Naslovnica Lifestyle Idemo u školu

Vlada podržala: Više novca za sufinanciranje prijevoza srednjoškolaca

Pravo na sufinanciranje od 75 posto troškova međumjesnog prijevoza ostvarivali bi učenici koji su redovito upisali srednju školu i koji kupuju mjesečnu kartu za autobus ili vlak, pri čemu udaljenost od škole mora biti minimalno pet kilometara.
23. kolovoza 2018. u 12:14 0 komentara 260 prikaza
Blaženka Divjak
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u četvrtak je najavila, a Vlada na sjednici podržala da Ministarstvo nastavi program sufinanciranja prijevoza učenika srednjih škola, pa su za tu svrhu povećana sredstva u državnom proračunu za 20-ak posto u odnosu na lani.

Đuro Franić fra đuro hranić Škola ne daje odgovor na pitanje tko je učenik

"Za ovu godinu su osigurana 134, a za iduću 218 milijuna kuna. Ove godine smo podigli limite za 22 posto gdje država sufinancira prijevoz određene kategorije učenika", kazala je ministrica.

Pravo na sufinanciranje od 75 posto troškova međumjesnog prijevoza ostvarivali bi učenici koji su redovito upisali srednju školu i koji kupuju mjesečnu kartu za autobus ili vlak, pri čemu udaljenost od škole mora biti minimalno pet kilometara. Divjak je dodala da bi se za učenike kućanstava koja koriste zajamčene minimalne naknade ili pomoć za uzdržavanje, iznos mjesečne karte financirao u 100-postotnom iznosu, čime se dodatno rasterećuju roditelji i lokalne jedinice.

 Vlada je donijela i odluke o utvrđivanju interesa Republike Hrvatske za izgradnju osnovne škole "Horvati" u Zagrebu s dvodijelnom sportskom dvoranom, rekonstrukciju osnovne škole "Stjepan Benceković" u Horvatima s dogradnjom sportske dvorane, te za izgradnju dječjeg vrtića u Ivanjoj Reci.

Dočekajte spremni početak školske godine PROMO Dočekajte spremni početak školske godine

 Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović predstavio je zahtjev za dodjelu potpora od 104 milijuna kuna za razminiranje u Sisačko-moslavačkoj i Ličko-senjskoj županiji. Istaknuo je da je razminiranje tih županija od značajnog interesa ne samo za te županije, nego i za cijelu Hrvatsku jer bi se time razminiralo ukupno poljoprivredno zemljište u Hrvatskoj.

 Vlada je, među nizom ostalih zakonskih prijedloga i odluka, predložila i donošenje Nacionalnog programa za zaštitu i pomicanje dojenja za razdoblje od 2018. do 2020. godine. Ministar zdravstva Milan Kujundžić istaknuo je kako je riječ o javnozdravstvenom prioritetu većine razvijenih zemalja, pa tako i u Hrvatskoj u kojoj se unatrag nekoliko desetljeća bilježi sve manji broj dojene djece, kao i kratko razdoblje dojenja.

Mladi informatičari OLIMPIJADA U VARŠAVI Mladi hrvatski informatičari osvojili srebrnu i bronačnu medalju

 Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić ustvrdio je da se pozitivni trendovi u zapošljavanju održavaju na mirovinskom sustavu te je sada omjer jedan umirovljenik na 1,26 zaposlenih, dok je prije bilo jedan umirovljenik na 1,14 zaposlenih. Kazao je to predstavljajući odluku o davanju prethodne suglasnosti ravnatelju HZMO-a za postupak nabave - najam IBM softvera za središnje računalo za potrebe HZMO-a, odnosno, obračuna mirovina.

Vlada je raspisala prijevremene izbore za općinskog načelnika i zamjenika u Milni na Braču za 30. rujna ove godine, s obzirom da je dosadašnjem načelniku mandat prestao podnošenjem ostavke iz osobnih razloga.

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.