Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDSJEDNIČKI IZBORI U FRANCUSKOJ

Fillon poručio da ne odustaje: Nitko me danas ne može spriječiti da budem kandidat

francuski kandidat za nominaciju konzervativaca za predsjedničke izbore Francois Fillon
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
05.03.2017.
u 22:32

Trojica regionalnih predsjednika desnice rekli su da bi se htjeli sastati s Fillonom kako bi ga privolili na "dostojanstven odlazak".

Premda izložen jakom pritisku desnice koja ga pokušava privoliti na povlačenje, Francois Fillon je u nedjelju odbio povući kandidaturu na francuskim predsjedničkim izborima, opetujući da je nedužan u aferi o navodnom lažnom zapošljavanju koja paralizira njegovu kampanju

U intervjuu za javnu tv-mrežu France 2 Fillon je izravno upitan hoće li se povući. "Odgovor je ne", rekao je. Ne vidim razloga da to učinim."

"Moju kandidaturu i dalje podupire većina birača desnice i centra, to mislim i to sam pokazao danas poslijepodne", rekao je Fillon u intervjuu pošto je blizu Eiffelova tornja u Parizu okupio više desetaka tisuća pristaša, javlja France Presse.

"Nitko me danas ne može spriječiti da budem kandidat (...). Moj program jedini može omogućiti oporavak zemlje", istaknuo je, rekavši da "nije autističan" i da dobro vidi teškoće u kojima se našao.

Oko 260 zastupnika mu je uskratilo potporu nakon anketa koje pokazuju da bi mogao ispasti već u prvom krugu 23. travnja i da prolaze čelnica krajnje desnice Marine Le Pen i Emmanuel Macron, bivši ministar socijalističkog predsjednika Francoisa Hollandea koji je prešao na pozicije centra.

Politički odbor Fillonove stranke Republikanci treba se u ponedjeljak navečer sastati kako bi "ocijenio stanje" nakon skandala o navodnom lažnom zapošljavanju njegove supruge Penelope i njihovo dvoje djece, zbog čega konzervativnog kandidata očekuje optužnica.

Trojica regionalnih predsjednika desnice rekli su da bi se htjeli sastati s Fillonom kako bi ga privolili na "dostojanstven odlazak".

Fillon koji je u subotu proslavio 63. rođendan priznao je da je griješio i opetovao pred pristašama da je "čestit čovjek koji je proveo život služeći za opće dobro".

Bivši francuski premijer Alain Juppe od kojega mnogi traži da zamijeni Fillona će u ponedjeljak ujutro dati izjavu novinarima, rekao je na Twitteru, navodi Reuters.

Juppe se oglasio nekoliko minuta nakon što je Fillon rekao televiziji France 2 da neće povući svoju kandidaturu i da Juppeova kandidatura ne odgovara onome što su birači reklo da žele kada ga je porazio na stranačkim predizborima u studenom.

"Da su željeli projekt Alaina Juppea glasovali bi za Alaina Juppea na tim izborima", rekao je Fillon.

>> Francuski predsjednički kandidat oženio se svojom nastavnicom

>> Fillon zbog plaće supruge gubi od Le Pen?

Komentara 1

Avatar Eric Burdon
Eric Burdon
14:14 06.03.2017.

Ali mu glasaci mogu sprijeciti da bude predsjednik.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije