Naslovnica Vijesti Hrvatska

Cerar kaže da Slovenija ne odustaje od primjene arbitraže

Ako netko misli da će Slovenija zbog izbora ili bilo kojih drugih razloga odustati od onoga što je pravilno i na što nas obvezuje europsko i međunarodno  pravo, onda se taj vara", poručio je Cerar.
03. svibnja 2018. u 20:26 15 komentara 1087 prikaza
Miro Cerar najavljuje tužbu protiv Hrvatske
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je u četvrtak da Slovenija neće popuštati u stajalištu da Hrvatska neprovedbom arbitražne odluke krši međunarodno i europsko pravo i da je zadovoljan usmenom raspravom pred Europskom komisijom jer su slovenski predstavnici, kako je ustvrdio, iznijeli uvjerljive argumente da je arbitražna presuda "validna i obvezujuća".

Miro Cerar i Andrej Plenković Protiv slovenskih teza Hrvatsko izaslanstvo: Ne, nema nove granice između nas i Slovenije

"Slovenija ima jake argumente da je arbitražna odluka validna i obvezujuća, da ju je potrebno provesti, te da Hrvatska koja je ne želi provesti krši ne samo međunarodno nego i europsko pravo", kazao je Cerar u četvrtak u Kopru gdje je sa svojom strankom sudjelovao u raspravi o skorašnjem referendumu o željezničkoj pruzi Koper-Divača.

"U tom stajalištu nećemo popustiti, sada je na potezu Europska komisija, a mi u pravnom postupku idemo do kraja. Pravičnost i međunarodno pravo, pa i pravo Europske unije na našoj su strani, zato moramo na tome inzistirati bez popuštanja", kazao je Cerar novinarima i članovima stranke u izjavi.

Dodao je da se to neće promijeniti i da pitanje arbitraže neće koristiti u predstojećoj kampanji pred parlamentarne izbore 3. lipnja.
Cerar je kazao da su slovenski predstavnici na usmenoj raspravi u Bruxellesu u srijedu dobro iznijeli pravne argumente Slovenije u arbitražnom sporu, te da je i on u ranijem pismu Europskoj komisiji iznio "one točke u kojima Hrvatska krši pravo Europske unije", a odnose se na Schengenski režim i ribolovnu politiku EU-a.

"Mislim da smo učinili ono što smo trebali. Sada je na potezu Europska komisija, a onda ćemo bude li potrebno opet reagirati mi", kazao je slovenski premijer o arbitražnom sporu i najavi moguće tužbe Slovenije pred sudom EU-a.

Što se tiče njegova odnosa s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem i njegovim ocjenama o slovenskim stajalištima glede arbitraže, te mogućnosti dijaloga, Cerar je kazao da je s njim u dobrim odnosima kao i sa svim čelnicima država EU-a.
"Sa svakim od njih  mogu ako je potrebno bilo kada prodiskutirati aktualne stvari, pa tako i s gospodinom Plenkovićem", kazao je Cerar, dodavši da se obojica moraju truditi za dobrosusjedske odnose dviju država, ali da on zbog kampanje pred izbore neće mijenjati svoja već poznata stajališta.

"Ako netko misli da će Slovenija zbog izbora ili bilo kojih drugih razloga odustati od onoga što je pravilno i na što nas obvezuje europsko i međunarodno  pravo, onda se taj vara", poručio je Cerar.

HBK Konferencija Hrvatski biskupi: najnoviji zahtjev Slovenije samo će produbiti spor Slovenska granica Propala arbitraža Granicu sa Slovenijom nećemo rješavati na sudu EU

 

INA
Mnogo više od benzinske postaje
Umorni od dugačke vožnje i željni osvježenja? INA je u svojim maloprodajnim mjestima pripremila rješenje

A1 izdvaja za Vas

  • bf2:

    već godinama ne kupujem ništa slovensko...

  • brzzzy:

    Cerar... Da te nije napravio Mujo...

  • crocro:

    Gospodin Cerar svojim izjavama da će"ići do kraja" samo pokušava djelovati prema komisiji kako bi se svrstala na slovensku stranu i podržala sloveniju u pokušaju implementacije arbitražne presude a istodobno izvršila pritisak na Hrvatsku kako bi Hrvatska surađivala u implementacije ... prikaži još! arbitražne odluke. Svi su zaboravili da se odluka Republike Hrvatske o izlasku iz arbitražnog spora ne može tek samo tako poništiti, jer ju je jednoglasno donio Hrvatski Sabor. Komisija neće "nasjesti" na slovenske smicalice zbog kojih bi pritiskala Hrvatsku jer nitko nema moralne snage pritisnuti Hrvatsku koja je bjelodano dokazala da su upravo slovenski predstavnici svojim postupkom uništili arbitražni postupak koji je do toga trenutka besprijekorno funkcionirao. A to što je slovenska mućkalica kao naručena pomogla Hrvatskoj, nije razlog da slovenci i dalje traže ono što slovensko nikada nije bilo. I to cijeli svijet zna. Slovenci vidjeli bjanko šansu da ugrabe Hrvatskog teritorija u posljednji trenutak i sada to shvatili ozbiljno do te mjere da "idu do kraja". Drago mi je da idu do kraja jer na taj način neće dobiti ništa, neće dobiti niti ono što su mogli bilateralnom dogovorom dobiti a to su određene pogodnosti. Oni nemaju srama tražiti komad Hrvatskoga mora iako znaju da nikada nisu imali nadležnosti iza crte sredine zaljeva. Neće dobiti ništa od suda tako da niti bilateralnog dogovora neće trebati biti. A kada izgube sve na sudu, bacit će se na koljena i moliti da ga predsjednik vlade primi.