Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
afera štandovi

Milan Bandić i ostali nepravomoćno oslobođeni

Milan Bandić
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/5
Autori: Bojan Arežina, Hina
19.10.2018.
u 14:48

USKOK je Bandića teretio da je sa svojim suradnikom Ivicom Lovrićem i voditeljicom "Tržnica Zagreb" Zdenkom Palac udruzi U ime obitelji priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna ustupajući im bez naknade štandove na kojima su prikupljali potpise za referendum

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i njegovi suoptuženici Ivica Lovrić i Zdenka Palac danas su oslobođeni krivnje u slučaju štandovi, u kojoj ih je USKOK teretio za pogodovanje udruzi U ime obitelji na štetu grada. Presudu je na zagrebačkom Županijskom sudu objavio sudac Zdravko Majerović.

Obrazloženje presude:

Troškovi sudskog postupka padaju na teret proračunskih sredstava.

– Nismo mogli utvrditi točan datum sastanka Željke Markić i Bandića, ali to je svakako bilo prije 10. rujna – kazao je sudac u obrazloženju presude. – Sasvim je izvjesno da je Bandić na tom sastanku usmeno prihvatio pokroviteljstvo. 19. rujna Bandić donosi zaključak kojim prihvaća pokroviteljstvo.. 

Video: Milan Bandić dolazi na sud

– Propisano je da pokroviteljstvo može imati financijsku i drugu potporu, što je izuzetno bitno za ovu presudu – rekao je sudac. Bandić je donoseći zaključak postupao je u skladu s ovlastima. Prihvatio je pokroviteljstvo kao što je to učinio u velikom broju slučajeva i prije ovog.

Logično je da Bandić u ovom slučaju ne zna koliki će troškovi biti jer nisu ni navedeni u zahtjevu. Logično je da nije mogao donijeti zaključak o korištenju sredstava pričuve, nego tek kada mu budu dostavljeni računi.

Normalno je da Bandić želi da se njegova podrška vidi na lecima i plakatima.Sam postupak davanja štandova na korištenje proveden je u skladu s pravilima. Palac je postupala u skladu sa svojim ovlastima – rečeno je u obrazloženju.

– I peteročlano povjerenstvo zagrebačkih tržnica također je postupalo u skladu s ovlastima. Nije dokazano da bi Palac počinila zlouporabe položaja i ovlasti. Nema dokaza da bi Bandić, Lovrić i Palac počinili kaznena djela – zaključio je sudac.

Pogledajte video izjave odvjetnika Milana Bandića nakon oslobađajuće presude:

Iz Tužiteljstva su potvrdili da će se žaliti na oslobađajuću presudu.

Izjava tužitelja nakon presude Milanu Bandiću

USKOK je o optužnici tvrdio da je Bandić sa svojim suradnikom, gradskim pročelnikom Ivicom Lovrićem i voditeljicom "Tržnica Zagreb" Zdenkom Palac udruzi "U ime obitelji" priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna ustupajući im bez naknade štandove na kojima su prikupljali potpise za referendum o promjeni izbornog zakona.

Pri kraju suđenja USKOK je izmijenio optužnicu pa je Bandić, uz zlouporabu položaja i ovlasti, terećen i za trgovanje utjecajem u odnosu na trećeoptuženu direktoricu gradskih tržnica Zdenku Palac.

Istodobno, Lovriću je optužnica ublažena pa je umjesto za zlouporabu položaja optužen za pomaganje u tom nedjelu, dok je za Zdenku Palac optužnica ostala nepromijenjena.

Osim u "aferi štandovi" Bandić je za štetu gradu, ali i državnom proračunu optužen i u slučaju Agram. Na početku tog suđenja, prošlog tjedna, Bandić i njegovih 10 suoptuženika kazali su da se ne osjećaju krivima ni po jednoj točki optužnice.

Bandić je danas prije izricanja presude rekao da se osjeća apsolutno bezbrižnim.

Novinari su Bandića, koji je u Mariji Bistrici najavio prelazak bivše HNS-ove zastupnice Marije Puh u svoju stranku, pitali kako komentira što će mu za nekoliko sati biti izrečena prva nepravomoćna presuda te je li bezbrižan, na što im je odgovorio: "Apsolutno. Pravda je spora, ali dostižna, a strpljen – spašen". 

 "Bit će vremena kada ću ja o tome početi govoriti. Ali, vama za poziv da na TV Novoj pustite moj govor dva tjedna prije mog hapšenja za štandove na Jelačić placu, bit će vam sve jasno", rekao je. 

Upitan hoće li nazočiti izricanju presude, odgovorio je kako uvijek dođe ondje gdje ga sud pozove, da je to pitanje "deplasirano" jer je "legalist i legitimist", a na pitanje hoće li stići na sud uza sve svoje obveze, uzvratio je da on u prosjeku dnevno ima 28 do 34 obveze, da su to dva radna vremena, 16 sati.  

Upitan može li ova presuda utjecati na njegovu političku karijeru, Bandić je pozvao novinare da u 14 sati dođu na zagrebački Županijski sud, gdje će mu biti izrečena presuda. 

Na novinarsku tvrdnju da je poprilično samouvjeren te da stalno ponavlja kako je "strpljen – spašen", Bandić je istaknuo kako je on "strpljen – spašen cijeli život".

 "Ali nećete vi to biti. Vi o formi govorite. Ja imam puno godina. Jedini sam čovjek od hrvatskih javnih ljudi u 28 godina koji je na nogama. Jedini sam čovjek u Hrvatskoj koji je dobio i to u povijesti za milijun godina nitko neće dobiti – šest mandata u 17 godina u Gradu Zagrebu. Analizirajte malo to", poručio je.

 

 

Pogledajte video izjave Bandića o pucnjavi u Vukovarskoj

Komentara 168

AF
afer
11:11 19.10.2018.

Da je dao štand Beri ili onom liku koji je pretukao staricu na Cvjetnom sada bi ga slavili...

MI
Milas
12:50 19.10.2018.

Kaj got, dal je standove uz uvjet da na svima bude logo Zagreba. Da je dal nekaj Terselicki ili Pusicima sve O.K. Bit ce smijurija ako ga bezuvjetno osude za ovo. Koje pravosudje majko bozja dok nam narko bosovi oucajuu po ulicama a ratni zlocinci bezbrizno secu oni se bave standovima.

Avatar tituš
tituš
13:43 19.10.2018.

Mogu ga voljeti i nevoljeti, no za štandove doista nije kriv, odnosno nije za osudu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije