Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUKOBI NAKON TRAGEDIJE

Kujundžićev rat s kolegama: Plemenitost liječničkog poziva blate niskim udarcima

Milan Kujundžić
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/3
22.08.2018.
u 18:20

Strenju Linić, Petrova i Jovanovića optužuje za jeftino skupljanje bodova na tragediji, a i sam je koristi za osvetu starim oponentima

Održavat ću svim svojim silama čast i plemenite tradicije liječničkog zvanja. Moji kolege bit će mi braća. U vršenju dužnosti prema bolesniku neće na mene utjecati nikakvi obziri vjere, nacionalnosti, rase, političke ili klasne pripadnosti...”, dio je Hipokratove zakletve, temelja liječničkog djelovanja i kodeksa časti ovog humanog poziva.

Ovih smo dana svjedoci žestoke provale javnog vrijeđanja i prijetnji što ih razmjenjuju ne tamo neki u kavanskoj tučnjavi, već upravo liječnici, koji su ujedno i pripadnici najviše razine vlasti u državi, Vlade i Sabora.

Čuvaju si leđa

Prvo su dr. Ines Strenja Linić i dr. Božo Petrov prozvali ministra zdravstva prof. Milana Kujundžića zbog organizacije hitne medicinske pomoći i najavili pokretanje postupka za njegovu smjenu u Saboru nakon slučaja smrti Mattea Ružića.

>> Pogledajte što ministar Milan Kujundžić kaže o kolegama Jovanoviću, Petrovu i Strenji Linić

Čim je dobio inspekcijsko izvješće koje je potvrdilo da je sustav hitne funkcionirao, ministar se osvetnički obrušio na dvojac koji mu radi o fotelji:

“S njima na stručnoj razini ne mogu razgovarati, tako nisku frekvenciju ne mogu postići jer ugledna takozvana doktorica iz Sabora i doktor iz Sabora, Linić i Petrov, u hrvatskoj medicini znače manje nego ja u hrvatskoj poljoprivredi. O medicini malo znaju pa ću ih onda pozvati tko su, što su i što su radili”, jetko je sasuo ministar i sve iznenadio tim neskrivenim bijesom i razinom ispod pojasa.

Umiješao se dr. Željko Jovanović i prijavio ministra Časnom sudu Liječničke komore:

“Nije uvrijedio samo kolegicu Strenju Linić i kolegu Petrova nego i sve liječnike i ugrozio povjerenje pacijenata u njihov rad”, obrazložio je Jovanović. Iako iz suprotnih političkih tabora, riječki kolege SDP-ovac Jovanović i mostovka Strenja Linić međusobno si čuvaju leđa, pa i u zajedničkom sukobljavanju s aktualnim ministrom.

Kad je Jovanović zimus u Saboru pitao za stanje duga u zdravstvu i ministra prozvao zbog nečinjenja, Kujundžić je uzvratio da je SDP-ova Vlada upumpala šest milijardi kuna u zdravstvo uzalud te Jovanovića uvrijedio kazavši mu da ne predstavlja ništa u medicini. Strenja je tada skočila i rekla kako je Jovanović ostao zakinut u karijeri zbog svog prezimena iako se dokazao u ratu, a Jovanović je Kujundžića nazvao sramotom liječničkog poziva.

Stupovi društva

Sada se ministar ne zaustavlja, već nakon obdukcijskog izvješća mrtvog mladića traži trajno oduzimanje liječničke licencije za troje političkih protivnika. Optužuje ih da, tražeći njegovu ostavku, bijedno skupljaju političke bodove na obiteljskoj tragediji. Ali nije ni ministar nevin.

I sam želi na ovoj tragediji izravnati stare račune i zapapriti starim oponentima. Sve skupa otužna je priča o niskim strastima i taštini do neba, tim gora jer dolazi od stupova našeg društva. Od njih očekujemo, kad već imaju političke ambicije, da ih usmjere na kvalitetne pomake u sustavu koji poznaju i znaju kako ga treba poboljšati.

No sustav tone pa, očito, očekujemo previše.

Prijave protiv ministra

Foto: Ilustracija - Nel Pavletic/PIXSELL

"Ministar nije uvrijedio samo kolegicu Ines Strenju Linić i kolegu Božu Petrova nego i sve liječnike i ugrozio povjerenje pacijenata u njihov rad”, stoji u obrazloženju prijave protiv ministra zdravstva, što ju je Časnom sudu Hrvatske liječničke komore podnio Željko Jovanović. Ministru je ovo druga prijava zbog uvrede liječnika – nakon prve, da su lijenčine i mnogi ne zarade plaću, morao se ispričati.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

“Čini se da je ovdje netko nešto krivo shvatio i sasvim promašio temu. Tema rasprave je odgovornost ministra zdravstva za funkcioniranje zdravstvenog sustava. Ministra nitko nije prisiljavao da se ostavi svoje struke i uđe u politiku. Upravo suprotno, dojam je da je kod ministra unutarnja želja za političkom pozornicom bila vrlo jaka”, stoji u izjavi mostovaca. 

>> Pogledajte obrazloženje rezultata obdukcijskog nalaza Mattea Ružića

 

Komentara 74

BR
brojevi
19:29 22.08.2018.

Za Petrova i sudruga Jovanovića mi je sve jasno ali Strinička me neugodno iznenadila. Zar se ne sjećaju ex-ministra Barišića kojemu je učinjena nepovratno nepravda a vinovnici iste nisu našli za potrebu da se ispričaju za lažna svjedočenja. Kujundžić je liječnik svjetskog glasa i visokih moralnih načela i ova hajka kao i bezbroj dosadašnjih pokazuju nemoć oporbe da se dokaže i afirmira pametnom političkom retorikom. Mladoj Republici ne trebaju hajkaći i propagitatori već ljudi zajedništva i napretka. Ovakova neodgovorna demokracija u kojoj cilj opravdava sredstvo uperena je protiv države a narod je rob političkih skorojevića i primitivaca.

Avatar Idler 3
Idler 3
19:25 22.08.2018.

Već sam napisal - cjeli slučaj iskoristili su oporbenjaci za skupljanje političkih bodova....unaprijed osudivši i ministra i pogotof hitnu....znali su se prije obdukcije....Kujundžić se ne mora nikom sviđat al ni on digel hajku, ni on dotrljal soli na ranu roditeljima, ni on zmislil dijagnoze prije nalaza obdukcije....još ak spomenemo i naše medije....osobno vjerujem kak je Kujundžić vu pravu !!!

CR
crodux
18:36 22.08.2018.

čim kvazi hrvatski mediji linčuju nekoga ja znam da je taj čovjek nevin i da velika politika stoji iza svega, zato podrška Kujundžiću!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije