Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKI HELSINŠKI ODNOR

Čičak o uklanjanju grba na Bleiburgu: ‘To je pokušaj prokazivanja svih hrvatskih vlasti ustaškim'

Bleiburg: Pripreme za komemoraciju žrtavama stradalim na Križnom putu
Foto: Boris Scitar/Vecernji list
1/5
02.08.2022.
u 11:31

Hrvatski helsinški odbor (HHO) smatra da svaki pojedinac i cijeli narod imaju pravo biti ponosni na svoju povijest, simbole i državu.

Odluka austrijske lokalne vlasti da s spomen-kamena Počasnog bleiburškog voda na Bleiburgu ukloni hrvatski grb s prvim bijelim poljem izazvalo je burne reakcije  Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman prošlog je tjedna protestirao protiv tog poteza, a s time se slaže i Hrvatski Helsinški odbor koji je objavio je izjavu u kojoj govori o stigmatizacija hrvatskog povijesnog grba.

"Agresija Rusije na Ukrajinu zasnovana na tezi o potrebi denacifikacije te države upućuje na oprez. Slična teza o Hrvatskoj kao sljednici fašističke Nezavisne Države Hrvatske i optužbe današnje hrvatske države, vlasti i naroda pojavljuju se od vremena do vremena kako u nas tako i van naših granica. Pritom se za dokazivanje te teze koriste najbizarniji detalji kako bi se Hrvatsku neprekidno držalo „na vatri.“ Već sama činjenica da jedan od „trbuhozboraca“ srbijanskog predsjednika Vučića plasira tezu o tome da je potrebno denacificirati Balkan, zove na uzbunu. U tom kontekstu treba gledati promišljeni pokušaj protuzakonitog i ilegalnog prelaženja granice predsjednika Srbije Vučića koji su srbijanski mediji iskoristili za prokazivanje Hrvatske i hrvatske vlasti kao proustaške", stoji u izjavi HHO-a koju potpisuje Ivan Zvonimir Čičak.

Photo: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Navodi se da je posjet ministra vanjskih poslova Grlića Radmana Austriji jedan je od pokušaja skidanja stigme nad Hrvatima ocrnjivanjem hrvatskog grba s početnim bijelim poljem na spomeniku žrtvama komunističkog terora u Bleiburgu i doprinos je ukidanju te stigme s hrvatske nacionalne heraldike.

"Do kojeg apsurda smo došli u pokušaju obrane vlastitog nacionalnog digniteta, vlastite povijesti znakova i simbola kad se u međunarodnim odnosima koriste ovako bizarni detalji za stigmatiziranje jednog naroda, i to baš od strane Austrije, 30 god. Poslije stvaranja hrvatske države. Naime, austrijske vlasti uklonile su hrvatski grb s početnim bijelim poljem s obrazloženjem da se radi o ustaškom grbu", dodaju.

Hrvatski Helsinški odbor (HHO) smatra da svaki pojedinac i cijeli narod imaju pravo biti ponosni na svoju povijest, simbole i državu te tvrde da su zalažući se za pravnu državu i vladavinu prava, upozoravali i upozoravaju ne postoji nijedan zakon koji bi zabranjivao isticanje povijesnog hrvatskog grba s prvim bijelim (srebrnim) poljem.

"Dapače, pravomoćnom presudom Visokoga prekršajnog suda u Zagrebu poništena je presuda sutkinje Prekršajnog suda u Čakovcu koja je građanina N.N. osudila na kaznu od 30 dana zatvora zato što je na glavi nosio francusku kapu firme CROSPORT-VEZ na kojoj je bio „hrvatski grb koji počinje bijelim poljem i na kojoj je pisalo Bog i Hrvati“, proglašavajući to ustaštvom. Pritom je Prekršajni sud kao argument upotrijebio Amandman LXVI na Ustav Socijalističke Republike Hrvatske koji je Hrvatski sabor donio 1990. u kojemu stoji sljedeće: „Grb Republike Hrvatske je povijesni hrvatski grb, osnovica kojeg se sastoji od 25 crvenih i bijelih polja s prvim bijelim poljem, a uklonjeni su socijalistički simboli“, stoji u pravomoćnoj presudi Visokoga prekršajnog suda. S obzirom na činjenicu da u pravnim državama odluka jedne takve sudske instance ima zakonsku snagu držimo da je svaka daljnja kriminalizacija hrvatskoga grba s prvim bijelim poljem kazneno djelo govora mržnje usmjereno protiv Hrvatske. Sama činjenica da austrijske vlasti ne priznaju hrvatske sudske odluke pokazuje da oni u ovom slučaju ne poštuju ni unutarnje ustrojstvo hrvatske države ni principe vladavine prava i pravne države", tvrde iz HHO.

Podsjećaju da je odluku o grbu koji počinje crvenim poljem donio je Hrvatski sabor Božićnim ustavom iz 1990. god. na prijedlog tadašnjeg predsjednika Tuđmana te da je to učinjeno zato da bi se smanjio pritisak na Hrvatsku zbog međunarodnih optužbi za ustaštvo.

"Temeljem Zakona o grbu, zastavi i predsjedničkim insignijama hrvatska zastava je crven bijeli plavi, a na njoj se nalazi grb koji počinje crvenim poljem i ima 25 polja, a na vrhu se nalaze grbovi Dalmacije, Istre, Slavonije, Dubrovnika te središnje hrvatske (najstariji hrvatski grb). To je službena zastava Republike Hrvatske koja se ističe prigodom državnih blagdana i u drugim svečanim prilikama. Međutim, postoji i povijesna zastava i povijesni hrvatski grb koji se sastoji od 25 polja i koji počinje bijelim poljem, a kojega nije zabranjeno isticati i koji nema nikakve veze s ustaštvom, osim što je i u vrijeme NDH grb počinjao bijelim poljem. Konačno, prilikom prvih demokratskih izbora u socijalističkoj republici Hrvatskoj (unutar Jugoslavije) sve zastave koje su isticane na predizbornim skupovima i poslije konstituiranja Sabora Socijalističke Republike Hrvatske imale su zastave s grbovima koji počinju bijelim poljem. Dapače, prilikom podizanja hrvatske zastave na barjak ispred Sabora dva jugoslavenska milicionera podigli su upravo takvu zastavu", stoji u izjavi Hrvatskog Helsinškog odbora.

"Što se tiče povijesti hrvatskoga grba, u prilogu donosimo fotografiju na kojoj se nalazi partizanski narodni heroj Vjećeslav Holjevac iz 1945. godine prilikom ulaska u Karlovac pod barjakom na kojem se nalazi hrvatski grb s prvim bijelim poljem. (fotografija u prilog, br.1)

Foto: HHO

Hrvatski grb s prvim bijelim poljem i zvijezdom petokrakom nalazio se u Saveznoj Skupštini Jugoslavije i prilikom Titovog govora na Konferenciji nesvrstanih 1961. Taj grb u Skupštini Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije nalazio se sve do 1991. (fotografija u prilogu br.2).

Foto: Muzej Jugoslavije, Beograd

Amandmanima na Ustav Socijalističke Republike Hrvatske iz 1974. (fotografija iz državnog arhiva RH prilog br. 3) utvrđeno je da je hrvatski grb s prvim bijelim poljem i zvijezdom petokrakom službeni grb Socijalističke Republike Hrvatske. Valja napomenuti da se istovjetni grb s prvim bijelim poljem nalazi na crkvi Svetoga Marka koja je smještena na trgu u centru stožernih institucija hrvatske vlasti: Sabora, Vlade i Ustavnog suda. Istovjetni grb nalazio se i na drugim mjestima u vrijeme trajanja komunističkog režima", napominju.

Foto: HHO

Hrvatski helsinški odbor iznio je kratki pregled povijesti hrvatskog grba s bijelim poljem.

"Zalazeći dublje u povijest, moramo reći da se hrvatski grb s bijelim poljem pojavljuje krajem 15. st. U krugu habsburgovaca u današnjoj Austriji grb s početnim bijelim poljem pojavljuje se krajem 15. stoljeća, za vrijeme Maksimilijana I., i počinje se koristiti kao grb vldara koji pretendira da uskoro vlada hrvatskim prostorom. Jedna od najstarijih slika grba kraljevine Hrvatske iz 1495. nalazi se u Innsbrucku, danas u Republici Austriji, na pročelju kuće u Herzog-Friedrichstrasse 35, a radi se o grbu koji ima prvo bijelo polje", navode.

HOO podsjeća da takav grb i danas stoji na mnogim zgradama pa i stožernim institucijama austrijske vlasti, također u Mađarskoj, i nikome to do sada nije smetalo.

"Teza onih koji proglašavaju isticanje grba s prvim bijelim poljem ustaškim govori o pokušaju prokazivanja karaktera svih vlasti u Hrvatskoj, uključujući i komunističke, ustaškim. To je jedan od oslonaca teze o genocidnosti hrvatskoga naroda. Naime, ako je na središnjem trgu ispred ključnih institucija Hrvatske države toleriran hrvatski grb s prvim bijelim poljem i tijekom komunističke vlasti, ako se ustavom iz 1974. (fotografija u prilogu) hrvatski grb s prvim bijelim poljem i zvijezdom petokrakom promovira kao hrvatski grb; ako se u Saveznoj skupštini još 1991. nalazi hrvatski grb s prvim bijelim poljem, iz toga proizlazi da su sve vlasti u Hrvatskoj tijekom 20. i 21. stoljeća zapravo proustaške, što je dokaz teze o genocidnosti hrvatskog naroda", navodi se u izjavi Hrvatskog helsinškog odbora koju potpisuje njezin predsjednik Ivan Zvonimir Čičak.

Komentara 29

Avatar Musashi
Musashi
12:15 02.08.2022.

Hrvatski grb sa prvim bijelim poljem nalazi se i na velikom grbu Austrougarske.

MI
Mislav28
11:53 02.08.2022.

Hrvatski grb sa prvim bijelim poljem je povijesni grb Hrvatske koji je bio prije ww2 tako da Hrvatsku nije važno ko ga imao u toku ww2 To je hrvatski povijesni grb i to ne može nitko izbrisat pod tim grbom se Hrvatska branila od turaka tokom 15 stoljeća i sad bi vi to izbrisali to je nemoguče.

DU
Deleted user
12:28 02.08.2022.

Što bilo kome objašnjavati o crvenom ili bijelom prvom polju na grbu. Suludo je kada o tome ide suditi i presuđivati netko tko pojma nema, ali ne treba se niti čuditi jer i ovdje ljevičari pričaju nebulozne priče na tuu temu. Ustaše su takav grb koristili, ali oni ga nisu izmislili i dalje od toga nema.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije