Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Dr. sc. Tome Antičić: To je zaista veliko otkriće, vrijedno Nobela

Ovo otkriće došlo je nakon desetljeća istraživanja, a samo zbog ove čestice izgrađen je i veliki hadronski sudarač. Naravno da ćemo sudjelovati u daljnjim istraživanjima, potvrdio je dr. sc. Tome Antičić s Ruđera
04. srpnja 2012. u 10:55 10 komentara 52 prikaza
cern (1)
Foto: AFP/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

I znanstvenici s Instituta Ruđer Bošković sudjelovat će u daljnjim istraživanjima novootkrivene "božje čestice" čiji je pronalazak potvrđen na današnjoj konferenciji u Ženevi, a svoje oduševljenje iskazao je i sam Peter Higgs koji je još 1960. ukazao na mogućnost postojanja takve čestice.

– To je zaista veliko otkriće, vrijedno Nobela, koje je došlo nakon nekoliko desetljeća rada i zbog kojeg je i izgrađen veliki hadronski sudarač (LHC). Iako još ne možemo precizno govoriti o karakteristikama čestice, ona je za sada konzistentna sa standardnim modelom. Idućih desetak godina provodit će se mjerenja koja će moći preciznije utvrditi karakteristike ove čestice. Moram istaknuti i da će Institut Ruđer Bošković sudjelovati u budućim istraživanjima – rekao nam je dr. sc. Tome Antičić s Instituta Ruđer Bošković.

PBZ
#OSTAJEMDOMA
Vodič za biznis: online usluge koje će vam dati uvid u poslovanje u svakom trenutku
PBZ
DIGITALNO DOBA
Iz udobnosti vaše fotelje: digitalne usluge koje će vam olakšati svakodnevicu
  • Trempetich:

    Najbolja mi je Nobelova nagrada za mir, a čovjek je izmislio eksploziv.

  • drugTitoforever:

    3 tisuce znanstvenika iz cijelog svijeta je radilo na tom otkricu, a Rudjer B. se tek sad ukljuciva kad je sve otkriveno. Hahahaha!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • ćaćaća:

    šta ovi ne vjeruju kolegama s CERN.a ?