Naslovnica Vijesti Hrvatska

Doktor na godišnjem, a zamjena udaljena 36 km

Čak 70% doktora u domovima zdravlja radi u tri ambulante u jednom danu, a 29% i u četiri. Najteže je u turističkim mjestima
23. kolovoza 2018. u 16:37 17 komentara 2112 prikaza
Vikica Krolo
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Manjak liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u vrijeme ljetnih godišnjih odmora poprima alarmantne razmjere. U mnogim domovima zdravlja tako nema adekvatne zamjene za obiteljske doktore, pedijatre i ginekologe. Zato ih čak 70% radi istovremeno u čak tri ambulante u jednom danu, a 29% i u četiri!

Konferencija za medije Mosta Traže promjene u zdravstvu Most nabrojao više od 50 razloga za smjenu ministra Kujundžića

Istarska županija primjer

Pokazala je to anketa “Iskorištavaju li domovi zdravlja mlade liječnike PZZ?“ što ju je Koordinacija hrvatske obiteljske medicine provela među 329 doktora u domovima zdravlja svih županija.

doktori proveli istraživanje Liječnici upozoravaju na iskorištavanje u domovima te neće više šutiti o tome

Njih je 71,4% odgovorilo da istodobno rade u svojoj i suprotnoj smjeni, a 92,8 % da njihov prekovremeni i dodatni rad nije plaćen prema Zakonu o radu i drugim pravnim aktima. Gotovo ih polovica radi u više ambulanti jer moraju, četvrtina zbog neizravnog pritiska nadređenih u domu zdravlja, a 21,7% trpi izravan pritisak doma zdravlja u kojem rade.

– Zbog manjka obiteljskih liječnika unutar sustava u mnogim dijelovima zemlje onemogućeno je funkcioniranje osnovne zdravstvene zaštite. O tome se šuti, ravnatelji domova zdravlja i zdravstvene vlasti to zataškavaju, a sami zaposlenici u strahu od odmazde nadređenih nerado o tome javno govore – kaže dr. Vikica Krolo, predsjednica KoHOM-a.

Matteo Ružić umro zbog astmatskog bronhitisa i srčane mane Renata Rašović Umjesto da se uhvati reforme, dr. Kujundžić vodi privatne ratove

– Kako se nerijetko radi o vrlo mladim i neiskusnim liječnicima, oni teško izdržavaju kaos u sustavu i naprosto ubrzano bježe iz primarne zdravstvene zaštite – objašnjava dr. Krolo. Ljeto je, dodaje, doba virusa i trostruka ili četverostruka ambulanta koju jedan liječnik vodi u istom danu ogroman je pritisak.

– Domovi zdravlja ne mogu, a nekad i ne žele osigurati zamjenu kako bi uštedjeli. Njima se isplati ugovarati liječničke timove bez nositelja, tj. doktora – napominje dr. Krolo.

Tihi prosvjed u Zaprešiću zbog smrti Mattea Ružića Otac Mattea Ružića: 'Moje dijete nitko neće vratiti. Izbezumljen sam i dosta mi je svega'

Posebno je kaotična situacija u turističkim mjestima. Dok je u Istarskoj županiji to godinama već dobro organizirano, južnije niz obalu sustavne organizacije nema. Kad nema adekvatnih zamjena, dostupnost liječnika otežana je, usprkos tome što svi osiguranici imaju pravo na doktora u mjestu gdje privremeno borave. Ugovaranje pak turističkih ambulanti stvar je pojedinih gradova i općina pa se u dijelu turističkih ambulanti zdravstvena usluga naplaćuje.

Milan Kujundžić SUKOBI NAKON TRAGEDIJE Kujundžićev rat s kolegama: Plemenitost liječničkog poziva blate niskim udarcima

Split-Solin-Sinj-Vrgorac-Vis

Liječničke udruge stalno upozoravaju na nedostatak liječnika i na izostanak aktivnosti zdravstvenih vlasti u cilju rješavanja tog problema. On se, međutim, iz godine u godinu produbljuje.

– Dok je ginekologinja doma zdravlja u središtu Splita na godišnjem, obavijest na vratima pacijentice upućuje da je njena zamjena u ambulanti u oko 36 kilometara udaljenom Sinju. Sinjska ambulanta u vrijeme godišnjeg odmora ginekologa u Solinu prima i solinske pacijentice. Povrh toga, sinjska ginekologinja jednom tjedno odlazi u Vrgorac, a jednom do dvaput mjesečno i u Vis. Donedavno je išla i jednom tjedno u Imotski – opisuje tamošnju uobičajenu situaciju dr. Marija Divić, ginekologinja iz Splita. 

>> Pogledajte što ministar Kujundžić kaže o kolegama koji traže njegovi smjenu

[video: 26366 / ]
Autombil, gorivo
Veliki vodič kroz goriva
Kako kaloričnost goriva utječe na vaš motor?

A1 izdvaja za Vas

  • crodux:

    ajmo dalje hajka na Zdravstvo,medijska plaćena politika se nastavlja....

  • than:

    To se tako dogodi kada ne prepoznaš problem na vrijeme. Krenulo je od ruralne Slavonije, a završiti će u urbanoj Dalmaciji.

  • istinaizlike:

    Sad će nam ministar objasniti da je sve po zakonu i da sustav funkcionira.