Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAJEDNIČKA AKCIJA NJEMAČKE POLICIJE I EPPO-a

Fiktivno preprodavali luksuzna vozila i zaštitne maske. Šteta 40 milijuna eura

eppo
Foto: European Public Prosecutor’s Office
1/2
12.05.2022.
u 16:09

Istražitelji su pretražili 55 kuća, stanova i vozila, a osumnjičenici se terete da su se fiktivno trgovali luksuznim automobilima poput Lamborghinija, Ferrarija, Bentleya, Porschea, Rolls-Royceovima...

Njemačka je policija na zahtjev Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO)  tijekom 12. svibnja  uhitila više osoba koje se sumnjiče za prevare s PDV-om teške 40 milijuna eura. Pripadnici skupine sumnjiče se da su se koristili tehnikom tzv. nestajućih trgovaca, a porezna prevara kružno je bila organizirana po cijeloj Europi jer su se preko mreže lažnih kompanija fiktivno preprodavala luksuzna vozila, ali i zaštitne maske za lice.

Istražitelji su pretražili 55 kuća, stanova i vozila, a osumnjičenici se terete da su se fiktivno trgovali luksuznim automobilima poput Lamborghinija, Ferrarija, Bentleya, Porschea, Rolls-Royceovima... Do sada su uhićene dvije osobe te je oduzeto  pet automobila, nekretnine, luksuzni satovi, dokumenti, novac s bankovnih računa...

Do sada je ustanovljeno da se trgovalo  i stvarnom robom, no i da su osumnjičenici uspostavili paralelni lažni sustav čiji je cilj bio varanje na PDV-u. Lažirale su se fakture i to tako da bi prvi  trgovac  u prevarantskom lancu izdavao neto račune trgovcima u Njemačkoj. Kupac je tada djelovao kao tzv.  nestajući trgovac jer ne bio platio PDV na kupljenu robu. Umjesto toga bi robu prodao drugoj tvrtki koja bi pak zatražila povrat plaćenog PDV, iako PDV nije bio plaćen. Nakon toga bi roba bile izvezena   neku drugu zemlju EU, što bi značilo da  je bila oslobođena plaćanja poreza pa je roba opet mogla biti preprodana.

Osumnjičenici se terete za štetu od 40 milijuna eura, a među njima su i jedan javni bilježnik te jedan porezni savjetnik. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije