Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pomoćnik ministra:

'Virus ptičje gripe proširio se i 20 km oko farme, uginuli su i labudovi'

Zagreb: Damir Agičić o virusu ptičje gripe na farmi peradi u okolici Velike Gorice
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/5
15.01.2017.
u 22:59

Ministarstvo će zabraniti držanje peradi na otvorenom na području Velike Gorice, ali i u cijeloj državi, kaže Agičić

Zbog novog slučaja ptičje gripe u Hrvatskoj koja je jučer otkrivena na farmi ‘Valionica Radina’ u mjestu Sop Bukevski, Ministarstvo poljoprivrede je na nogama, piše Cityportal.hr. Vatrogasni dom u Bukevju postao je krizni stožer njegove Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane. S timom od 16 veterinara i inspektora koji će sutra ujutro ući na zaraženu farmu i započeti eutanaziju peradi, u stalnom je kontaktu pomoćnik ministra za veterinarstvo i sigurnost hrane Damir Agičić, s kojim smo večeras razgovarali o aktualnoj situaciji.  

Agičić ističe kako su veterinari obišli sva sela u zaraženom području, popisali sva gospodarstva, te utvrdili da se u dvije farme uzgaja oko 2600 peradi. Na pitanje kako će Ministarstvo doći i do peradi koje su kupovale treće strane, da se zaraza ne širi dalje, Agičić je odgovorio: “Sva perad i jaja koja su prodavana unazad 21 dan će biti pronađena po principu sljedivosti, a zatim neškodljivo uništena“.

- Ministarstvo će zabraniti držanje peradi na otvorenom na području Velike Gorice, ali i u cijeloj državi. Problem je blizina rijeke Save jer su ljudi navikli u rijeku puštati vodenu perad i to više neće moći. Virus ptičje gripe proširio se i 20 km oko farme. Zabilježili smo uginuća labudova na području između Velike Gorice i Siska - rekao je Agičić.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.

>> Formira se krizni stožer: kod Velike Gorice zabilježen novi slučaj ptičje gripe

>> Ptičja gripa na 55 uzgajališta u Bugarskoj, usmrćivanje 430.000 komada peradi

Komentara 1

PV
prcko.vitamincic
09:50 16.01.2017.

E moj pomoćnik ministra za mrtve price... na jednom velikom jezeru u Podravini ptice crkavaju svakodnevno ali se još nitko nije pitao gdje je ministar i ekipa. Važno da im kapne svaki mjesec skoro 20 somova v Žepče. Gdje će vam duša?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije