Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUSRET S PREMIJEROM PLENKOVIĆEM

Državni tajnik Pietro Parolin: U BiH tri naroda moraju biti ravnopravna

Zagreb: Andrej Plenković i Pietro Parolin dali izjavu nakon sastanka
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/6
12.05.2022.
u 13:02

Parolin je u Zagreb stigao u srijedu, u povodu 30. obljetnice vatikanskog priznanja Hrvatske i uspostave diplomatskih odnosa, te 25. godišnjice sporazuma između Hrvatske i Vatikana

Državni tajnik Svete Stolice Pietro Parolin u četvrtak je poručio da Vatikan pridaje veliku važnost poštovanju jednakopravnosti triju naroda u Bosni i Hercegovini. 

Parolin je rekao na konferenciji za medije nakon sastanka s premijerom Andrejem Plenkovićem tijekom svog trećeg službenog posjeta Hrvatskoj da je „misija i predanost” Vatikana da uvijek zagovara priznanje jednakopravnosti triju naroda u BiH. 

„Želimo da to postane stvarnost. To je naša želja i obaveza”, rekao je državni tajnik, dodavši da Vatikan mora nastaviti „naglašavati međunarodnoj zajednici opasnost situacije u BiH i posljedice koje ona može imati na stabilnost te države i regije”. 

Državni tajnik Parolino je na konferenciji za medije nakon sastanka s Plenkovićem izrazio snažnu potporu poštivanju ravnopravnosti triju naroda.  "Želimo vidjeti da se u BiH poštuje ravnopravnost tri konstitutivna naroda", rekao je nadbiskup Parolin. 

Parolin je u Zagreb stigao u srijedu, u povodu 30. obljetnice vatikanskog priznanja Hrvatske i uspostave diplomatskih odnosa, te 25. godišnjice sporazuma između Hrvatske i Vatikana. 

„Vatikan je igrao značajnu ulogu u međunarodnom priznanju Hrvatske jer je bio među prvim državama koje su to učinile, što je potaknulo i druge zemlje” na tu odluku, rekao je državni tajnik. Sveta Stolica Hrvatsku je priznala 13. siječnja 1992. godine. 

Parolin je kazao da su odnosi Hrvatske i Vatikana „izvrsni”, pa pohvalio redoviti polugodišnji sastanak Biskupske konferencije i Vlade koja je „dobra formula” da dvije strane izravno razgovaraju. 

Nakon susreta s premijerom u Banskim dvorima, vatikanski državni tajnik sastat će se i s predsjednikom Zoranom Milanovićem. Prije toga susreo se s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem i održao govor u toj instituciji. 

Komentara 13

Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
14:11 12.05.2022.

Nekad je Vatikan pod Ivanom Pavlom bio zakon u svijetu a danas je sa Bergoliom postao sprdnja.

GI
Guerilla Indub
15:01 12.05.2022.

Hrvati moraju uzeti svoje i reći zbogom BiH.

DU
Deleted user
15:27 12.05.2022.

Pa to je,tri ravnopravna naroda u unitarnoj BH,za to se zalažu Bošnjaci muslimani,a sva ta ravnopravnost da se obavezno unese u ustav.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije