Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izmjene Izbornoga zakona

Čović: O bošnjačkoj strani ovise izborna reforma i kandidacijski status s EU

Dragan Čović dao je izjavu za medije nakon sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/4
12.05.2022.
u 14:51

Vidjet ćemo može li se s najviše europske razine motivirati bošnjačke predstavnike da promijene stav oko zadržavanja status quo u BiH, a čime žele provesti svoje strateške projekte, rekao je Čović u izjavi za Televiziju HercegBosne iz Mostara

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović izjavio je da od bošnjačkih političara ovisi postizanje dogovora o izbornoj reformi uz posredovanje dužnosnika Europske unije čime bi se po njemu stekli uvjeti da ta zemlja dobije kandidacijski status s Unijom.

"Vidjet ćemo može li se s najviše europske razine motivirati bošnjačke predstavnike da promijene stav oko zadržavanja status quo u BiH, a čime žele provesti svoje strateške projekte", rekao je Čović u izjavi za Televiziju HercegBosne iz Mostara. Visoki europski dužnosnici u sljedećih petnaestak dana će održati još jedan krug razgovora o izbornoj reformi između hrvatske i bošnjačke strane, za što je zasluge Čović pripisao hrvatskome premijeru Andreju Plenkoviću.

Pojasnio je kako će se uz posredovanje visokih dužnosnika EU pokušati napraviti izmjene Izbornoga zakona kako bi se spriječilo preglasavanje Hrvata po uzoru na izmjene izbornih propisa za Mostar u kojemu su zahvaljujući dogovoru između SDA i HDZ-a BiH iz lipnja 2020. godine prije dvije godine održani prvi lokalni izbori nakon dvanaestogodišnje stanke.

Ustavni sud BiH je u slučaju Mostara 2010. godine osporio način biranja vijećnika za Gradsko vijeće zbog čega taj grad nije imao izbora sve do prosinca 2020. Tada su, odvojeno od drugih općina i gradova, održani lokalni izbori za mostarsko gradsko vijeće. Na sličan način Ustavni sud BiH je pak 2016. osporio način biranja izaslanika za gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, no izbori su svejedno raspisani iako Izborni zakon nije promijenjen.

Čović ističe kako bi dogovor o izbornoj reformi bitno relaksirao odnose dvaju naroda i spriječio nove krize.
"Ako bude sreće da se dogovorimo, bit će puno lakše provesti izborni rezultat i riješit ćemo se pritisaka i tenzija koje postoje i koje se kroz naše djelovanje mora amortizirati ovaj udar", rekao je.

Po njegovim riječima Bosna i Hercegovina zaslužuje dobiti kandidacijski status s Europskom unijom ukoliko provede izbornu reformu. "Ima smisla kandidacijski status za BiH u paketu s izbornim zakonom. Ako bi se u paketu s Ukrajinom otvarao taj proces kandidacijskog statusa, onda bi tu trebala biti i BiH", istaknuo je čelnik HNS-a BiH.

Video: Andrej Plenković i Pietro Parolin dali izjavu nakon sastanka

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
14:55 12.05.2022.

Bošnjacima je borba za cjelovitu BiH rupa na svirali. Oni žele preko leđa Hrvata ostvariti samostalnu BiH Federaciju. E neće ići.

Avatar Dragovit
Dragovit
22:48 12.05.2022.

Ne ovisi o Bošnjacima nego o njihovim sponzorima. Koji su ujedno tzv. naši saveznici i strateški partneri ....ili zapravo nisu? ;)

Avatar VLbriše
VLbriše
16:33 12.05.2022.

BiH hadeze suvereno izabran i gdje su doveli taj neuki narod nakon 30 godina ??? pred provaliju . Da su sutra izbori i opet bi hadeze pobedil. Gospodo pa birajte iste ali Hrvatska ne trebala gubiti na ugledu u EU radi B i H .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije