Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Propala arbitraža

Granicu sa Slovenijom nećemo rješavati na sudu EU

Slovenska granica
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
02.05.2018.
u 06:20

Danas će se izaslanstva Hrvatske i Slovenije usmeno očitovati o slovenskoj “tužbi” protiv Hrvatske zbog kršenja europskih zakona

Sud Europske unije nije adresa na kojoj je za Hrvatsku prihvatljivo rješavanje granice između Hrvatske i Slovenije, doznaje se iz političkih izvora u Hrvatskoj. Spor nema ništa s europskim pravom, te taj sud nije ni po kojem scenariju odgovarajući forum.

Ta izjava pokriva dvije stvari: postupak, kolokvijalno zvan tužba, koji je Slovenija pokrenula zbog navodnog kršenja europskih zakona, ali se i referira na poruke predsjednika Suda EU Koena Lennarsa koji je kritizirao Sloveniju zbog tužbe te istaknuo da bi bolji put bio da su obje države zajedno predočile slučaj Sudu.

Taj stav – da Hrvatska istupanjem iz arbitražnog spora i ne primjenjujući arbitražne odluke ne krši europsko pravo – ponovit će i hrvatska delegacija danas pred Europskom komisijom. Naime, za danas je zakazano usmeno izlaganje Hrvatske i Slovenije u Bruxellesu. Neophodan je to korak nakon što je Slovenija zatražila od EK da pokrene postupak protiv Hrvatske.

Slovenija – kako je objavio Večernji list – Hrvatsku “tuži” po više točaka. Smatra da Hrvatska neprovođenjem arbitraže krši obveze iz Zajedničke ribarstvene politike uvrštene u aneks Pristupnog sporazuma Hrvatske i EU. Tamo se navodi poseban režim ribolova u području uz istarsku obalu no i fusnota kako se “režim primjenjuje od potpune provedbe arbitražne odluke.” Hrvatski je stav da potpune provedbe nema jer je Hrvatska, nakon što je otkriveno da ga je Slovenija kontaminirala, izašla iz sporazuma i procesa. Ne provodi se ni ribolovni režim.

Druga točka, prostorno planiranje, u osnovi se tiče mjera uređenja na moru, a treća točka, Schengen, argumentirana je činjenicom da Slovenija ima obvezu čuvati schengensku granicu, ali da joj je trenutačno to onemogućeno jer nema kontrolu nad cijelim teritorijem. Hrvatska odbacuje te tvrdnje i smatra da se spor može riješiti pregovorima i bilateralnim dogovorom.

Komentara 87

KO
koraknaprijed
06:55 02.05.2018.

Odluka o izlasku iz arbitraže je donesena u saboru sa podrškom svih stranaka i zastupnika,još jedan dokaz da su Hrvati ne pobjedivi kad su ujedinjeni. Krivokljuni Sup Erajevac je najveći krivac za propast arbitraže,vrijeme je da ga njegovi birači kazne.

PL
@ploto@
07:50 02.05.2018.

Neka Slovenija traži francuskog i njemačkog suca da im vrate mito kojeg su dali za presudu.No račun trebaju ispostaviti ponajprije kljukanu Erjavcu i njegovoj ekipi iz mvp.

PR
prajdali100
07:21 02.05.2018.

Tako tako ,nećete na silu razbojnici.Erjavec ce puknuti od muke zajedno sa svojim sponzorom Rupelom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije