Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otkrio aferu nadzora

On je otkrio tajne: Htio bih azil na Islandu, ali završit ću u zatvoru

Edward Snowden
Reuters/PIXSELL
10.06.2013.
u 15:07

Nije završio srednju školu, kao vojnik htio je u Irak, ali je na obuci slomio obje noge, radio je za CIA-u i NSA, živio “u raju na Havajima”

Hotelska soba u Hong Kongu izgledala kao da u njoj boravi paranoidni shizofrenik. Jastuci posluženi uz vrata, da netko izvana ne bi prisluškivao. Ostaci hrane. Gost tri tjedna nije kročio iz sobe. Prikovan za TV i internet. Prije nego što se logirao na kompjutor, prekrio bi sebe i uređaj crvenim plaštom, da skrivena kamera ne uhvati lozinku.

Zabarikadiran


Gost nije paranoidan. I te kako dobro zna kako radi obavještajna služba SAD-a. I sam je gotovo deset godina radio za nju, prvo za CIA-u, potom za Nacionalnu sigurnosnu agenciju (NSA) te naposljetku za privatnu vojno-obavještajnu tvrtku Booz Allen Hamilton.

Jedina osoba koja je smjela ući u zabarikadiranu sobu bi je novinar britanskog lista the Guardian Glenn Greenwald. Samo je njemu Edward Snowden, 29-godišnjak koji je pustio u javnost informacije i dokumente o tome kako američke tajne službe nadziru komunikacije svih građana, objasnio motive svog postupka.

– NSA je izgradila takvu infrastrukturu da može presresti, prikupljati i pratiti apsolutno svakoga, vas, vašu suprugu... Ne postoji ciljana akcija, sva ljudska komunikacija automatski se pohranjuje. Želim li dobiti uvid u vaše e-mailove, lozinke, telefonske razgovore, kreditne kartice, samo postavim presretač. Dovoljno je da krivo nazovete, da pogriješite broj pa da se sistem intenzivno fokusira na vas. Tada vadimo podatke iz arhiva i detaljno ih pregledavamo. U tom trenu apsolutno je moguće retrogradno pronaći i apstrahirati benigne detalje koji vas, ako se interpretiraju drugačije, čine sumnjivcem, a to se redovito čini – objasnio je što je radio i sam.

Njegova životna priča na početku nije dala naslutiti da će moći presretati razgovore, od onih prvog svog susjeda do američkog predsjednika. Rođen je u Sjevernoj Karolini, a s obitelji se preselio u Maryland, blizu sjedišta NSA u Fort Meadeu. Nije bio briljantan učenik, nije ni završio srednju školu. Vjerujući u Ameriku, 2003. se prijavio u vojsku, s nadom da će otići u Irak te pomoći “u borbi protiv represije”. I otišao bi da u vrijeme obuke nije slomio obje noge. I prije toga bio je razočaran jer su “svi samo govorili da ćemo pobiti Arape, obuka se svodila na raspirivanje mržnje”. Otpušten je iz vojske, ali odmah i primljen u tajnu jedinicu NSA kao čuvar. Zbog spretnosti s kompjutorima 2007. je prešao u CIA-u, gdje je bio zadužen za IT sigurnost. Vrlo brzo su ga poslali u misiju u Ženevu. Na velika je vrata ušao u svijet špijunaže. – Shvatio sam da sam dio nečega što čini više zla nego dobra – otkriva. I tada je htio razotkriti makinacije, no nije. Većina podataka ticala se ljudi, ne strojeva, ne organizacija, a nikoga nije htio ugroziti. Vjerovao je da će novi predsjednik Barack Obama stati na kraj kršenju ljudskih prava. No, dodaje Snowden, Obama to nije učinio. Te 2009. napustio je CIA-u i prešao u privatnu kompaniju koja radi za NSA. Poslali su ga u vojnu bazu u Japan. Odluka da nešto učini počela je sazrijevati kad je shvatio koliko je široko polje djelovanja NSA te koliko je organizacija slobodna raditi što želi. Internet, na koji je gledao kao na najveći čovjekov izum, postao mu simbol kršenja ljudskih prava.

Djevojci nije lagao...


– Ne možeš sjediti i čekati da netko nešto učini – kaže.Iz Japana su ga poslali na Havaje. Život mu je bio vrlo ugodan. Time je argumentirao zašto njegov čin nije protuamerički, već domoljuban.– Mogao sam dokumente prodati. Ruska su vrata uvijek otvorena, kao i naša – kaže te dodaje: – Živio sam na Havajima, u raju. Plaća je bila oko 200 tisuća dolara godišnje. Imao sam obitelj i djevojku koja me voljela – govori. Zbog njih mu je najteže. Ne zna kada i hoće li ih vidjeti. Kad je 20. svibnja krenuo u akciju, kopirao dokumente i otputovao u Hong Kong, djevojci nije lagao, ali joj nije rekao ni istinu. Na poslu je tražio nekoliko slobodnih tjedana kako bi otišao na liječenje. Prije godinu dana osjetio je simptome epilepsije. I tako je završio u Hong Kongu. Za razliku od ostalih dijelova Kine, Hong Kong ima težu proceduru izručivanja. Zadovoljan je reakcijama iz svijeta, no ne može skriti nervozu, stalno prati što se događa. Zna da zviždači u SAD-u ne prolaze dobro.

– Znam što će biti. Pokrenut će istragu i reći da sam prekršio zakon te pomogao neprijateljima. No takvu proceduru mogu koristiti, ali i koriste za svakoga tko upozori na to koliko je sustav netransparentan i koliko ugrožava prava ljudi. A mogu i poslati Trijade – kaže. Možda bi u azil na Island, no treba doći do Islanda. Vjeruje da će završiti u zatvoru.

>>U Hrvatskoj i BiH SAD više špijunirao internet nego u Srbiji!

>>Ovo je 'zviždač' koji je otkrio da Amerika špijunira građane

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije