Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Virus ptičje gripe proširio se i 20 km oko farme, uginuli su i labudovi'

Ministarstvo će zabraniti držanje peradi na otvorenom na području Velike Gorice, ali i u cijeloj državi, kaže Agičić
15. siječnja 2017. u 22:59 1 komentara 1941 prikaza
Zagreb: Damir Agičić o virusu ptičje gripe na farmi peradi u okolici Velike Gorice
Foto: Robert Anić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Zbog novog slučaja ptičje gripe u Hrvatskoj koja je jučer otkrivena na farmi ‘Valionica Radina’ u mjestu Sop Bukevski, Ministarstvo poljoprivrede je na nogama, piše Cityportal.hr. Vatrogasni dom u Bukevju postao je krizni stožer njegove Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane. S timom od 16 veterinara i inspektora koji će sutra ujutro ući na zaraženu farmu i započeti eutanaziju peradi, u stalnom je kontaktu pomoćnik ministra za veterinarstvo i sigurnost hrane Damir Agičić, s kojim smo večeras razgovarali o aktualnoj situaciji.  

Agičić ističe kako su veterinari obišli sva sela u zaraženom području, popisali sva gospodarstva, te utvrdili da se u dvije farme uzgaja oko 2600 peradi. Na pitanje kako će Ministarstvo doći i do peradi koje su kupovale treće strane, da se zaraza ne širi dalje, Agičić je odgovorio: “Sva perad i jaja koja su prodavana unazad 21 dan će biti pronađena po principu sljedivosti, a zatim neškodljivo uništena“.

- Ministarstvo će zabraniti držanje peradi na otvorenom na području Velike Gorice, ali i u cijeloj državi. Problem je blizina rijeke Save jer su ljudi navikli u rijeku puštati vodenu perad i to više neće moći. Virus ptičje gripe proširio se i 20 km oko farme. Zabilježili smo uginuća labudova na području između Velike Gorice i Siska - rekao je Agičić.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.

>> Formira se krizni stožer: kod Velike Gorice zabilježen novi slučaj ptičje gripe

>> Ptičja gripa na 55 uzgajališta u Bugarskoj, usmrćivanje 430.000 komada peradi

Objavila i video
TV voditeljici demolirali stan u Zagrebu: 'Vrata su nestala, mokraća na krevetu, prljavština... Strašno'
INA
INA
Razvijaju solarne elektrane, a planiraju i proizvodnju vodika kao pogonskog goriva
  • prcko.vitamincic:

    E moj pomoćnik ministra za mrtve price... na jednom velikom jezeru u Podravini ptice crkavaju svakodnevno ali se još nitko nije pitao gdje je ministar i ekipa. Važno da im kapne svaki mjesec skoro 20 somova v Žepče. Gdje će vam duša?