Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Država ne krši ljudska prava ako zabrani gay brakove

Ova presuda dolazi upravo u vrijeme kada Velika Britanija najavljuje omogućavanje homoseksualnih brakova, a Slovenci idu na referendum o izmjenama obiteljskog zakona.
21. ožujka 2012. u 19:57 13 komentara 644 prikaza
gay
Foto: Reuters/PIXSELL

Istospolni brak ne spada u ljudska prava koja mi možemo štititi, zaključio je prošloga tjedna Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu. To je, nakon presude iz lipnja 2010., druga presuda u kojoj taj sud odbija prikloniti se mišljenju da osobe istog spola imaju pravo na brak ili na posvajanje djeteta jednako kao i osobe različitog spola.

Dvije lezbijke iz Francuske pokrenule su spor pred Europskim sudom u Strasbourgu žaleći se na diskriminaciju. Jedna od te dvije lezbijke ima 11-godišnju biološku kćer, začetu tako što je majka oplođena spermom anonimnog donora u Belgiji i par je tražio da sud prizna drugoj lezbijki pravo na posvajanje te 11-godišnjakinje koju dvije žene zajedno odgajaju. Francuski je sud to 2006. odbio pa su se žene žalile Europskom sudu za ljudska prava. Ali taj je sud također odbio njihovu tvrdnju o diskriminaciji i time ostao vjeran presudi iz 2010. Kako gay brak nije ljudsko pravo, to nije ni posvajanje za homoseksualne parove, odnosno nema diskriminacije kad sud neke države odbije homoseksualcima dati pravo koje priznaje heteroseksualcima.

Ova je presuda zanimljiva jer dolazi upravo u vrijeme kad barem u dvije europske države traju rasprave o gay brakovima i posvajanju. U Velikoj Britaniji vlada najavljuje promjenu zakona koja će omogućiti sklapanje istospolnih brakova, a u Sloveniji se u nedjelju održava referendum o izmjenama obiteljskog zakona, u kojem je najkontroverznija promjena upravo mogućnost da jedna osoba koja je u vezi s drugom osobom istog spola dobije pravo posvajanja biološkog djeteta te druge osobe.

Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?
 • sinaj:

  istospolni brak ne spada u ljudska prava koja mi možemo štititi __________________________ Ajd, konačno nešto pametno iz te Europe. Istospolni brak je nepostojeća institucija, to je oksimoron pa se prema tome tako nešto ne može ni štiti.

 • -obrisani-:

  kako ce im se zvati deca kad ih naprave???

 • Avatar Becarina
  Becarina:

  Dolaskom civilizacije osniva se naj ljepsa socijalna ustanova da bise zastitilo slabije ,zene a pogotovo nejaku djecu.Zove se brak.Ova gospoda sto protestiraju po krscanskim zemljama nemaju sa time nista i neka za svoju zajednicu uzmu neko drugo ime jer to ... prikaži još! nije jedno te isto.I nek neprovociraju vise one koji nisu kao oni jer ce ih mrziti jos vise