Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Divjak: Tražimo odgovore je li falsifikat i je li vjerodostojna, obećali su dati sve podatke

Divjak je kazala da će biti zaustavljeno zapošljavanje u hrvatskom školstvu s diplomama iz RS-a jer oni odbijaju zahtjev Hrvatske za provjeravanjem diploma koje potječu iz tog BiH entiteta
17. veljače 2020. u 10:49 5 komentara 586 prikaza
Blaženka Divjak
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak govorila je o temi da Republika Srpska odbija na zahtjev Hrvatske, provjeravati diplome koje potječu iz tog BiH entiteta.

Ministrica Blaženka Divjak posjetila Strukovnu školu Sisak SISAK Ministrica Divjak posjetila Strukovnu školu: 'Zamolili smo da se pripreme s teškim pitanjima'

"Dobili smo dopis iz RS-a da odbijaju provjeru i u tom službenom dopisu stoji da zapravo oni neće provjeravati osim ako postoji osnovana sumnja. Hoćemo uvest povjerenje u obrazovanje. Treba osigurati da u sustavu rade oni su koji su kompetentni", kazala je Blaženka Divjak. "Bilo kakva tolerancija na varanje i varalice, ne postoji", dodala je.

"Tražimo odgovore je li falsifikat i je li vjerodostojna, je li osoba završila školu ili fakultet. Nismo imali problema s provjerom u Hrvatskoj ili izvan Hrvatske", kazala je Divjak.

"Jutros me nazvao ministar Rajčević iz RS-a. Ja sam rekla zašto to radimo i jasno sam pročitala gdje se odbija suradnja. On je obećao da će raditi na tome da mi sve odgovore dobijemo. Mislim da nema uzmaka da bi mi odustali od toga da se provjeri. Preko 80 posto sustava je provjereno", kazala je Divjak.

Andrej Plenković STRUKOVNO OBRAZOVANJE Ministarstvo potpisalo čak 186 stipendija za međimurske učenike

"Vrlo je teško reći što je osnovana sumnja ako nemate suradnju s nekom institucijom. Kada govorimo o ovih 50 pronađenih, nije pronađeno na temelju toga je l' postoji osnovana sumnja već se provjerom utvrdilo. Ipak velika većina dokumenata je provjerena", kazala je Divjak. 

Komentirala je i to da je Visoki trgovački sud RH odbio žalbu Ministarstva znanosti i obrazovanja protiv upisa Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, a ujedno je potvrdio Rješenje Trgovačkoga suda u Zagrebu, kojim je taj Fakultet upisan u sudski registar. 

"Mi nismo dobili tu odluku, mi poštujemo odluku suda, no ono što treba znati, to znači da svatko može osnivati fakultet i da akt o osnivanju može biti i nezakonit", kazala je Divjak. 

INA
HUMANITARNO
INA brine o zdravstvenim ustanovama, institucijama i udrugama
Sberbank
#OSTAJEM DOMA
Sberbank pokreće Pričaroliju: Poznati hrvatski glumci djeci čitaju priče na Sberbank YouTube kanalu
  • IvoDivo:

    Drugarica divjak je čisti falsifikat koji treba poništioti.

  • De der:

    Zoran Tomić sadašnji rektor sveučilišta u Mostaru je redovno završio tokarski zanat sve drugo postigao preko kradeze partije. Što očekivati dalje kad se diplome u Hercegovini i Bosni mogu kupiti kao kilo banana. Na žalost tu je upetljana politika jer ... prikaži još! ako kradezeovcima dobro klimaš glavom i trtkušom dobiješ dobro radno mjesto a zatim moraš srediti, kupiti, diplomu. To je svakodnevnica naša, kradeze nas vodi u “svijetlu” budućnost. Ovi koji redovno završe, koji imaju znanje a nisu u partiji, svoju budućnost traže na tržištu radne snage u EU.

  • Deleted user:

    Ministrica Divljak je uvjerljivo najgora vodeća osoba ministarstva obrazovanja u povijesti