Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Posljedice loše demografske politike dolaze na naplatu, oko 100 škola ostalo bez prvašića

Kao dobar primjer istaknula je školu u Zlarinu koja prošle godine nije imala nijednog upisanog učenika, a ove godine ima sedam novih učenika
28. kolovoza 2018. u 14:11 4 komentara 1808 prikaza
Škola
Foto: DPA/Pixsell

Ove je godine u Hrvatskoj upisano petstotinjak prvašića manje nego prošle, a stotinjak škola od ukupno 2600 nije upisalo prve razrede, rekla je u utorak, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

vrtić demografske mjere u općinama Vrtić nema 146 općina, nekima više neće ni trebati jer djece nema

"Naši podaci pokazuju da je u odnosu na prošlu godinu na razini Hrvatske petstotinjak prvašića manje, što nije iznenađenje jer znamo kakvi su nam demografski trendovi. Međutim, ove je godine zatvoreno samo šest područnih škola od njih 1100", rekla je Divjak odgovarajući na pitanja novinara uoči predstavljanja rezultata pilot projekta e-Škole.

Kako je istaknula, ove godine prve razrede nije upisalo stotinjak od ukupno 2600 škola u Hrvatskoj.

Ponuda školskog pribora u knjižarama Priprema za školu Besplatne su knjige, ali na pribor odu tisuće kuna

"To znači da ćemo u suradnji s osnivačima raditi na tome da se promotre trendovi u određenoj sredini te da se donesu odluke je li za te učenike bolje da im se osigura prijevoz u veće škole, koje su redovito bolje opremljene ili je, kao primjerice na otocima, imperativ da se male škole očuvaju jer ostaju kao zameci razvoja i društvenog života", istaknula je ministrica.

Kao dobar primjer istaknula je školu u Zlarinu koja prošle godine nije imala nijednog upisanog učenika, a ove godine ima sedam novih učenika te je, na poticaj same škole i roditelja, uvrštena u eksperimentalni program Škola za život.

Blaženka Divjak 'ŠKOLA ZA ŽIVOT' Divjak zadovoljna pripremama za eksperimentalnu fazu kurikularne reforme

U nekim sredinama, dodala je Divjak, ako je u pitanju nekolicina učenika, treba procijeniti koliko se blizu nalazi matična škola te koliko je ona dobro opremljena da bi se učenicima omogućili bolji uvjeti rada.

Inače, broj prvašića smanjuje se iz godine u godinu. I prošle je godine u prve razrede osnovne škole upisano petstotinjak učenika manje nego prethodne, a 2016. godine upisano je čak 1375 učenika manje nego 2015.

 

 

Zoran Vakula
PROGNOZA ZA HRVATSKU
Vakula otkrio kakva bi trebala biti veljača i koliko će biti oborina
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
  • Avatar Jura z bregov
    Jura z bregov:

    Jesenti milu bigulicu, kao da je važno to što u školama ima sve manje učenika! Bitno je da ih ministarska gospoja Divjak dr. Blažica informatizira sve do posljednje u roku odmah, i to po mogućnosti najskupljom opremom, kako bi nešto ... prikaži još!to kapnulo u džep zaslužnim dečkima i curama iz HNS-a i šire. Štono bi rek'o "premijer" Andjuša P. i za njim spremno ponovio sabrski čelnik gospo'n Njonjo, ova kolalicijska Vlada nije kriva što ljudi u fertilnoj dobi navečer previše gledaju televiziju ili se vucaraju po vani umjesto da disciplinirano prvode napore na proizvodnji potomstva. Osiguraš im sve gospodarske i druge uvjete za tu proizvodnju, a oni se ponašaju neodgovorno kao klinci iz pučke škole. Zbilja nečuveno!