Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODLUČENO

Do izbora novog predsjednika Vrhovnog suda DIP će voditi Damir Kontrec

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/2
21.07.2021.
u 11:23

Milanović je jučer tumačio kako DIP u takvoj situaciji ne može sam izabrati čovjeka koji će ga voditi, budući da šefa Vrhovnog suda, ujedno i DIP-a bira Sabor, pred kojim polaže i prisegu za obje dužnosti

Državno izborno povjerenstvo (DIP) odredilo je danas da će ga do imenovanja novog predsjednika Vrhovnog suda voditi Damir Kontrec, jedan od četvero potpredsjednika.

DIP u priopćenju obrazlaže kako je odluku temeljio na vlastitom Poslovniku, koji predviđa da Povjerenstvo u slučaju spriječenosti predsjednika vodi jedan od njegovih potpredsjednika, kojega za to izaberu članovi DIP-a. Ovdje se, dosuše, ne radi o spriječenosti predsjednika Vrhovnog suda, nego o činjenici da Vrhovni sud trenutno nema predsjednika, nakon što je većina saborskih zastupnika odbila prijedlog predsjednika Zorana Milanovića da se na tu funkciju izabere Zlata Đurđević.

Milanović je jučer tumačio kako DIP u takvoj situaciji ne može sam izabrati čovjeka koji će ga voditi, budući da šefa Vrhovnog suda, ujedno i DIP-a bira Sabor, pred kojim polaže i prisegu za obje dužnosti. Milanović je kazao kako bi to bilo kao da u slučaju njegove spriječenosti predsjednik države bude Orsat Miljenić "ili njegov sin", o DIP se, očito, nije dao smesti njegovim argumentima.

Zanimljivo, Kontrec, kojega je DIP danas izabrao da ga vodi, je i jedini muškarac na poziciji potpredsjednika DIP-a, dok su preostale tri potpredsjednice žene – Vesna Fabijančić-Križanić, Ana Lovrin i Jasenka Žabčić pa je očito da se tzv. Ženska kvota u ovom slučaju uopće nije razmatrala.

Ne bude li osporavanja pred Ustavnim sudom, današnja odluka DIP-a omogućit će provođenje izbora, od onih za lokalne vijećnike nacionalnih manjina do potencijalnih ponovljenih izbora u županijama u kojima još uvijek nije formirana vlast nakon svibanjskih lokalnih izbora.

 

>> Pogledajte i ovaj video: Detalji velike akcije PNUSKOK-a u Splitu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije