Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Djeca razgovor oči u oči zamijenila socijalnim mrežama

– Mladići se mogu potući tako da vam je auto sav krvav kad ih vozite na hitnu, a policija često ne reagira na pravi način – rekla je Vesna Dušak
07. rujna 2010. u 17:45 0 komentara 8 prikaza
'unutrasnja...zagreb...12.10.2006.  nasilje u skoli, tucnjava, maltreiranje, ucenici,  foto: goran stanzl'
Foto: 'Goran Stanzl'

Djeca i mladi danas igraju agresivne računalne igre, nemaju socijalne vještine, lakše im je komunicirati preko računala nego sugovornike gledati u oči. Napušten je i tradicionalni sustav vrijednosti u odgoju djece, danas više nema obitelji u kojoj zajedno žive tri generacije i podnose se.

To je jučer rekla u Varaždinu na okruglom stolu, kojeg je tema bila nasilje i socijalna osjetljivosti mladih, predsjednica Koordinacije za ljudska prava Varaždinske županije Vesna Dušak.

– Postoji i doza društvenog povlađivanja nasilja. Danas se mladići mogu potući u centru Varaždina tako da vam je auto sav krvav kad ih vozite na hitnu, a policija često ne reagira na pravi način, morate ih jako uvjeravati da se nešto dogodilo – rekla je V. Dušak. Ruža Levačić, voditeljica linije rada maloljetničke delinkvencije i kazneno-pravne zaštite u Policijskoj upravi varaždinskoj, kaže da stanje, što se tiče nasilja među maloljetnicima, u Varaždinu nije alarmantno.

– Na svu sreću, nemamo velikih ekscesa vezanih uz nasilje među djecom i mladima. Godišnje imamo dvadesetak intervencija, a u većini se samo upozore djeca i roditelji. Tek ih malo završi s prekršajnim ili kaznenim prijavama – rekla je R. Levačić. Kako bi nasilja bilo što manje, varaždinski policajci poduzimaju preventivne akcije.

– Uskoro ćemo organizirati edukacijska predavanja roditeljima učenika prvih razreda srednjih škola, a imamo i učestalije akcije kontrole izlazaka djece. Osim toga, kontrolira se i točenje alkohola i prodaja duhanskih proizvoda maloljetnicima. Radimo i na sprečavanju nasilja u obitelji jer velik broj djece i mladih koji su i sami nasilni ili su počinitelji nekih djela, potječu iz obitelji koje su zakazale - rekla je R. Levačić. Da je u Varaždinu stanje bolje nego u drugim gradovima, potvrdila je i Maja Uzelac, programska direktorica Udruge Mali korak Centra za kulturu mira i nenasilja.

– Nasilje među djecom i mladima u Varaždinu nije takav problem kao u ostalim gradovima, poput Zagreba ili Rijeke. Ključna je stvar prevencija – rekla je Maja Uzelac.

 

vrijeme
NEĆE BITI VRLO TOPLO
Meteorolog Zoran Vakula analizirao zimu i najavio kakvo nas proljeće očekuje
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.