Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVEČANA DODJELA U BAD HOMBURGU

Dubravka Šuica na Večernjakovoj domovnici: Najbolji ste ambasadori i promicatelji hrvatske tradicije i kulture

Dubravka Šuica
Foto: Zvonko Bosnić
1/12
02.03.2024.
u 20:44

- Posebno mi je zadovoljstvo biti ovdje u Bad Homburgu jer sam prije 22 godine kao gradonačelnica grada Dubrovnika potpisala povelju prijateljstva naših dvaju gradova, istaknula je u svom govoru potpredsjednica Europske komisije za demografiju i demokraciju Dubravka Šuica

Svečana dodjela Večernjakova domovnica, najznačajnije nagrade u hrvatskom iseljeništvu, održava se večeras u njemačkom Bad Homburgu.  Među uzvanicima koji su pozdravili okupljene Hrvate i njemačke, ukrajinske, austrijske i druge prijatelje je i Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije za demografiju i demokraciju iz Bruxellesa koja je istaknula kako u Bad Homburgu slavimo Hrvatice i Hrvate koji su svojim postignućima pridonijeli napretku na raznim područjima.

- Posebno mi je zadovoljstvo biti ovdje u Bad Homburgu jer sam prije 22 godine kao gradonačelnica grada Dubrovnika potpisala povelju prijateljstva naših dvaju gradova. Iskreno me veseli vidjeti kako je ova suradnja koju smo tada započeli i danas snažna, te kako veze koje smo uspostavili nastavljaju jačati, danas u našoj zajedničkoj Europskoj uniji. U kojoj između hrvatske i njemačke u Schengenu nema graničnih kontrola, u kojoj koristimo Euro, rekla je Dubravka Šuica. 

Dubravka Šuica
1/22

Istaknula je ponos što je upravo Europska komisija, čija je članica, pridonijela ovim velikim ostvarenjima, te još jednom čestitala Vladi Republike Hrvatske na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem na predanom i uspješnom radu na promociji naše domovine i hrvatskih interesa u Europi.

- Radujemo se vašim uspjesima i slavimo vaš doprinos kojim obogaćujete zemlju u kojoj trenutno živite, našu domovinu Hrvatsku i cijelu Europsku uniju. Velika mi je čast biti večeras ovdje kao potpredsjednik Europske komisije i naglasiti važnost suradnje među državama članicama Unije. Jedna od naših temeljnih sloboda je sloboda kretanja ljudi i mnogi je koriste: 2022. godine gotovo 14 milijuna Europljana živjelo je u zemlji članici Unije čiji nisu državljani. Jako su obogatili društva u kojima su se nastanili. Danas iskazujemo poštovanje našim hrvatskim građanima izvan domovine. To jača našu hrvatsku zajednicu i pomaže u održavanju veza s domovinom. Jer unutareuropska mobilnost uključuje i slobodu povratka u zemlju podrijetla. U 2021. polovica selidbi unutar Europske unije uključivala je ljude koji su se vraćali u svoje matične zemlje, rekla je Dubravka Šuica. 

Šuica je istaknula kako je jedan od njezinih zadataka u Europskoj komisiji rad na demografiji, te kako je posebno usmjerena na promicanje povoljnih uvjeta za mlade obitelji, integraciju mladih na tržište rada i brigu o starijim osobama. 

- Nadamo se da će ovaj rad na zajednicama pomoći ljudima da se vrate kući. Ponosna sam, ne samo na sve današnje nagrađene, nego i na sve Hrvatice i Hrvate, pa tako i na njihovu domovinu, jer ste najbolji ambasadori i promicatelji hrvatske tradicije i kulture u svojim zemljama, rekla je Dubravka Šuica.

FOTOGALERIJA Pogledajte tko je sve od uzvanika stigao na Večernjakovu domovnicu 2024.

Dubravka Šuica
1/46
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije