Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
O čemu se glasovalo?

Bauk: Željka Markić je u sukobu sa samom sobom!

Arsen Bauk
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/2
03.12.2013.
u 19:13

– Ako vi sada pokušavate tumačiti nama koji smo glasovali "za", da smo mi samo glasovali za formu, a ne za sadržaj braka, onda nam nastavite to objašnjavati. Baš me zanima tko će vam povjerovati – rekla je Markić

U priopćenju iz Građanske inicijative "U ime obitelji" napisali su kako očekuju da ministar Bauk preispita novi prijedlog Zakona o životnom partnerstvu te smatraju da istospolni partneri ne smiju dobiti "gotovo sva prava iz bračne zajednice" jer bi to bilo izigravanje volje birača.

"Obveza je svih predstavnika javne vlasti da svakodnevno ulažu napor kako bi sve zakone uskladili s Ustavom Republike Hrvatske te da zakoni odražavaju iskazano uvjerenje naroda koji predstavljaju. A u Ustav Republike Hrvatske, voljom 66 posto birača koji su izišli na prošlonedjeljni narodni ustavotvorni referendum ili gotovo milijun hrvatskih građana, ušla je odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca. Nesporno je da bi pripisivanje gotovo svih prava koja ima brak, kao zajednica žene i muškarca, jednoj sadržajno potpuno drugačijoj zajednici, predstavljalo izigravanje volje birača i demokratskog izjašnjavanja", pišu u priopćenju iz inicijative "U ime obitelji".

Ministar uprave Arsen Bauk kazao je za RTL Danas kako ne namjerava preispitati Zakon o Životnom partnerstvu, kako to od njega traži inicijativa "U ime obitelji", jer su to već dijelom napravili suci Ustavnog suda. - Ustavni sud je u jednoj od točaka svog izvješća rekao ovakav referendum, koji je proveden, ne smije utjecati na prava istospolnih zajednica. Prema tome, čini mi se da je već Ustavni sud to preispitao - kazao je ministar uprave Arsen Bauk te dodao kako je Željka Markić "u sukobu sa samom sobom".  

- Što se tiče gospođe Markić, čini mi se da je ona u ovom trenutku u sukobu sa samom sobom iz mjeseca svibnja, jer je tvrdila upravo suprotno - jasan je bio Bauk.

"Nećemo preispitati zakon"

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike Milanka Opačić poručila je Željki Markić da Vlada neće preispitati Zakon o životnom partnerstvu prema kojem će istospolni partneri dobiti gotovo sva prava koja imaju i bračni partneri, osim što neće moći usvajati djecu, pišu 24sata.

– Imamo dovoljno ruku da taj zakon izglasujemo. Bez ikakvih promjena, to je naša politička odluka. Zakon će biti izglasovan, a u Saboru može biti samo poboljšan, ništa drugo – kazala je danas Opačić te dodala kako je Markić "obavila što je obavila prošle nedjelje" i da neće biti preispitivanja zakona jer je sada na redu Sabor.   

"Građani nisu glasovali samo o formi, nego i o pravima"

Prvo lice inicijative "U ime obitelji" Željka Markić danas je kazala da građani nisu samo glasovali o "formi", odnosno nazivu braka nego i o njegovu sadržaju i pravima koja iz njega proizlaze te traži da se preispita Zakon o životnom partnerstvu.

U izjavi za Media Servis, Markić je kritizirala prijedlog Zakona o životnom partnerstvu jer tvrdi da neke odredbe u tom zakonu predstavljaju pokušaj da se "zaobilaznim putem omogući istospolnim vezama da posvajaju djecu". – Inicijativa "U ime obitelji" očekuje da se ministar Bauk vrati s prijedlogom zakona koji će biti kvalitetniji od ovoga koji je iznio. Profesorica Aleksandra Korać Graovac, kao profesorica obiteljskog prava, izišla je iz tima i odbora zato što je javno iznijela sve primjedbe koje se odnose na činjenicu da se kroz ovaj zakon pokušava roditeljska skrb prenositi na treću osobu, što je potpuno nepoznato – kazala je Markić.

Napomenula je da je na referendumu velik broj birača kazao da je za njih brak životna zajednica žene i muškarca. – Ako vi sada pokušavate tumačiti nama koji smo glasovali "za", da smo mi samo glasovali za formu, a ne za sadržaj braka, onda nam nastavite to objašnjavati. Baš me zanima tko će vam povjerovati – rekla je Markić i dodala da su birači jasno rekli da je brak zajednica žene i muškarca i da takvu zajednicu Ustav treba štititi kao i prava koja iz te zajednice proizlaze. – Ako netko sada pokušava reći da bi bilo potpuno prirodno i demokratski kao izraz poštovanja prema građanima da se sada nameću neki drugi kriteriji, da se pravi kao da se to odnosi samo na formu, na ime, a da sadržaj nije važan, ja mislim da ste u krivu. A o tome će opet prosuditi birači – kazala je Markić.

>>Očekujemo da Bauk preispita prijedlog zakona o životnom partnerstvu

Komentara 233

MK
moram.komentirati
17:34 03.12.2013.

Dokad će ova vlast ignorirati svoj narod? Ovako bezočno kršenje volje birača je suludo! Naime, svaka iole normalna vlast u iole demokratskom društvu bi jučer ujutro nakon referenduma bez ikakve zadrške dala ostavku. Zašto? Ono što su sve napravili da da do referenduma uopće ne dođe (šikaniranje, vrijeđanje, kršenje zakona, Ustava - nema što nisu probali), zatim u predreferendumskoj kampanji otvoreno "navijali", financirali stranu "protiv" iz naših novaca, zlorabili cjelokupni medijski prostor s neviđenom propagandom (vonjalo po starom komunističkom režimskom TVZ), kršili sve međunarodne norme dobrog ponašanja vlasti (vlada i predsjednik RH) - da bi na kraju narod rekao sasvim suprotno od toga! Ovaj referendum jeste bio o braku, ali nakon tako otvorenog zauzimanja strane, poraz vladajućih na referendumu je 100% dokaz da ne zastupaju narod već tko zna koga, a to što i nakon toga nastavljaju po svome dokazuje da niti ne poštuju svoj narod. Da li ovome još nešto treba dodati? Zavladao je mrak demokracije, forsira se jednoumlje i to na vrlo primitivan i već viđen način 20-tak godina unazad. Gdje je tomu granica?

Avatar MK
MK
17:25 03.12.2013.

U Ustav ne ulazi "Zivotna zajednica muskarca i zene se zove brak", nego u ustav ulazi "Brak je zajednica muskarca i zene"... Znaci brak se "ne zove" samo, nego on "je"! Zato svaka drugacija zajednica ima u svome nazivu nositinositi rijec "vanbracna/vanbracno (zajednica/parnerstvo)" da ne dode do zabune ili zablude i time povrede Ustava!!!

BO
Bogočin
17:28 03.12.2013.

Pa neka drugovi i drugarice i dalje rade kao i do sada, znači lažu i mažu. Zadnja je ipak kod ustavnoga suda, a on je već najavio da to neće proći. Blamaža ovih arogantnih nesposobnjakovića se nastavlja. Nakon pada zakona o seksualnom odgoju, zakona "Lex Perković" i blamaže s Vukovarom, pasti će i ovaj zakon. Nitko razuman i dobronamjeran nije protiv zakonskog reguliranja prava istospolnih zajednica, ali ne na način kako to žele sodomisti, satanisti, četnici i ko fol reformirani komunisti, uz još nešto izgublkjenih, neinformirani i nešto kupljenih duša.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije