Naslovnica Vijesti Svijet

Edward Snowden nestao iz hotela u Hong Kongu!

29-godišnji Edward Snowden se jučer odjavio iz hotela u kojem je boravio, a ne zna se kamo je otišao, iako se sumnja da je još uvijek u Hong Kongu.
11. lipnja 2013. u 08:41 0 komentara 3 prikaza
Edward Snowden
Foto: Reuters/PIXSELL

Bivši zaposlenik CIA-e koji je otkrio podatke o tajnom američkom programu nadzora telefona i interneta nestao iz hotela u Hong Kongu gdje je boravio posljednjih dana i redovito davao izjave zapadnim medijima, piše BBC.

29-godišnji Edward Snowden se jučer odjavio iz hotela u kojem je boravio, a ne zna se kamo je otišao, iako se sumnja da je još uvijek u Hong Kongu. Hongkonška televizija RTHK je izvijestila da se Snowden jučer odjavio iz hotela Mira. Reuters je citirao osoblje hotela koje je kazalo da je otišao oko podneva.

Novinar Guardiana Ewen MacAskill je rekao BBC-ju da vjeruje da je Snowden još uvijek u Hong Kongu. Taj kineski teritorij ima ugovor o izručenju s SAD-om, iako analitičari kažu da bi procedura mogla trajati mjesecima, a mogla bi biti blokirana od strane Pekinga.

"Ne želim živjeti u svijetu gdje se snima sve što radim ili kažem"

Snowden je sam zatražio novinare Guardiana da otkriju njegov identitet nakon što im je dao informacije o tajnom praćenju milijuna građana diljem svijeta od strane američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA). Vjeruje se da je u Hong Kong stigao 20. svibnja, a standardna viza na tom teritoriju za američke državljane traje 90 dana.

- NSA je izgradila infrastrukturu koja joj omogućava da presretne gotovo sve. Sa tom mogućnošću, većina ljudske komunikacije se automatski bez cilja 'usiše' - rekao je Snowden te dodao kako ne želi živjeti u društvu u kojem se događaju takve stvari.

- Ne želim živjeti u svijetu gdje se snima sve što radim ili kažem - dodaje trenutno bjegunac broj 1 za američke vlasti. Smatra kako objavom tajnih podataka nije učini zločin. - Od strane vlade smo vidjeli dovoljno kriminala. Licemjerno je mene optužiti za to - smatra Snowden koji se boji da bi mogao završiti u zatvoru, a strahuje i za svoje najbliže.

>>SAD u Europi najviše špijunira Njemačku, Hrvatska nezanimljiva

>>On je otkrio tajne: Htio bih azil na Islandu, ali završit ću u zatvoru

>>Ovo je 'zviždač' koji je otkrio da Amerika špijunira građane

Detonantno izgaranje
Neželjeno detonantno izgaranje
Što je famozni „misfire“ koji često spominju u Top Gearu i The Grand touru

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.