Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bitka za vukovar

Članovi Vlade demokratskog jedinstva u Vukovaru: Moramo biti složni bez obzira na sve

Foto: Branimir Bradarić
1/3
20.10.2021.
u 14:47

Ukazali su i na veliku ulogu iseljenje Hrvatske koja je na najrazličitije načine pomagala stvaranje neovisne Hrvatske

Povodom 30. godina Bitke za Vukovar grad su danas posjetili članovi Vlade demokratskog jedinstva koji su i direktni sudionici i suvremenici povijesnih događaja Domovinskoga rata i stvaranja hrvatske države.

- Vukovar je naša vječna rana svima nama koji smo u to vrijeme donosili odluke. S posebnim pijetetom dolazim ovdje. Žrtva Vukovara je omogućila da dobijemo ta potrebna četiri mjeseca za organizaciju obrane, rekao je predsjednik tadašnje Vlade demokratskog jedinstva Franjo Gregurić.

Prisjetio se kako je u vrijeme agresije na Vukovar bio u stalnim kontaktima s ljudima ključnim za obranu Vukovara kao i ravnateljicom vukovarske bolnice Vesnom Bosanac. Redovito se razgovaralo o tome što napraviti, što nedostaje, kako pomoći... Upitan bi li danas, s odmakom od 30 godina, neke stvari drugačije napravio kazao je kako ne bi jer su taj sustav i donesene odluke donijele rezultate.

- Dobili smo rat protiv tadašnje vojno jake sile i to je najbolji dokaz da smo dobro radili. Zaboravlja se da je cijela Hrvatska tada bila u ratu i da se moralo pomagati i voditi računa o svim bojištima, kako mobilizirati vojsku, naoružati je ali i prehraniti sve prognanike. Bilo je to teško i izazovno vrijeme koje je zahtijevalo niz teških odluka, istakao je Gregurić.

Govoreći o osnovnim razlozima pobjede kazao je kako je presudilo jedinstvo svih hrvatskih građana i njihova podrška bez obzira tko je bio iz koje stranke. Ukazao je i na veliku ulogu iseljenje Hrvatske koja je na najrazličitije načine pomagala stvaranje neovisne Hrvatske. Podsjetio je i na prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana za koga je rekao da je bila ključna osoba u svim tim događanjima.

Tadašnji ministar unutarnjih poslova Ivica Jarnjak rekao je kako je Vlada demokratskog jedinstva stvorila preduvjete da Hrvatska pobjedi u tome ratu jer smo po prvi puta u povijesti svi bili na jednoj strani. 

- Zato smo pobijedili jer da je bilo drugačije ne bi pobijedili. To nam daje poruku za budućnost. Moramo biti složni bez obzira na Vladu, stranke i sve drugo, tvrdi Jarnjak.

Dodao je kako je rad te vlade bio vrlo intenzivan kao i da je vladala dobra atmosfera. Prema njegovim riječima puno se radilo i dogovaralo pri čemu su se sastajali često i to u vrijeme kada su mogli i obveze im dozvoljavale. Odgovarajući na novinarsko pitanje je li se moglo učiniti više za Vukovar, s obzirom na to da se često mogu čuti razmišljanja kako je grad žrtvovan, Jarnjak je kazao kako nitko u Hrvatskoj nije nikoga žrtvovao.

- Tada nismo znali ni hoćemo li biti priznati. Pokojni predsjednik Tuđman je bio čovjek koji ne bi pustio niti komadić hrvatske zemlje. Da smo donosili dobre odluke govori i činjenica da smo u tom ratu pobijedili. Poslije svakoga rata uvijek se pojavi puno generala ali u tome ratu smo mi donosili odluke i pobijedili smo, rekao je Jarnjak.

Tih vremena prisjetio se i Zlatko Mateša koji je rekao kako je to vrijeme, koje je bilo ključno za stvaranje Hrvatske, obilježilo nevjerojatno jedinstvo svih ljudi koji su bili u Vladi demokratskog jedinstva. Napomenuo je kako su se morale donositi brze odluke bez puno prava na grešku jer je bilo puno posla. 

- U moje vrijeme bila je to obnova, zbrinjavanje 600.000 prognanika i izbjeglica, otvoriti nekakvu ekonomiju. Bila su to dosta komplicirana vremena u kojima nije bilo mogućnosti dodatnog financiranja, vanjskih izvora. Vrijeme je bilo takvo da je brzina odlučivanja bila ključna. Ishod na kraju mislim da je za sve bio pozitivan. Bilo je puno kohezije i jedinstva i mislim da to Hrvatskoj danas nedostaje, rekao je Mateša.

Među članovima Vlade demokratskog jedinstva koji su danas posjetili Vukovar bio je i Dražen Budiša koji je rekao kako za njega ovo nije samo dolazak radi obilježavanja 30. obljetnice herojske bitke nego i uspomena na njegovu politiku od prije 50 godina, ulogu Vukovara i vukovarskih studenata iz Hrvatskog proljeća, kada je u Vukovar dolazio tri puta. 

U sklopu svoje posjete Vukovar članovi Vlade demokratskog jedinstva posjetili su vukovarsku bolnicu, vojarnu, Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata, Spomen dom Ovčaru I mjesto masovne na Ovčari kao I Vukovarski vodotoranj. 

>> VIDEO COVID pozitivan pobjegao s kisika u zagrebačkoj Zaraznoj bolnici: Nađen mrtav kod Samobora

Komentara 2

UL
uličar
18:23 20.10.2021.

vjerojatno misle na jedinstvo u privatizacijskom grabežu u kojem su neki čitaj oni koji pozivaju na jedinstvo kao tajni ortaci postali vlasnici hrvatske (adris, zagrebačka banka, ina, . . . , a sitnež nije vrijedno nabrajati), dok je ogromnoj većini hrvatskog naroda ostalo samo jedinstvo u siromaštvu i životu daleko od domovine.

M3
Miške 3
17:56 20.10.2021.

Da komentiram, pa da dobijem crveni karton, ne , hvala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije