Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Četnik ju je silovao ispred djece, a poznaju se još iz osnovne škole

Mile Krivokuća silovao je svoju žrtvu u okolici Karlovca 1993. godine. Žena je zatrudnjela, a odbijeno joj je pravo na pobačaj. Plod silovanja dala je na posvajanje, a ratnog zločinca ponovno je srela na sudu.
11. veljače 2019. u 12:58 11 komentara 3638 prikaza
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Išli su zajedno u osnovnu školu, u isti razred. Godinama kasnije on će postati policijski komandir, a u vrijeme oružane agresije JNA i paravojnih postrojbi SAO Krajine na Republiku Hrvatsku silovati svoju školsku prijateljicu, prenosi Telegram. Pred njezinom obitelji, u njezinom domu u okolici Karlovca. Htio je ušteđevinu koju je skrivala. Milu Krivokuću Županijski sud u Rijeci sada je napokon, nepravomoćno, osudio na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina silovanja i pljačke civilne osobe.

Renata Rašović Nataša Kandić iz Beograda radi za žrtve više nego DORH

Bio je listopad 1993. godine, a vlasnica kuće na okupiranom području u okolici Karlovca, inače po nacionalnosti Srpkinja, spavala je u sobi u prizemlju. S njom su u sobi bila i njezina djeca; sedmogodišnji sin i trogodišnja kći. 'Čula sam da je netko ušao u kuću. Onda su ušli i u moju sobu. Iako je bio mrak razaznala sam tri muškarca s oružjem. Jednog sam prepoznala po glasu jer smo zajedno išli u školu. Bio je to Mile Krivokuća. Dobro sam ga poznavala jer je i ranije dolazio k nama', žrtva je na sudu počela pričati jezive detalje napada.

'Razbacivali su stvari tražeći novac. Sin se probudio i plakao. Kći je spavala. Kada nisu našli novac, Mile me napao. Pitao me ‘Zašto si uzele Hrvata’. Vikala sam i plakala. Držao mi je ruke i naredio mi da se skinem. U idućem trenutku sam je s mene povukao odjeću. Silovao me. Za to vrijeme iz gaćica su mi ispali novci. Imala sam skrivenih četiri tisuće maraka. On je uzeo dvije, a dvije mi vratio' - prisjeća se.

U policiji predstavljeni rezultati kriminalističke istrage o ratnom zločinu NEDOSTUPNI PRAVOSUĐU Identificiran dvojac koji je 1991. godine u Glinskoj poljani ubio oca i sina

Ispričala je kako su četnici redovito dolazili i maltretirali ih. A i kako je, nedugo nakon silovanja, shvatila da je trudna. Morala je otići iz svog doma. Pobjegla je u susjedno mjesto, svojoj majci. Uz pomoć UNPROFOR-a su tri mjeseca kasnije, u ožujku 1994., došli u Karlovac. 

'Moj suprug se cijelo vrijeme nalazio tamo. Otišao je za poslom i kada je počeo rat nije se više mogao vratiti na okupirano područje. Kada je doznao da sam u drugom stanju počeli su novi problemi. Nije se nikako mogao pomiriti s tim. Spominjao je razvod. Ja sam samo željela napraviti pobačaj, jer je to dijete bilo plod silovanja”, objašnjava.

Međutim, iz Karlovca su je, kaže, poslali na komisiju u Zagreb gdje su odbili napraviti pobačaj.

'Na kraju sam u lipnju 1994. rodila dijete u bolnici Svet Duh u Zagrebu. Nisam ga željela zadržati. I moj suprug se slagao s tim. Zato sam ga dala na posvajanje preko Caritasa. To dijete nije bilo željeno i bilo je začeto silovanjem. Nisam željela da me išta podsjeća na taj događaj', opisala je mučne detalje ratnog zločina.

policija ilustracija KAZNA Slučaj 'Lovas': Tužitelj zatražio 59 godina zatvora za ratni zločin

Krivokuću, kaže, više nikada nakon te noći u listopadu 1993. nije vidjela. Suprug joj je umro 1998. godine. Ona od tada pije lijekove

Ponižena i u brizi oko vlastite djece nakon što je ostala bez supruga, nije ni znala kakva prava ima kao žrtva ratnog zločina. Tek godinama kasnije odlučila je poduzeti nešto, i to nakon što joj je zet, koji je znao što je proživjela, rekao da kao žrtva ima i pravo na odštetu. Njezina kćer i zet uspjeli su je uvjeriti da mora pokrenuti i kazneni postupak. Na koncu i svjedočiti protiv svog silovatelja.

Krivokuća danas nije dostupan hrvatskom pravosuđu. Dao je iskaz istražiteljima u Beogradu. Priznao je, doduše, da je sa ženom koja ga optužuje za silovanje išao u školu. Družio se u mladosti i s njezinim suprugom. S njom je čak, tvrdi, neko vrijeme bio u emotivnoj vezi. No, kaže da nikada nije bio u njihovoj kući. Optužbe smatra podmetanjem

Banja Luka Utočište Ratni zločinac pobjegao u Švedsku gdje ga štiti apsurdan zakon

Sud mu nije povjerovao, a u presudi stoji da je neuvjerljiv. Malo je tvrdio da nije bio u kući svoje žrtve, a onda da je bio. Izrečeno mu je 12 godina zatvora, no još uvijek nepravomoćno, prenosi Telegram. Ako presuda postane pravomoćna, a Krivokuća i dalje bude nedostupan Hrvatskoj, država može Srbiji ustupiti izvršenje dosuđene zatvorske kazne, što znači da bi je odslužio u Srbiji.

 

usporedila
Ella Dvornik objavila koliko zarađuju YouTuberi u Hrvatskoj: 'Pa kažu da nađeš pravi posao'
PBZ CROATIA OSIGURANJE
NIKA ISTRAŽUJE
Jesu li uplate u obvezni mirovinski fond moja imovina?
 • Admin-s-mrdonja:

  ma to je nebeski narod!di je pupovac?kaj veli na ovo?

 • Rex:

  Snašla bi ga moja ruka i u Srbiji.....da je to mojoj ženi uradio

 • Avatar nisam_robot
  nisam_robot:

  Sto kaze "poznati" novinar. Da cetnici ostanu kakvi su i ne budu kao mi Hrvati.