Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nasilje među mladima

Djeca razgovor oči u oči zamijenila socijalnim mrežama

'unutrasnja...zagreb...12.10.2006.  nasilje u skoli, tucnjava, maltreiranje, ucenici,  foto: goran stanzl'
'Goran Stanzl'
07.09.2010.
u 17:45

– Mladići se mogu potući tako da vam je auto sav krvav kad ih vozite na hitnu, a policija često ne reagira na pravi način – rekla je Vesna Dušak

Djeca i mladi danas igraju agresivne računalne igre, nemaju socijalne vještine, lakše im je komunicirati preko računala nego sugovornike gledati u oči. Napušten je i tradicionalni sustav vrijednosti u odgoju djece, danas više nema obitelji u kojoj zajedno žive tri generacije i podnose se.

To je jučer rekla u Varaždinu na okruglom stolu, kojeg je tema bila nasilje i socijalna osjetljivosti mladih, predsjednica Koordinacije za ljudska prava Varaždinske županije Vesna Dušak.

– Postoji i doza društvenog povlađivanja nasilja. Danas se mladići mogu potući u centru Varaždina tako da vam je auto sav krvav kad ih vozite na hitnu, a policija često ne reagira na pravi način, morate ih jako uvjeravati da se nešto dogodilo – rekla je V. Dušak. Ruža Levačić, voditeljica linije rada maloljetničke delinkvencije i kazneno-pravne zaštite u Policijskoj upravi varaždinskoj, kaže da stanje, što se tiče nasilja među maloljetnicima, u Varaždinu nije alarmantno.

– Na svu sreću, nemamo velikih ekscesa vezanih uz nasilje među djecom i mladima. Godišnje imamo dvadesetak intervencija, a u većini se samo upozore djeca i roditelji. Tek ih malo završi s prekršajnim ili kaznenim prijavama – rekla je R. Levačić. Kako bi nasilja bilo što manje, varaždinski policajci poduzimaju preventivne akcije.

– Uskoro ćemo organizirati edukacijska predavanja roditeljima učenika prvih razreda srednjih škola, a imamo i učestalije akcije kontrole izlazaka djece. Osim toga, kontrolira se i točenje alkohola i prodaja duhanskih proizvoda maloljetnicima. Radimo i na sprečavanju nasilja u obitelji jer velik broj djece i mladih koji su i sami nasilni ili su počinitelji nekih djela, potječu iz obitelji koje su zakazale - rekla je R. Levačić. Da je u Varaždinu stanje bolje nego u drugim gradovima, potvrdila je i Maja Uzelac, programska direktorica Udruge Mali korak Centra za kulturu mira i nenasilja.

– Nasilje među djecom i mladima u Varaždinu nije takav problem kao u ostalim gradovima, poput Zagreba ili Rijeke. Ključna je stvar prevencija – rekla je Maja Uzelac.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije