Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izbori

Desnica se vraća i obećava spas posrnule Španjolske

Mariano Rajoy
AFP/Pixsell
20.11.2011.
u 21:30

Država u kojoj je bez posla gotovo polovica mladih dobiva novu vladu koja bez bolnih rezova zemlju neće moći dovesti do oporavka

Španjolci su u nedjelju izašli na birališta kako bi izabrali sastav novog parlamenta, a ako je suditi prema anketama, apsolutnu pobjedu trebali bi odnijeti konzervativci na čelu s predsjednikom Narodne stranke, 56-godišnjim Marianom Rajoyjem.

Rekordna nezaposlenost

Desnica će se tako, nakon sedam godina vladavine socijalista i njihova premijera Zapatera, vratiti na vlast u do grla zaduženoj Španjolskoj koja ima pet milijuna nezaposlenih i ne bilježi gotovo nikakav gospodarski rast. Uz prijetnju novom recesijom, 36 milijuna birača većinom će svoj glas dati Rajoyju, koji je obećao štednju i bolne rezove, ali i smanjenje nezaposlenosti. Dok ulagači sve više gube povjerenje, nimalo ne umiruje činjenica da su španjolski troškovi zaduživanja dosegnuli neodrživu razinu. Nezaposlena je gotovo polovica mladih u zemlji, a ukupna nezaposlenost doseže čak 22 posto, što je dvostruko više od prosjeka EU. Budući španjolski premijer preuzet će veliku odgovornost jer će brzo morati uvjeriti tržišta da je Španjolska spremna vratiti svoje dugove i krenuti naprijed.

Nesnalaženje socijalista

Socijalisti, kojima se predviđa poraz, vlast su preuzeli u vrijeme gospodarskog uzleta uzrokovanog uglavnom rastom tržišta nekretnina. Kada je 2008. stigla kriza, s njom se nisu znali nositi pa je država zapala u velike probleme. Vlada je najavila mjere štednje s kojima se velika većina građana nije slagala. Zbog toga je premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero najavio da se više neće kandidirati za tu dužnost.

Ključne riječi

Komentara 65

GS
globalpress=SS
11:12 21.11.2011.

Tak bu i nama za 2 godine. Desnica se vraća ali bez HDZ-a :))

MC
Marsijan@c6
21:53 20.11.2011.

Desnica se vraća i obećava spas posrnule Španjolske >>>> a u Hrvatskoj lijevica obecava spasiti posrnulu Hrvatsku......ma lijevica desnica ili bilo koja druga stranka., sve je to zamazivanje ociju. Sve dok banksteri kontroliraju novac,nista se nece promjeniti i uopce nijeije vazno koja je stranka na vlasti.

DO
doktorica
23:01 20.11.2011.

a tko će nas spasiti?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije