Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SERIJAL 'POBJEDNICI'

VIDEO 'Laslovo je bilo 'mali Vukovar', svakodnevno se granatiralo i pucalo'

Foto: Screenshot
1/2
16.10.2021.
u 12:44

Oslobodilačke operacije u Zapadnoj Slavoniji, učinile su daljnji pokušaj proboja neprijatelja besmislenim, a ravnoteža snaga se počela mijenjati

Osijek je došao u poluokruženje. Baranja je pala, na lijevoj obali Drave je ostalo samo naselje Tvrđavica, koje je branilo Osijek sa sjevera. S istoka po padu Sarvaša, Osijek se branio u predgrađu, a s juga linija se učvrstila pred selom Tenja. Kako neprijateljske snage još uvijek drže Zapadnu Slavoniju, Osijeku najbližim krakom gotovo do Našica, po padu Vukovara, kreće pokušaj stavljanja Osijeka u okruženje probojem generalnog pravca prema zapadu smjerom Ernestinovo - Čepin – Našice, s ciljem odsijecanja Istočne Slavonije i stavljanja Osijeka u okruženje. Padom Ernestinova, u okruženju ostaje Laslovo.

Žestokim otporom Laslovo se uspješno i učinkovito odupiralo 4 dana, no ostavši bez sredstava za obranu, organizirano se kreće u proboj zajedno sa teškim ranjenicima koje se uspješno izvlače iz okruženje. Prvenstveno obrana Vukovara, a kasnije i Laslova, dali su vremena da se učvrsti obrana koja je početkom prosinca postala neprobojna, unatoč žestokom sveopćem napadu na Osijek i daljnji pokušaj proboja prema Zapadnoj Slavoniji.

- Laslovo je bilo 'mali Vukovar', to se svakodnevno granatiralo, pucalo... - rekao je bojnik Miljenko Kolobarić.

- Ujutro oko sedam sati ujutro krenuo je pješački i oklopni napad na naše položaje. Krenuli su na tenkove i jedan tenk nam je stao na ulicu i mi nismo mogli prelaziti i spojiti se s druga dva punkta. Imali smo par tromblona i ljudi su ručno s 'papovke' ispaljivali i jedan je bio pogođen u gusjenicu - rekao je razvodnik Ivica Deže.

Oslobodilačke operacije u Zapadnoj Slavoniji, učinile su daljnji pokušaj proboja neprijatelja besmislenim, a ravnoteža snaga se počela mijenjati. Sredinom studenog, hrvatske snage kreću u prve oslobodilačke akcije preuzevši do kraja rata potpunu inicijativu.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar neidemdalje
neidemdalje
22:20 16.10.2021.

di ste žoca našli za komentatora ?!

CJ
cjepljeni
13:19 16.10.2021.

Danas je cijela Hrvatska Goli otok.

DI
Direktni
12:47 16.10.2021.

Zapruđe je bilo mali Vukovar!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije