Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Jabuke, mlijeko, meso iz uvoza, a na njima i hrvatska šahovnica?

Zbog puno nedorečenosti neki trgovci i dobavljači na hrvatskom tržištu love u mutnom i zbunjuju potrošače
17. ožujka 2021. u 06:28 30 komentara 10056 prikaza
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Potrošači su sve osvješteniji, traže lokalne, sezonske, domaće proizvode, pa im i trgovci, reklo bi se, spremno izlaze u susret. Gotovo svi i vlastitim robnim markama, posebnim označavanjem, žigovima, šahovnicama... šalju signale s polica kako skrbe o domaćoj proizvodnji i proizvođačima, dapače – i izvoze kvalitetne hrvatske proizvode.

No trebamo li vjerovati deklaracijama? Pita li se Hrvatsku voćarsku zajednicu (HVZ), ali i druga udruženja poljoprivrednika poput Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) – i nije.

FILE PHOTO: An employee checks 100 Euro banknotes at the Money Service Austria company's headquarters in Vienna Širenje eurozone Zbog koronakrize uvođenje eura tek 1. siječnja 2025.?

Strana ambalaža, a domaće

Željko Ledinski, predsjednik Kriznog stožera HVZ-a kaže kako je proteklih dana sve više dojava voćara kako se na tržnicama i nekim trgovačkim lancima prodaju jabuke za koje su sigurni da su iz uvoza, no na etiketi piše da su od hrvatskog dobavljača koji ih otkupljuje, pakira i isporučuje, a kao zemlja porijekla navedena je Hrvatska.

– Riječ je o jabuci sorti idared i jonagold za koje se dobavljač nije potrudio ni da ih prepakira u drugu ambalažu. Ni po kvaliteti i kalibraži, što se na prvi pogled vidi, nisu svojstveni hrvatskom proizvodu ni pakiranju te smo uvjereni kako je riječ o uvoznim jabukama – tvrdi Ledinski, po kojemu je zabrinjavajuće i to da se sporne jabuke reklamiraju i prodaju čak i pod robnim markama pojedinih trgovaca kojima se ističe kako je to hrvatski proizvod.

 | Autor : VL Foto: VL

– Radi ispravnog obavještavanja javnosti, zaštite domaće proizvodnje i integriteta domaćeg tržišta lijepo molimo nadležne institucije da provjere naše sumnje u neispravno deklariranje kroz sveobuhvatnu i dublju kontrolu odakle je predmetna jabuka došla, gdje je skladištena, kome je plasirana u maloprodaju i s kakvom deklaracijom – poručuju iz HVZ-a u prijavi Državnom inspektoratu i resornom Ministarstvu poljoprivrede.

Po svemu viđenom, podlošcima, pakiranju i slično, te su jabuke iz Poljske, sumnjaju voćari. Iz Državnog inspektorata (DIRH) odgovaraju kako je više zaprimljenih prijava o jabukama. Inspektori su, tvrde, na terenu, a kako su nadzori po tom pitanju zahtjevni pa i dugotrajniji, prve preliminarne rezultate imat će potkraj tjedna. Što se tiče sumnji u “domaće” mlijeko kod nekih trgovaca, za koje je inspekcija također zaprimila prijavu, postupat će se kao i s jabukama, kažu iz Inspektorata. Mljekari HPK, podsjetimo, tvrde da se zadnjih mjeseci potrošačima nudi uvozno, jeftino mlijeko s hrvatskim oznakama (šahovnice, kockice), iako na nacionalnoj razini postoji jedino oznaka Mlijeko s hrvatskih farmi. Predsjednik Odbora za mljekarstvo HPK Igor Rešetar kaže kako su sve članice EU prošle godine koristile mjeru za skladištenje mlijeka i mliječnih proizvoda, najmanje 300.000 tona, a ti viškovi sad dolaze u RH po dampinškim cijenama i prodaju se čak i s oznakom hrvatske šahovnice, što je nedopustivo.

Predsjednik uprave Tehnike Nedostaje ih 100 tisuća: Kvalitetni radnici su otišli, za obnovu ćemo ih morati uvoziti iz Bangladeša i Indije

Ne ide ni ono malo što imamo

No čini se kako u zemlji s nedostatnom proizvodnjom baš svih ključnih kategorija kad je u pitanju hrana, ni ono malo što proizvedemo ne možemo prodati po fer uvjetima. Darko Celovec, predsjednik Udruge za tov i uzgoj junadi Baby Beef kaže kako su upravo zbog toga članovi udruge koji godišnje proizvedu oko 130.000 komada tovne junadi išli i na brendiranje svježe junetine oznakom Baby Beef, da bi ga sad neki trgovci koristili i za prodaju mesa koje su uvezli po dampinškim cijenama i sumnjive kvalitete.

– Uvozno, i 20% jeftinije, stave odmah pokraj našeg koje reklamiraju, što nije ništa drugo nego zavaravanje potrošača. Ne možemo zabraniti uvoz, no ako je državi u interesu da građani jedu više domaćeg, treba naći način na koji će ono biti dostupnije na policama trgovačkih lanaca i sve to puno jače kontrolirati. Trgovački lanac dočim krene u rasjek juneće polovice koju smo mu dostavili i njezino prepakiravanje, deklarira se kao proizvođač. A isto tako i ako mu junetinu pošalje Poljak. Takva je praksa svugdje u EU, no pametne zemlje znaju kako zaštititi svoje – rekao je Celovec.

Iz DIRH-a kažu kako su u slučaju da se ne može utvrditi sljedivost hrane u trgovačkim lancima novčane kazne 50-100 tisuća kuna za pravnu te 5-10 tisuća za odgovornu osobu u pravnoj osobi. Ako se ne može utvrditi sljedivost voća i povrća što se tiče zemlje podrijetla, što je dio tržnih standarda, kazne su do 50.000 kuna

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

Jeste li među njima?
Sve shvaćaju ozbiljno i osobno: Ovo su najosjetljiviji znakovi horoskopa
LAQO osiguranje
Digitalna transformacija
Kako je domaći tim razvio digitalno rješenje koje Hrvatsku svrstava u europski vrh
 • mikrogrizzly:

  Mi živimo u nekom uvjerenju da smo velesila što se tiče prehramb. industrije i hrane općenito -dok jedan njem. trgovački lanac kad priprema kampanju Hrvatski tjedan u svojim trgovinama širom EU ne može popuniti police sa zadovoljavajućim asortimanom hrv. proizvoda ... prikaži još! odnosno tako stvari zapravo stoje.. Drugim mjerilima, dvije velike privatne farme sa sjevera Italije proizvedu jabuka koliko i cijela Hrvatska. Jedino mandarine su neka izvozna uzdanica, ali je i to "trokiralo" zbog EU embarga prema Ruskoj Federaciji. I naravno da i trgovina i uvoznici obmanjuju hrv. potrošače i na gore opisan način kad naše "robe" nema u dostatnim količinama, a strahovito je precijenjeno mišljenje kupaca o njoj.

 • Avatar NenadNikolic
  NenadNikolic:

  Potpuno nesposobno ministarstvo poljoprivrede, pa kada se doda i Ministarstvo turizma a dijelom i Ministarstvo gospodarstva imamo zabetonirani krug premrežen nesposobnim kadrovima i korupcijom. Jasne odredbe o porijeklu hrane i mogućnost detekcije tog porijekla snažan su alat koji se ne ... prikaži još! koristi u mjeri pošasti prevarama o porijeklu hrane. Uništavanje naše proizvodnje i dovlačenje robe koja u sebi sadrži štetne rezidije, prošao joj rok trajanja i prepakiravanjima dobiva novi rok je zločin prema vlastitom narodu. Zar u takvim zločinima trebaju najviše državne institucije sudjelovati? Kakva je ovo država?

 • Spezzi:

  Kolonija u svemu zato i može svo europsko smeće jeftino stizati tu. Ako nekome nije jasno kakvo smeće jedemo nek pogleda incidenciju karcinoma, čiji broj se rapidno povećava unatoč drastičnom smanjenju broja stanovnika. Ekonomski i politički suverenizam nam treba da ... prikaži još! spasimo sebe i svoju djecu.