Naslovnica Lifestyle Idemo u školu

Divjak roditeljima: Vaša uloga je velika u najvažnijoj školskoj godini u posljednjih 20 godina

U otvorenom pismu putem medija ministrica Divjak ističe kako ga piše s velikim zadovoljstvom, pred sam početak možda i najvažnije školske godine u posljednjih dvadesetak godina, u kojoj dugo iščekivana reforma obrazovanja konačno ulazi u učionice.
24. kolovoza 2018. u 07:48 5 komentara 1655 prikaza
Blaženka Divjak
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak pozvala je roditelje na aktivnu suradnju u novoj školskoj godini, u kojoj eksperimentalne 'Škole za život' pokušavaju odgovoriti na brze promjene svijeta, te naglasila da je uloga roditelja u reformi obrazovanja iznimno važna.

Blaženka Divjak POVEĆANA SREDSTVA Vlada podržala: Više novca za sufinanciranje prijevoza srednjoškolaca

U otvorenom pismu putem medija ministrica Divjak ističe kako ga piše s velikim zadovoljstvom, pred sam početak možda i najvažnije školske godine u posljednjih dvadesetak godina, u kojoj dugo iščekivana reforma obrazovanja konačno ulazi u učionice.

Napominje kako je protekla godina za tim u Ministarstvu znanosti i obrazovanja bila izazovna jer su pokrenuti reformski procesi, počevši od nepravedno zapostavljenoga strukovnog obrazovanja, koja već daje prve rezultate u porastu zanimanja učenika za strukovna zanimanja, do unaprjeđivanja sustava visokog obrazovanja i znanosti.

"Bila je to godina rezultata i iskoraka, ali i godina pripreme dugoročno najvažnije reforme našeg društva - kurikularne reforme općeg obrazovanja", kaže ministrica Divjak.

Blaženka Divjak tri hrvatska teleoperatera Škole uključene u eksperimentalni program dobivaju besplatan mobilni internet

Prema procjenama Europske komisije, čak 65 posto djece koja sada počinju osnovnoškolsko obrazovanje radit će u zanimanjima i na poslovima koja danas ne postoje. U svijetu automatizacije i digitalizacije učenici trebaju imati bitno drukčiji skup vještina i znanja kao i samostalnost i odgovornost, te je krajnje vrijeme da im to škole omoguće, ističe Divjak.

 

  Za „Školu za život“ novi kurikulumi su spremni

Kako bismo bili spremni odgovoriti na izazove svijeta koji se mijenja strahovitom brzinom, 8.500 učenika i učenica i 2.000 učiteljica i učitelja u 74 „Škole za život“ prvi će krenuti u školu u kojoj nestaju zidovi, a cijeli svijet postaje učionica. Ovo je tek prvi korak reforme, no sigurna sam da će se već od ove školske godine osjećati duh promjena u svim školama, stoji u pismu.

Za „Školu za život“ novi kurikulumi su spremni, kao i 30 posto lakši eksperimentalni nastavni materijali koji, kako navodi, prvi put stavljaju naglasak na rješavanje problema i kritičko mišljenje te upotrebu digitalnih i interaktivnih sadržaja koji će biti raspoloživi na besplatnim tabletima svim učenicima u eksperimentalnim školama.

Školska ploča Eksperiment u reformi školstva Škole će odlučivati o trajanju praznika, a prvašići će na nastavu nositi tablete

Ministrica također ističe da su teleoperateri, odnosno nakladnici dali povoljan vjetar u leđa reformi osiguravši besplatni mobilni Internet, odnosno nastavne materijale s naglašenom digitalnom komponentom kako bi ulazak u digitalno doba učenja, poučavanja i vrednovanja bio što lakši i kako bismo svim učenicima osigurali jednake uvjete. Nadalje, naši su vrijedni i motivirani učitelji prošli sveobuhvatne edukacije pod mentorstvom 200-tinjak domaćih i međunarodnih stručnjaka, poručuje ministrica.

Organizirat ćemo posebne roditeljske sastanke i fokus grupe kako biste nam dali što više povratnih informacija kako vi vidite reformu i koje korake smatrate važnima kako bi učenici bili što samostalniji u učenju za život.

Pred nama je dosta izazova i prepreka koje nam postavljaju razne interesne skupine, no tim u Ministarstvu znanosti i obrazovanja će ih i dalje uspješno svladavati uz vašu pomoć i podršku jer kako ćemo naučiti našu djecu suradnički rješavati probleme ako ove koji su pred nama sami ne možemo konstruktivno zajedno riješiti, zaključuje ministrica Divjak u pismu roditeljima uoči nove školske godine.

Uber
Usluga prijevoza
Ispovijesti sa stražnjih sjedala: Aplikacija koja nam je spasila glavu
  • ObrenM:

    Veliko je njezino neznanje,a jos veca uhljebljenost.

  • Lujo123:

    je toliko smo važni da si nas izbacila iz učeničkih svjedodžbi - ništarijo pokvarena!

  • Rob30:

    Kada osnovno obrazovanje bude besplatno za djecu to ce biti prava reforma a na ove price mogu joj pljeskati u stranci ali moraju paziti koliko jako pljescu jer smo vidjeli da se i to prati