Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Veliko priznanje'

EK s 14,7 milijuna eura nagradila projekt energane u Međimurju

Draškovec
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
1/4
12.07.2014.
u 21:18

U društvu tih projekata koje je ovog tjedna odobrila Europska komisija u okviru financiranja programa borbe protiv klimatskih promjena NER 300, našla se i geotermalna elektrana u Draškovcu

Termalna tvornica na francusko-njemačkoj granici blizu Strasbourga, tehnologija kojom se izdvaja 90 posto ugljičnog dioksida nastalog spaljivanjem ugljena u elektrani Drax blizu Selbya u Velikoj Britaniji, projekt fotonaponskih ćelija u Portugalu...

U društvu tih projekata koje je ovog tjedna odobrila Europska komisija u okviru financiranja programa borbe protiv klimatskih promjena NER 300, našla se i geotermalna elektrana u Draškovcu, u Međimurskoj županiji, kao jedina iz središnje i jugoistočne Europe!

Ukupno je odobreno milijardu eura za 19 projekata u desetak država EU, a projekt AAT Geothermae u Draškovcu nagrađen je s 14,7 milijuna eura.

- To je veliko priznanje ne samo za investitore koji su razvili tehnologiju inovativne energane, nego i za Grad Prelog, Međimursku županiju i Hrvatsku, koja je pokazala da je država otvorena za inovacije i visoku tehnologiju - kaže za Večernji list Peter Vesenjak iz Slovenije, regionalni koordinator projekta u kojem sudjeluju i partneri iz Švicarske i Njemačke.

Novac će uložiti u izgradnju energane koja će na početku proizvoditi sedam megavata električne energije i 24 megavata toplinske, a u konačnici će snaga porasti na 17, odnosno 40 megavata. Istraživanja na bivšoj Ininoj bušotini termalne vode u Draškovcu već su obavljena, a na jesen bi trebali početi i radovi.

Vesenjak otkriva da će uz postojeću bušotinu biti otvoreno nekoliko novih, kao i utisnik. Energana će iskorištavati termalnu vodu i plin koji koji se nalazi u vodi, a ugljični dioksid će se zbrinjavati. Smanjenje emisije štetnog plina upravo je i plan Europske komisije. Uz odobrenih milijardu eura, uložit će se i 900 milijuna eura privatnog kapitala.

Za Draškovec će do do 1. travnja iduće godine stići prvih 8,4 milijuna eura, a ostatak od 6,3 milijuna do kraja godine. Energana je ujedno je i prva faza budućeg lječilišno-turističkog kompleksa "Vrt Hrvatske". Opskrbljivat će energijom buduće termalne toplice i plastenike za uzgoj voća i povrća, a ponudit će se i kućanstvima te gospodarskim zonama.

- Vjerujem da bi vodeni park, prvi dio toplica, mogao biti završen u roku dvije godine - ističe Vesenjak.

>>Počelo završno testiranje bušotine Draškovec 1

Komentara 2

BO
boris1953
21:36 12.07.2014.

BRAVO Međimurci, najvredniji i najskromniji lijep pozdrav

VE
vezana
09:16 14.07.2014.

Godinama slušamo o projektu, eto san se ostvario...puno sreće za izgradnju toplica

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije