Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BIVŠI ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BiH OSUĐEN ZBOG ZLOPORABE POLOŽAJA

Čoviću 5 godina zatvora

bih-covicu-txt.jpg
import
17.11.2006.
u 20:08

Sud Bosne i Hercegovine osudio je jučer bivšega člana Predsjedništva BiH i sadašnjega predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića na pet godina zatvora zbog zlouporabe položaja dok je bio ministar financija Federacije BiH. Na zahtjev tužiteljstva, Čović je poslije izricanja presude zadržan u pritvoru u kojem će ostati najmanje do okončanja žalbenog postupka.

Sudac Amerikanac
Izričući presudu na kraju sudskoga procesa koji je trajao ravno godinu dana, predsjedatelj Sudskoga vijeća, Amerikanac Richard Gabelein, ocijenio je kako je Čović jedini odgovoran za protuzakonito oslobađanje mesne industrije "Lijanovići" plaćanja pristojbi na uvoz sirovina za mesne prerađevine, čime je, kako se tvrdi, proračun FBiH oštećen 1,856 milijuna maraka (oko 950 000 eura). Sudac je potvrdio kako nema dokaza da je Čović osobno potpisao sporni akt, no ističe kako je njegova odgovornost nedvojbena, jer ga nije na vrijeme povukao.
U obrazloženju presude američki je sudac kazao kako je Čoviću kao olakotna okolnost pri izricanju presude uzeto to što nije dokazano da je imao bilo kakvu materijalnu korist od odluke koja mu se stavlja na teret.  
   Smatramo da je u ovom slučaju zatvorska kazna od pet godina odgovarajuća, jer je zakonom predviđeno da ona može iznositi od tri do 15 godina  kazao je sudac Gabelein.

Snažan utjecaj
Ipak, poslije ovakve presude državni sud, koji je pod snažnim utjecajem međunarodne zajednice, vrlo će se teško moći obraniti od optužbi da je politička, a ne pravna institucija. Čović je, naime, osuđen ne zato što je potpisao sporan dokument, već zato što ga nije povukao. Usto, izrečena je kazna, imajući na umu prirodu kaznenog djela, neuobičajeno visoka za bh. uvjete. Uostalom, da je   posrijedi proces u kojem su dokazi bili vrlo "tanki" pokazuje i to da je zbog nedostatka dokaza Čović oslobođen optužbi za organizirani kriminal te da su svih optužbi oslobođeni ostali optuženici u ovom procesu, predsjednik Ustavnog suda BiH, Mato Tadić, četvorica braće Ivankovića-Lijanovića, suvlasnika mesne industrije "Lijanovići", te profesor Zdravko Lučić.

"Montirani proces"
  Presuda tako daje dodatne argumente samom Čoviću i ostalima koji su već od podizanja optužnice tvrdili da je posrijedi još jedan u nizu montiranih političkih procesa.
Zanimljivo je da su takvu presudu predsjedniku HDZ-a BiH osudili i njegovi politički suradnici, ali i veliki protivnici, poput predsjednika HDZ-a 1990. Bože Ljubića.  Posve je sigurno da će osuđujuća presuda Draganu Čoviću, osim što će dodatno poljuljati povjerenje u pravosuđe Bosne i Hercegovine, zaoštriti i političku situaciju te ugroziti ionako usporeno konstituiranje izvršne vlasti poslije provedenih izbora.
Žalbe na presudu najavljuju i obrana Dragana Čovića i državno tužiteljstvo.


Jurišić: Previše je Hrvata u BiH u zatvoru

Odmah nakon izricanja presude Draganu Čoviću uslijedile su reakcije iz političkih krugova, u kojima se izražava žaljenje zbog odluke suda. Čovićevi politički protivnici, lideri HDZ-a 1990. i HSP-a, Božo Ljubić i Zvonko Jurišić, ističu kako bi se Čoviću moralo dopustiti da barem žalbeni postupak čeka na slobodi. – Općenito, previše je Hrvata u BiH u zatvoru pa ispada da kriminala ima samo među Hrvatima. Mislim da je ovo i politička presuda. Prema svemu što smo dosad vidjeli, čini se da se, ako ne slijediš upute međunarodne zajednice i nisi poslušan, događaju ovakve stvari – ističe Jurišić. Presudu Čoviću kritizirali su i lider Hrvatskog bloka u BiH Mario Vasilj te zastupnik u Hrvatskom saboru Krešimir Ćosić. – Žao mi je zbog ovakve presude. Vjerujem da će se ona u žalbenom postupku osporiti. Svakako ovakva drastična presuda nije i ne može biti znak ohrabrenja Hrvatima u BiH uoči nastavka razgovora o ustavnim promjenama – ističe Ćosić.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije