Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVEĆANA SREDSTVA

Vlada podržala: Više novca za sufinanciranje prijevoza srednjoškolaca

Blaženka Divjak
Zarko Basic/PIXSELL
23.08.2018.
u 12:14

Pravo na sufinanciranje od 75 posto troškova međumjesnog prijevoza ostvarivali bi učenici koji su redovito upisali srednju školu i koji kupuju mjesečnu kartu za autobus ili vlak, pri čemu udaljenost od škole mora biti minimalno pet kilometara.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u četvrtak je najavila, a Vlada na sjednici podržala da Ministarstvo nastavi program sufinanciranja prijevoza učenika srednjih škola, pa su za tu svrhu povećana sredstva u državnom proračunu za 20-ak posto u odnosu na lani.

"Za ovu godinu su osigurana 134, a za iduću 218 milijuna kuna. Ove godine smo podigli limite za 22 posto gdje država sufinancira prijevoz određene kategorije učenika", kazala je ministrica.

Pravo na sufinanciranje od 75 posto troškova međumjesnog prijevoza ostvarivali bi učenici koji su redovito upisali srednju školu i koji kupuju mjesečnu kartu za autobus ili vlak, pri čemu udaljenost od škole mora biti minimalno pet kilometara. Divjak je dodala da bi se za učenike kućanstava koja koriste zajamčene minimalne naknade ili pomoć za uzdržavanje, iznos mjesečne karte financirao u 100-postotnom iznosu, čime se dodatno rasterećuju roditelji i lokalne jedinice.

 Vlada je donijela i odluke o utvrđivanju interesa Republike Hrvatske za izgradnju osnovne škole "Horvati" u Zagrebu s dvodijelnom sportskom dvoranom, rekonstrukciju osnovne škole "Stjepan Benceković" u Horvatima s dogradnjom sportske dvorane, te za izgradnju dječjeg vrtića u Ivanjoj Reci.

 Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović predstavio je zahtjev za dodjelu potpora od 104 milijuna kuna za razminiranje u Sisačko-moslavačkoj i Ličko-senjskoj županiji. Istaknuo je da je razminiranje tih županija od značajnog interesa ne samo za te županije, nego i za cijelu Hrvatsku jer bi se time razminiralo ukupno poljoprivredno zemljište u Hrvatskoj.

 Vlada je, među nizom ostalih zakonskih prijedloga i odluka, predložila i donošenje Nacionalnog programa za zaštitu i pomicanje dojenja za razdoblje od 2018. do 2020. godine. Ministar zdravstva Milan Kujundžić istaknuo je kako je riječ o javnozdravstvenom prioritetu većine razvijenih zemalja, pa tako i u Hrvatskoj u kojoj se unatrag nekoliko desetljeća bilježi sve manji broj dojene djece, kao i kratko razdoblje dojenja.

 Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić ustvrdio je da se pozitivni trendovi u zapošljavanju održavaju na mirovinskom sustavu te je sada omjer jedan umirovljenik na 1,26 zaposlenih, dok je prije bilo jedan umirovljenik na 1,14 zaposlenih. Kazao je to predstavljajući odluku o davanju prethodne suglasnosti ravnatelju HZMO-a za postupak nabave - najam IBM softvera za središnje računalo za potrebe HZMO-a, odnosno, obračuna mirovina.

Vlada je raspisala prijevremene izbore za općinskog načelnika i zamjenika u Milni na Braču za 30. rujna ove godine, s obzirom da je dosadašnjem načelniku mandat prestao podnošenjem ostavke iz osobnih razloga.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije