Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POKAZALI SVIMA KAKO SE TO RADI

“Izraelski model”: kako su postali svjetski prvaci u brzini cijepljenja

ISRAEL-RAMAT GAN-PRIME MINISTER-COVID-19-VACCINE
Foto: Shang Hao/XINHUA/PIXSELL
1/2
11.01.2021.
u 15:13

Dio uspjeha leži u robusnoj zdravstvenoj infrastrukturi i sustavu u koji se mnogo ulaže

Prema podacima Our World in Data, zaključno sa 7. siječnjem, Izrael je prosječno administrirao 19,55 doza cjepiva protiv novog koronavirusa na 100 ljudi. To je daleko više od druge zemlje po stopi cijepljenja, Ujedinjenih Arapskih Emirata čiji je prosjek 10,32. Daleko je ispred Sjedinjenih Država i Velike Britanije, pogotovo ispred Njemačke. Izrael cijepi 150.000 ljudi dnevno, a prioritetno cijepi starije od 60, zdravstvene djelatnike te kronično bolesne, što nije različito od drugih zemalja. 

Prvi kao primjer

Praktično svaki svjetski medij istražuje kako je to Izraelu pošlo za rukom, pri čemu se nameće nekoliko logičnih razloga. Krenimo prvo s onim prozaičnim, a to je politika.

– Tražio sam da se cijepim prvi, s ministrom zdravstva Yulijem Edelsteinom, kako bi dao osoban primjer i ohrabrio vas da se cijepite – rekao je pred kamerama premijer Benjamin Netanyahu.

U subotu je Netanyahu dobio i drugu dozu, opet kao prvi. Kako bi Izrael što prije dobio cjepivo, odlučili su da odmah, u ranom stadiju pandemije naprave dogovor s Pfizerom, a Netanyahu je odobrio da se plati 30 dolara za dozu cjepiva, što je dvostruko više od cijene koju plaćaju drugi, barem tako navodi anonimni Reutersov izvor.

VIDEO: Margaret (90) prva je osoba koja se cijepila protiv koronavirusa: "Ovo je najbolji dar za rođendan!"

– U osnovi smo Pfizeru, Moderni i ostalima rekli kako želimo biti jedna od prvih zemalja koja će početi s cijepljenjem, a te će kompanije onda vrlo brzo moći vidjeti i rezultate svog proizvoda – rekao je ministar Edelstein, navodeći i kako je plaćanje više cijene cjepiva opravdano oslobođenjem izraelske ekonomije iz lockdowna.

– Bila je to dobitna kombinacija za sve. Mi smo mala zemlja. Znao sam da je bolje da budemo prvi jer nakon što se cjepivo razvije, te kompanije ne bi ni pogledale manje zemlje poput nas – rekao je Edelstein podsjećajući time kako je bez obzira na utjecaj Izrael ipak zemlja od 9,3 milijuna stanovnika razmještenih na relativno malom teritoriju, pa se i distribucija logistički zahtjevnog cjepiva poput Pfizer/BioNTechovog bilo gdje može obaviti za nekoliko sati. No,  Netanyahua 23. ožujka čekaju i izbori pa je za njega ključno izboriti što prije povratak u neku normalnost.

Zbog toga je, tvrdi, šefove Pfizera zvao i u dva ujutro kako bi dobio cjepivo. Izrael je, naime, u trećem lockdownu, a njegovu se vladu često optužuje za propuštanje prilika da se virus  suzbije. Ipak, razlog zašto je Pfizer pristao dati Izraelu cjepivo prvome čak i nije u cijeni, pa prodat će se ionako milijarde doza u svijetu. Već zato što je to robusna zdravstvena infrastruktura, zdravstveni sustav u koji se ulaže i koji se gradi od stvaranja države Izrael prije 70 godina.

Već 60-tih godina to je pokazalo odlične rezultate, Izrael je imao više liječnika na tisuću stanovnika nego zemlje tada sličnog BDP per capita, Urugvaja, Poljske i Grčke. I danas ova država troši oko sedam posto svojeg BDP-a na zdravstvo. Ima zemalja koje troše na zdravstvo i znatno više, no izraelski je sustav iznimno efikasan.Razlog je za to i cjelovita digitalizacija.

Protiv antivaksera

Svatko stariji od 18 dužan je registrirati se kod neke od četiri javno pomognute zdravstvene organizacije, a taj je registar zajednički. I zato je Izrael idealnim testni poligon za kompanije poput Pfizera. Na kraju, tu je i domišljatost. Palete doza Pfizerova cjepiva prepakirane su, uz Pfizerovo dopuštenje, u manje pakete veličine kutije za pizzu, gdje stane stotinu doza, pa ih je tako bilo moguće dopremiti do svakog od 400 punktova za cijepljenje jednakom brzinom. Vlada je u sklopu kampanje za cijepljenje uspješno apelirala i na Facebook koji je uklonio četiri grupe koje su širile antivakserski sadržaj

Kreće drugi val cijepljenja, ali ne i za Palestince koji čekaju svoj red

Kroz medije se provlači pitanje što je s Palestincima na Zapadnoj obali. Njihovi dužnosnici tvrdili su kako Izrael nije uslišio njihove molbe za cjepivo iako za to postoji obaveza prema sporazumu iz Osla. Izraelci, dakako, tvrde suprotno.

Primjerice, u jučerašnjem prilično ljutitom komentaru u Jerusalem Postu tvrdi se kako je za zdravlje Palestinaca odgovorna isključivo njihova vlast.

– Nemamo odgovornosti, no pomažemo kada je riječ o koronavirusu… Činili smo to lani opremom i lijekovima. Voljni smo cijepiti Palestince, ali tek kada cijepimo sve naše stanovništvo, uključujući i Palestince koji ovdje žive. Ne možemo uskratiti građaninu Izraela cijepljenje zato da bismo pomogli nekome drugome. Ako bude viška ili vidimo da su svi sigurni, onda ćemo pomoći – rekao je ministar zdravstva Yuli-Yoel Edelstein 19. prosinca.

Ključne riječi

Komentara 63

VA
vadis1
16:35 11.01.2021.

Izrael je napredna drzava. Zidovi su pametan narod. Gdje god na svijetu da su, oni u vecini nisu raja, oni su vrhnje. Naporan rad, ustrajnost i obrazovanje su glavne komponente za uspjeh. Progonstvo kroz stoljeca ih je ucvrstilo. Sto te neubije to te ocvrstne.

ED
edgar2
16:30 11.01.2021.

Izrael je napredna zemlja od koje možemo samo učiti! Cilj je vratiti se što prije normalnom životu,a zatim osmišljavanje mjera i sredstava kojima se to postiže...I uspjevaju u tome!

PR
pravednik2
17:31 11.01.2021.

Antivakseri samo glume, da se neće cijepiti. Ustvari samo čekaju na najnovije čipove iz Kine. Uskoro stižu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije