Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZABRINJAVAJUĆE

Najcrnji scenarij: 'Hrvatska će 2051. godine imati između 2,5 i 3 milijuna stanovnika'

iseljavanje
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/6
02.11.2017.
u 17:41

'Nažalost, unatoč svemu tome struka se slabo sluša te ako se nešto ubrzo ne napravi kako bi se ovaj proces zaustavio Hrvatska će demografski tonuti sve dublje'

Prema najcrnjim projekcijama Hrvatska će 2051. godine imati između 2,5 i 3 milijuna stanovnika. Dodatni problem je što će to biti većinom starije stanovništvo. Rečeno je to na današnjoj promociji knjige pod nazivom „Demografska teorija, razvoj stanovništva Hrvatske i populacijska politika“ autorice Alice Wertheimer Baletić.

Akademik Dragutin Faletara rekao je kako se radi o autorici koja je u samome europskom i svjetskom vrhu kada je riječ o demografiji i koja je još 70-ih godina prošloga stoljeća, kao i ostali demografi, najavljivala ovo što se danas događa u Hrvatskoj kada je riječ o demografiji.

- Nažalost, unatoč svemu tome struka se slabo sluša te ako se nešto ubrzo ne napravi kako bi se ovaj proces zaustavio Hrvatska će demografski tonuti sve dublje. Pri tome najugroženija će biti njena ruralna područja. Neophodna nam je pametna i planska imigracija iz svijeta prema Hrvatskoj što je težak, skup i dugotrajan proces, rekao je Faletar.

O knjizi je govorio i demograf Stjepan Šterc koji je rekao kako Hrvatska godišnje prirodnim putem ostaje bez 18.000 stanovnika.

- To je razlika između broja umrlih i broja rođenih stanovnika tijekom godine u Hrvatskoj. Strahujemo da taj broj ove godine ne dosegne i 20.000 rođenih manje u odnosu na broj umrlih. Ako tome dodamo i broj građana koji iseljavaju Hrvatska godišnje ostaje bez 90.000 stanovnika.

Zamislite kakve će brojke biti za deset godina ako se nešto ne napravi. Hrvatska nestaje i to je najveći naš problem danas. Kada je riječ o demografiji Hrvatska se danas nalazi u najtežoj situaciji u povijesti, rekao je Šterc dodajući kako se unatoč svemu malo toga radi kako bi se ovaj problem riješio. 


 

Komentara 140

PE
perico12
17:51 02.11.2017.

Današnje nacije u europi uništavaju liberalne vrijednosti, a od odumiranja se spašavaju zamjenom stanovništa. Pogledajte samo medije kakvim vrijednostima truju društvo: LGBT propaganda, apatija i depresija dominraju medijima. Kakve posljedice liberalizam ima na tradicionalno društvo kroz svega 70 godina primjer je Japan gdje je 90% populacije bilo mlađe od 50 godina 60-ih, a danas ima 50% populacije starije od 50 godina te su u prosjeku stari 48 godina. Tamo imaju posla, ali svjedno izumiru jer liberalizam sije smrt. Čitava bijela europa izumire, dok neke zemlje stanovnike uspjevaju nadoknaditi isključivo masovnim migracijama. Švedska je u zadnje 2 godine primila 300 000 migranata, Britanci toliko primaju svake godine, Njemci imaju čak od 400 000 pa do preko milion neto migracije i opet godišnje gube prirodnim prirastom 45 godina po 150 000 stanovnika, ista star za Talijane, evo Austrija je imala neto migraciju 73 000 i opet će biti na nuli što se prirodnog prirasta tiče. Kod nas u Hrvatskoj rast rođenih imaju jedino Bošnjaci, Albanci i Romi, a Bošnjaci i Albanci zadnjih godina i jedini masovnije doseljavaju u Hrvatsku, kako je njima Hrvatska dobra i podižu u Hrvatskoj svoju djecu? Ne može mi nitko reći da oni imaju bolje materijalne uvjete od prosječnog Hrvata, ali imaju mentali sklop koji nije još uvijek toliko zaražen liberalnim vrijednostima.

Avatar Udruga_obrisanih
Udruga_obrisanih
18:04 02.11.2017.

i svi zaposleni će raditi u javnim službama i firmama

Avatar jumanji
jumanji
18:20 02.11.2017.

uopće me to ne čudi. ljudi se iseljavaju djeca se ne rađaju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije