nepravomoćnom presudom proglašen krivim po zapovjednoj odgovornosti jer je tijekom rata bio zapovjednikom Trećeg korpusa Armije BiH, u čijem je sastavu bila i postrojba "El mujahedin"
22. siječnja 2021. u 11:45 1 komentara 467 prikaza
Foto: Sud Bosne i Hercegovine

Sud Bosne i Hercegovine proglasio je u petak umirovljenog generala Armije BiH Sakiba Mahmuljina krivim za ratne zločine i osudio ga na 10 godina zatvora.

FFP2 maska FFP2 MASKE Pogledajte koliko kod nas koštaju maske koje su obvezne u Bavarskoj: 'Nema navale'

Mahmuljin je nepravomoćnom presudom proglašen krivim po zapovjednoj odgovornosti jer je tijekom rata bio zapovjednikom Trećeg korpusa Armije BiH, u čijem je sastavu bila i postrojba "El mujahedin", sastavljena od dragovoljaca iz islamskih zemalja koji su počinili ratne zločine nad zarobljenicima i civilima srpske nacionalnosti.

Optužnica protiv Mahmuljina konkretno se odnosi na likvidacije civila srpske nacionalnosti i zarobljenih pripadnika vojske bosanskih Srba koje su islamistički borci ubili na području Zavidovića i planine Ozren tijekom završnih ratnih operacija 1995. godine. Prema navodima iz optužnice islamistički su borci od srpnja do rujna 1995. godine ubili najmanje 55 ratnih zarobljenika. 

u saboru Sačić osudio Milanovićev odlazak iz Zadra: 'To je sramotno ponašanje, grubi nasrtaj na Domovinski rat'

Sudsko vijeće je prihvatilo tvrdnje iz optužnice da je Mahmuljin znao za počinjene zločine, no kao zapovjednik nije ništa učinio kako bi kaznio počinitelje. Sada je osuđen za kazneno djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika i ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Obrana je tijekom suđenja tvrdila kako Mahmuljin nije efektivno kontrolirao postrojbu "El mujahedin" jer je ona imala svoj zatvoreni ustroj i zapovjednu liniju ustrojenu na vjerskoj osnovi. Optužnica protiv Mahmuljina podignuta je još 2015. godine, a suđenje je trajalo pune četiri godine.

BILI ZAJEDNO NA VEČERI
Liječnik koji je pokušao oživiti Bandića: Samo se srušio, bio je to masivni infarkt
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?