Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PETEROSTRUKO VIŠE

'Eksplozivni porast incidenata': Austrija najavila borbu online antisemitizmu i digitalnoj mržnji

Pressica
Foto: Snježana Herek
1/2
19.03.2024.
u 16:43

“Dok je 2022. godine zabilježeno 1,55 antisemitskih incidenata po danu, prošle ih je godine zabilježeno čak 8,3 po danu, što je peterostruko više “, istaknula je austrijska ministrica za Ustav i EU.

Austrijska ministrica za Ustav i EU Karoline Edtstadler i predsjednik Izraelske kulturne općine (IKG) u Beču Oskar Deutsch predstavili su jučer na konferenciji za medije Paket mjera kojim Austrija kreće u borbu protiv online antisemitizma i mržnje. Kako je uvodno rekla Edtstadler, godišnje izvješće pokazuje "eksplozivni porast" broja antisemitskih incidenata u Austriji, posebice na društvenim mrežama. "Dok je 2022. godine zabilježeno 1,55 antisemitskih incidenata po danu, prošle ih je godine zabilježeno čak 8,3 po danu, što je peterostruko više", istaknula je  austrijska ministrica za Ustav i EU.

"Stoga sada treba djelovati", dodala je Edtstadler, napomenuvši kako se Vladinim Paketom mjera nastoji spriječiti dramatičan porast antisemitizma, "digitalna mržnja" i "antisemitske dezinformacije u digitalnom prostoru". "Naša Nacionalna strategija protiv antisemitizma sada je nadopunjena Paketom mjera protiv Online antisemitizama", pojasnila je austrijska ministrica. Uz opasku kako to konkretno znači i užu i intenzivniju suradnju s online platformama. Njihovo brže djelovanje i brisanje antisemitskih sadržaja.

U 15 predstavljenih točaka kako bi se digitalni svijet trebao i mogao "učiniti sigurnijim", navedene su i mjere koje se, osim na online platforme odnose i na umjetnu inteligenciju. Preciznije rečeno razvitak zaštitnih sustava protiv mržnje na društvenim mrežama, pomoću umjetne inteligencije.

Jedna od važnih značajka, kako je rekla Edtstadler, također je "jačanje rezilijencije civilnog društva", kao i medijska kampanja protiv antisemitizma, koja je već najavljena na internetu. "Svaki pojedinac je pozvan, ustati protiv antisemitizma", rekla je austrijska ministrica za Ustav. Pozvala je Austrijance u zajedničku borbu protiv svih oblika i načina širenja mržnje za koju, kako je ustvrdila, “u austrijskom društvu nema mjesta”.

Predsjednik Židovske kulturne općine u Beču Oskar Deutsch je prvo zahvalio austrijskoj Vladi na Nacionalnoj strategiji protiv antisemitizma i javno deklariranoj borbi Austrije protiv svih vrsta antisemitizma, uključujući i online, za koji je upravo donijela novi Paket mjera. Potom je govorio o "ozračju straha i nesigurnosti" za Židove u Austriji posebice, kako je naglasio, nakon 7. listopada prošle godine i napada Hamasa na Izrael i posljedičnog rata Izraela protiv te islamističke skupine u Pojasu Gaze.

Deutsch je također govorio o “eksplozivnom trendu” i 1147 antisemitskih slučajeva u Austriji, koji su prijavljeni u 2023. godini nadležnom Centru za borbu protiv antisemitizma u Beču. "Apsolutno najviše do sada", naglasio je predsjednik IKG Beč. Većina antisemitskih incidenata uključuje, kako je navedeno u godišnjem izvješću, verbalno zlostavljanje, uvrede i prijetnje na internetu, grafite, uništavanje židovske imovine, te fizičke napade.

"Ako mržnja i antisemitizam postanu još jači, onda je demokracija u opasnosti. Jer ako se mržnja preseli na ulice, onda život kao što je to do sada bio, neće više biti moguć", poručio je Deutsch. Kako izvještavaju austrijski mediji, s antisemitizmom se ne bori samo Austrija, mržnja prema Židovima raste diljem svijeta.

VIDEO Majstor parkinga: Udarili auto, procijenili štetu i mirno odšetali

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije