Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Burno u sudnici: Prvo zaiskrilo između vještaka i Mamićeva odvjetnika, a onda sucu prekipjelo

– Dosadašnje vaše ponašanje da svaki petak točno u 11 zvoni telefon i odgađa se rasprava iz raznih razloga, neće više proći. Isprike da se putuje u stranu zemlju u vrijeme pandemije, neće više proći. Riječ je o spisu sa 65.000 stranica i 180 svjedoka – poručio je sudac i zakazao niz rasprava u veljači
11. siječnja 2021. u 11:59 120 komentara 83087 prikaza
NK Osijek - NK Inter Zapresic
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Ni novi pokušaj početka suđenja braći Zdravku i Zoranu Mamić i još petorici za izvlačenje novca iz Dinama nije urodilo plodom. Suđenje je dosad odgađano najmanje pet puta. Nije se ovoga puta pojavio optuženi Mario Mamić, Zdravkov sin. No, rasprava ipak nije odmah odgođena, nego se sljedećih 40 minuta raspravljalo je li M. Mamić zaista bio nesposoban doći na osječki sud ili je morao ostati u Dubaiju.

Biokovo KATASTROFE KROZ POVIJEST Dan kad se Biokovo srušilo na Makarsku: 'Taj potres ću osjećati u krvi dok sam živ'

Naime, njegovi odvjetnici Ivan Stanić i Nikola Mandić dostavili su na sud medicinsku dokumentaciju koju potpisuje liječnik iz ortopedske klinike u Dubaiju, a kao opravdanje njegova izostanka s rasprave. Sudac Davor Mitrović odlučio je, pak, pozvati sudskog vještaka dr. Borisa Dumenčića iz Osijeka, kako bi po toj dokumentaciji provjerio je li Mario Mamić u zaista takvom stanju da nije mogao prisustvovati raspravi.

– Iz dokumentacije je vidljivo kako je Mario Mamić pregledan 7. siječnja po liječniku u Dubaiju, i da su simptomi bolesti kod Marija Mamića počeli sedam dana prije pregleda i sastojali su se u sljedećem: ne može ustati iz kreveta, šepa pri hodanju, bolovi se javljaju tijekom noći. Kliničkim pregledom je utvrđena utrnutost i širenje boli u desni gluteus i stražnju stranu desnog bedra. Nakon pregleda izvršen je rendgen, na kojem je utvrđena hiperlordoza (pojačana fiziološka zakrivljenost kralježnice), nisu nađeni kalcifikati na kralješcima, nije bilo prijeloma, uz laganu devijaciju, tj. pomak u stranu kralježnice. Određena mu je konzervativna medicinska terapija. U zaključku liječnik navodi da Mario Mamić nije sposoban putovati sljedećih 15 dana, a u tom periodu morao bi biti bez fizičkih aktivnosti i velikih napora.

Medicinska dokumentacija ne sadržava dijagnozu, ali iz naprijed navedenog proizlazi da se radi o išijasu. Također je vidljivo da na kralježnici postoje kronične degenerativne promjene. Mišljenja sam da je, s obzirom na opisanu simptomatologiju, imenovani sposoban pristupiti glavnoj raspravi, uz korištenje propisane konzervativne terapije. Mišljenja sam da se radi o blažim i srednjim simptomima išijasa koji se mogu zaliječiti i bolovi ublažiti konzervativnom terapijom – iznio je dr. Boris Dumenčić i dodao kako je bio sposoban putovati iz Dubaija, gdje se nalazi trenutačno, u Osijek.

Oduševljeni Nakon što je pokazao mišiće ministar Marić postao je hit i u svijetu: Želimo i mi ovakvog ministra

– Znali smo da ćete tražiti mišljenje vještaka, pa smo ga tražili, i to od krovne institucije, Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistička vještačenja Šalata – obratio se Sudu potom odvjetnik Ivan Stanić.

– Na početku sam vas pitao imate li još nešto, odgovorili ste: "Ne." Nećemo tako – opomenuo ga je sudac Mitrović.

– Odgovorio sam da trenutačno nemam jer sam htio prvo čuti vještaka pa onda postaviti pitanje – nastavio je odvjetnik.

Nije se dao smesti ni vještak Dumenčić.

– Ne radi se o dokumentu krovne institucije, kako ste rekli, nego o dokumentu dr. Marije Baković koja radi tamo, kao što ni moj nalaz nije mišljenje KBC-a Osijek – rekao je dr. Dumenčić.

– Kolegica Baković navodi da Mario Mamić nije sposoban pristupiti na raspravu 11. siječnja u Osijeku. Ja i dalje ostajem kod svog mišljenja da je jačina bolova i akutizacija otprije postojećih degenerativnih promjena kralježnice u takvom obliku da je Mario Mamić, uz terapiju koja mu je propisana u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, bio sposoban pristupiti na glavnu raspravu. Radi se o malim i srednjim simptomima od prije postojećih degenerativnih promjena donjeg dijela kralježnice. Da se radi slabim i srednjim bolovima potkrepljuje i terapija tabletama koje je dobio u Dubaiju – ponovio je Dumenčić.

Stanića je potom zanimalo koja bi terapija svjedočila o jačim bolovima, a liječnik je odgovorio kako su to, među ostalim, injekcije.

VREMENSKA PROGNOZA Pripremite se za pravu zimu idućeg tjedna: Stižu novi snijeg, debeli minusi i jaka bura

– Poštovani suče, evo sada imamo nešto novo dostaviti. Mario Mamić jučer se javio na istu kliniku zbog jakih bolova i dana mu je upravo terapija koju je dr. Dumenčić sada naveo. Nismo ranije predali novu dokumentaciju jer smatramo da je vještak pristran – nadovezao se Stanić.

– Nakon svakog mog zaključka, obrana me iznenadi novim dokumentima. Ako je ovo original, on pokazuje da se ipak radi o jakoj simptomatologiji koja ga onemogućava za duža putovanja u razdoblju od 20 dana – kazao je tada dr. Boris Dumenčić.

Sudac, pak, nije zaboravio Stanićevu sumnju u pristranost vještaka pa je tražio da je obrazloži.

– Ja sam u početku sumnjao u njegovu pristranost, sada više ne sumnjam i ja se vještaku ispričavam – iznenadio je on odgovorom.

U spis je, inače, dostavljen i podnesak Dinama, kojim se utvrđuje da je Zoran Mamić potpisao trenerski ugovor s klubom, u obvezi je biti na pripremama, a termini se isprepleću s raspravama. Sudcu Davoru Mitroviću je prekipjelo.

– Dosadašnje vaše ponašanje da svaki petak točno u 11 zvoni telefon i odgađa se rasprava iz raznih razloga, neće više proći. Isprike da se putuje u stranu zemlju u vrijeme pandemije, neće više proći. Riječ je o spisu sa 65.000 stranica i 180 svjedoka – poručio je sudac i zakazao niz rasprava u veljači.

– Mi dvije i pol godine čekamo ročište u ovom predmetu. Sad bih ja trebao zapostaviti sve svoje obveze i biti vam na dispoziciji – pobunio se odvjetnik Nikola Mandić, negodujući još jednom što je postupak prebačen iz Zagreba u Osijek.

 

Dejan Lovren
KAKAV POKLON
Lovrenovu sinu Josipu (6) rođendan čestitali Ronaldo i Messi, pogledajte njihove poruke
Renault Captur E-TECH
VIKEND RIBIČIJA
Kako je mali auto spasio veliki problem
 • Avatar manjejeviše
  manjejeviše:

  Mene bi našli i doveli u lancima !

 • klinicki.mrtav:

  Zanimljivo, ja s takvom dijagnozom radim.

 • Serežan:

  Samo u tranzicijskoj državi u kojoj je puno toga postavljeno na rođačko ortačko mafijaško partijski način i u kojoj je narod platio sve, ama baš sve, pa i veći dio njihova bogatstva, Mamići su zaštićeni i ne žele da im ... prikaži još! se dokazuje krivnja. Ni BiH ne bi trebala biti poticana od RH na putu u EU sve dok u njoj svaki "jači" osumnjičenij nađe utočište. Sve pravi Hrvati, katolici, moralne vertikale, borci za pravdu, mučenici.....teški milijune........"plače" mi se nad njihovim sudbinama. Gospodo, zar Vas nije ni malo sram?