Naslovnica Vijesti Svijet

Crna Gora i službeno primljena u NATO: 'To je povijesni događaj'

Pristupanje Crne Gore dobro je za državu, stabilnost Zapadnog Balkana i međunarodni mir i sigurnost, ocijenio je glavni tajnik.
05. lipnja 2017. u 21:02 50 komentara 2822 prikaza
nato, zastava
Foto: Dusko Mirkovic/PIXSELL

Predajom akreditiva Sjedinjenim Američkim Državama, Crna Gora je u ponedjeljak službeno postala 29. članica NATO-a.

Vladimir Putin Ruski predsjednik Putin Clintonu: Što kažeš na to da se Rusija pridruži NATO-u?

Dokument je u State Department u Washingtonu u ime Crne Gore predao ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

Svečanosti, koju je izravno prenosila TV Crne Gore, prisustvovali su glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, zamjenik američkog državnog tajnika Tomas Shannon i crnogorski premijer Duško Marković.

"To je povijesni događaj za jednu zemlju i narod koji su podnijeli ogromne žrtve u 19. i 20. stoljeću braneći svoje pravo na slobodan život, pravo da sam odlučuje o svojoj budućnosti, pravo da nas svijet prepoznaje pod našim imenom i našim znamenjem", rekao je Marković.

"Mi danas slavimo činjenicu da se nikad više o nama, našoj državi neće odlučivati iza naših leđa, kao što se to događalo puno puta u prošlosti", dodao je.

Stoltenberg je poručio da je NATO savez demokratskih država koje ponekad imaju različite političke perspective, ali su ujedinjene oko zajedničke svrhe, "da štitimo jedni druge i, ako je potrebno, da se borimo da bi štitili jedni druge".

Crna Gora MOSKVA ODLUČILA Crnogorski vodeći političari završili na ruskoj crnoj listi

Pristupanje Crne Gore dobro je za državu, stabilnost Zapadnog Balkana i međunarodni mir i sigurnost, ocijenio je glavni tajnik.

Tomas Shannon je rekao da je pristupanje Crne Gore važna poruka da vrata NATO-a ostaju otvorena za zemlje sposobne provesti nužne reforme.

Proces ratificiranje Protokola o pristupanju počeo je u državama članicama u lipnju 2016. godine, a samo dva dana nakon toga, prva zemlja koja je to uradila bila je Island, koji je, točno prije deset godina, bio i prva država koja je priznala neovisnost Crne Gore.

Crnogorski parlament je jednoglasno usvojio Prijedlog zakona o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora 28. travnja 2017. 

Službeni odnosi Crne Gore i NATO počeli su 29. studenog 2006., pozivom Crnoj Gori da pristupi Partnerstvu za mir, a ministri vanjskih poslova država članica su na sastanku u Bruxellesu 2. prosinca 2015. donijeli odluku o upućivanju poziva Crnoj Gori za punopravno članstvo u Savezu.

NATO I dalje protiv Ruski veleposlanik: BiH nema što tražiti u NATO-u Summit NATO-a Silvije Tomašević NATO protiv kalifata: veći broj špijunskih letova NATO summit Želi biti prvi Pogledajte kako je Trump odgurnuo crnogorskog premijera
ar
Nova kolekcija
Otkrijte poklone koji će izmamiti osmijeh na lice svake žene

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar pretorijanac
  pretorijanac:

  Čestitke našim susjedima....... odlična stvar je da sada Srbi neće više imati toliko željeni "izlaz" na Jadransko more ...... neka probaju sada preko Albanije he,he,he.......

 • zg223:

  dobrodosli!!

 • Deleted user:

  Fantastičan napredak, od ; šta se i nas ne bombarduje, pa nijesmo šugavi, do punopravnog članstva u NATO-u , naprijed Crnogorci !!