Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
drama bez kraja

Ipak je tražio odgodu Brexita: Johnson poslao pismo europskim čelnicima

Boris Johnson
Foto: Henry Nicholls/REUTERS/PIXSELL
1/3
19.10.2019.
u 22:46

Bruxelles je već dva puta pristao dogoditi Brexit, a prvi rok bio je 29. ožujka ove godine.

Europskim čelnicima toliko je dosadio Brexit da kad su ovaj tjedan postigli dogovor s britanskim premijerom Borisom Johnsonom nisu htjeli ni razmišljati o potrebi nove odgode, no čini se kako će se ona ipak dogoditi. 

Premijer Boris Johnson poslao je pismo predsjedniku Europskog vijeća Donaldu Tusku u kojem ga je tražio odgodu Brexita.

Tusk će na temelju toga pisma početi razgovarati s europskim čelnicima o tome kako reagirati, objavio je on na Twitteru. 

Jedan je diplomat EU-a osnažio tu poruku: Nećemo se dati požurivati nikakvim zahtjevima".

EU se nada kako bi dogovor mogao biti prihvaćen na vrijeme u podijeljenom britanskom parlamentu kako bi omogućio da Britanija izađe sa sporazumom 31. listopada

EU će ipak morati priskočiti ukoliko bude počelo izgledati da do toga neće doći ako želi da izbjegne Brexit bez dogovora na kraju mjeseca.

"Ne vidim kako bi odbile", ističe Anand Menon, stručnjak za Brexit i direktor organizacije UK in a Changing Europe (UK u  EU-u koji se mijenja) koja analizira odnose između Londona i Bruxellesa. 

Menon naglašava kako europske države žele izbjeći razvod bez dogovora i kako ne žele biti krive ako se taj scenarij i ostvari. 

Ako se 27 država budu dogovorile o novom roku izlaska, vjerojatno će to učiniti na izvanrednom sastanku na vrhu krajem listopada, vjerojatno idućeg vikenda, tvrdi analitičar. Veleposlanici država susrest će se u nedjelju ujutro u Bruxellesu. 

Britanski parlament u subotu je izglasao amandman kojim je odbio Johnsonov dogovor i primorao ga da zatraži odgodu izlaska. 

Britanski premijer tvrdi da to neće tražiti. Bruxelles je već dva puta pristao dogoditi Brexit, a prvi rok bio je 29. ožujka ove godine. 

Nakon druge odgode europski čelnici su poručili da će to biti zadnji, a najistaknutiji među njima je bio francuski predsjednik Emmanuel Macron koji je naglasio kako to sprječava EU-a da se bavi izazovima poput klimatske i migracijske krize. 

No, moguće je da će EU dopustiti "tehničku odgodu" dugu jedan mjesec umjesto one od tri koju je Johnson primoran tražiti. Takvom odgodom bi se Britancima i Europskom parlamentu dalo vremena da prihvate dogovor postignut u četvrtak. 

Ključne riječi

Komentara 20

NL
ne_lupetaj
23:00 19.10.2019.

E, sad treba odbit odgodu.

Avatar dr._Vrapčello
dr._Vrapčello
23:18 19.10.2019.

Postoji li ikakav mehanizma u malformaciji zavoj EU da izbace iz članstva tu lakrdiju od države?

Avatar Bud Humski
Bud Humski
05:02 20.10.2019.

Ne obmanjujte javnost. Nije Johnson trazio jos jednu odgodu Brexita, niti njegova vlada, nego britanski parlament.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije