Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hoće li početi “Škola za život”

Četiri su dana do škole, a nastavnici, udžbenici i oprema nisu spremni!

Divjak
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
30.08.2018.
u 11:03

Udžbenici nisu gotovi, a izdavači kažu da iz dijela eksperimentalnih škola još nemaju popise udžbenika po kojima bi nastavnici radili

Četiri dana uoči početka, kako to naglašava ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, najvažnije školske godine u posljednjih dvadeset godina u Hrvatskoj – velika većina obećanih promjena nije spremna!

Štoviše, tri ključna problema na koja su ministricu upozoravali i sami nastavnici, ali i kritičari, pa čak i pojedini dovoljno hrabri Divjakičini suradnici i dalje su kamen spoticanja reforme koja se posljednjih godinu dana priprema u kabinetu Ministarstva obrazovanja.

Umjesto konstruktivnih savjeta i njihova rješavanja, te su tri ključne stvari – edukacija nastavnika, udžbenici i oprema koja bi se trebala koristiti u eksperimentalnoj školi – u Ministarstvu obrazovanja definirane isključivo kao kritike ministričina rada pa se, umjesto na njihovu usavršavanju i unapređenju, godinu dana radilo na uvjeravanju roditelja i učenika da će do rujna sve biti spremno!

Danas, četiri dana prije početka nastavne godine prvi nisu spremni izdavači – ne zbog prijepora u cijeni udžbenika niti, kako to u Ministarstvu objašnjavaju, eventualnih pritisaka na ministricu, već zbog činjenice da iz dijela eksperimentalnih škola nemaju popise udžbenika po kojima bi nastavnici radili (svaki nastavnik sam bira udžbenik, op.a.) niti znaju što i u kojim količinama trebaju tiskati i isporučiti.

Divjak
1/13

Štoviše, neće, kako doznajemo, nakladnici pristati ni na činjenicu da im za nove udžbenike i digitalne sadržaje koje moraju pripremiti Ministarstvo nudi jednaku cijenu kao za udžbenike od prošle godine. Nisu za ministrici najvažniju školsku godinu spremni ni nastavnici, učitelji ni profesori. I dok tu činjenicu ministrica Blaženka Divjak već mjesecima pobija argumentacijom da je nastavnicima i profesorima u eksperimentalnoj primjeni “Škole za život” osigurano 137 dana edukacije, a informatičarima 200 dana, posve ignorirana ostala je činjenica da je tih dana neusporedivo manje od dana koje nastavnik ulaže u vlastitu edukaciju da bi uopće mogao predavati u školama.

Nastavnik, da bi svladao dosadašnji način podučavanja u školama, mora prije svega uložiti četiri godine u fakultetsko obrazovanje, uz to pohađati čitav niz seminara i dodatnih edukacija, a sada se čini da mu je stotinjak dana dovoljno da svlada reformu koja bi, kako se to najavljivalo, značajno trebala izmijeniti obrazovni sustav Hrvatske i biti takozvana “Škola za život.” Nisu četiri dana prije početka nastave sve škole opremljene ni potrebnom ni obećanom im opremom.

S početkom kolovoza poništena je javna nabava za 13.000 računala za obveznu informatiku koja se od ove školske godine uvodi u pete i šeste razrede – jer se na natječaj javio samo jedan ponuđač. Nije do kraja završena ni nabava sve potrebne opreme koju su škole koje su u eksperimentalnoj fazi birale.

Podsjetimo, školama je dostavljena lista opreme, pribora, mini laboratorija, sportskih rekvizita koje su birale za svoj eksperimentalni program. To će dobiti, garantiraju u Ministarstvu obrazovanja. Baš kao što se hvale da su započeli i reformu strukovnih škola – mijenjajući im opće, a ne strukovne predmete.

>> Ako ste propustili, pogledajte razgovor s Bojanom Glavaševićem

Komentara 18

TT
TTjac
11:21 30.08.2018.

Odustanite od eksperimenta dok niste spremni. Imajte barem malo odgovormosti prema našoj djeci, kad već nemate prema državi. Bando lopovska!

DU
Deleted user
11:07 30.08.2018.

..sve pohvale ministrici na predano neradu,buuuuuuu

DO
dom7
11:11 30.08.2018.

baš nas je iznenadila vijest....haha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije