Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Ovako će izgledati 'COVID-putovnica' EU: Ne bi trebala biti preduvjet za slobodu kretanja

Prijedlog je napisan u obliku europske uredbe, što znači da ga trebaju usvojiti Vijeće EU (države članice) i Europski parlament prije no što stupi na snagu.
17. ožujka 2021. u 13:20 101 komentara 11728 prikaza
Prijedlog Europske komisije za "digitalni zeleni certifikat"
Foto: Europska komisija
Pogledajte galeriju 1/3

Europska komisija usvojila je danas prijedlog koji definira kako bi trebao izgledati “digitalni zeleni certifikat” ili potvrda koja bi trebala olakšati putovanja u EU, a koja bi sadržavala podatke o tome da je neka osoba ili cijepljena protiv COVID-19 ili ima svježi negativni PCR test ili je preboljela COVID-19 i razvila antitijela.

Zagreb: Na konferenciji Stožera civilne zaštite najavljeno produživanje mjera brojke rastu Capak: Preminula djevojčica od 12 godina, imala je višestruke komorbiditete

Posjedovanje “digitalnog zelenog certifikata” ne bi trebao biti preduvjet za slobodu kretanja, naglašava se u prijedlogu Komisije, što znači da će ljudi moći putovati i bez te potvrde, premda će vjerojatno biti podložni pravilima o samoizolaciji po dolasku na mjesto na koje putuju.

Svi će i dalje uživati slobodu kretanja u EU, ali očito je da će to kretanje biti lakše ljudima koji imaju digitalnu potvrdu da su cijepljeni, testirani s negativnim rezultatom ili preboljeli COVID-19. Poanta digitalne potvrde jest da se potrebni podaci mogu lako očitati na svim graničnim prijelazima, po svim državama članicama, neovisno o jeziku i različitom izgledu nacionalnih formulara. Zbog toga digitalna potvrda sadrži QR kod, koji će moći biti pokazan u digitalnom obliku, tj. na zaslonu mobitela, ili u papirnatom obliku, tj. isprintan. Taj QR kod sadrži i digitalni potpis koji služi kao zaštita od krivotvorenja. Svako zdravstveno tijelo koje će izdavati certifikat imat će svoj ključ za digitalni potpis. Digitalni zeleni certifikat izdavat će se besplatno, a tekstualni dio bit će napisan na jeziku države u kojoj je izdan i na engleskom jeziku. 

Prijedlog Europske komisije o “digitalnom zelenom certifikatu” 

“Certifikati bi trebali sadržavati samo one osobne podatke koji su potrebni. S obzirom na to da osobni podaci uključuju i osjetljive medicinske podatke, treba osigurati visoku razinu zaštite podataka i očuvati princip minimalizacije podataka”, piše u prijedlogu Komisije.

Prijedlog je napisan u obliku europske uredbe, što znači da ga trebaju usvojiti Vijeće EU (države članice) i Europski parlament prije no što stupi na snagu. No, kad stupi na snagu, uredba će biti pravno obvezujuća za sve države članice EU, što ne bi bio slučaj da je Komisija odlučila iznijeti prijedlog u obliku preporuke državama članicama. 

LOŠA PRAKSA Jabuke, mlijeko, meso iz uvoza, a na njima i hrvatska šahovnica?

Države će imati obvezu izdati cijepljenim građanima digitalni certifikat s podacima o imenu i prezimenu, vrsti primljenog cjepiva i podacima o tome tko je izdao certifikat. Sve države članice morat će automatski prihvaćati takav certifikat ako je riječ o cjepivima koje je odobrila Europska agencija za lijekove (EMA).

 | Autor : Europska komisija Foto: Europska komisija

Kad je riječ o kretanju građana cijepljenih cjepivom koje nije odobrila EMA, tj. ruskim ili kineskim cjepivom, države će moći, ako to žele, iznimno (ne automatski) prihvaćati i takve cijepljene putnike kao ravnopravne putnicima koji su cijepljeni cjepivima odobrenima u cijelom EU. 

 

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

Zagreb: Na Marulićevom trgu održana modna revija brenda Duchess
objavila fotku
Kakva baka! Bivša Mamićeva supruga (49) pokazala liniju u badiću, javile joj se Nina Badrić i Ivana Vida
Argeta Junior
ZABAVNO I UKUSNO
Ovo su tri ukusna ljetna međuobroka koji će oduševiti vaše mališane