Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vodu vukli iz bunara

Brođanima pitka voda, Sikirevčanima priključci

Radovi na povezivanju vodoopskrbnog sustava Slavonski Brod na vodocrpilište Istočna Slavonija - Sikirevci
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/3
10.11.2018.
u 06:00

Slavonskobrodski vodovod dobit će tri zdenca, a vinkovački četiri

Nakon 15 godina čekanja Sikirevčani će napokon dobiti besplatne priključke na vodovodnu mrežu, rezime je višegodišnje agonije s vodocrpilištem u Sikirevcima. Nakon onečišćenja vode za ljudsku potrošnju u vodoopskrbnom sustavu Slavonskog Broda krajem ožujka ove godine, Brođanima je interventno u kratkom roku omogućen dovod vode od 100 litara u sekundi, a počeli su i radovi kojim će im se trajno osigurati dovoljne količine pitke vode. Investicijom Hrvatskih voda vrijednom 20 milijuna kuna, zdravu i ispravnu vodu s crpilišta u Sikirevcima pit će građani Slavonskog Broda, Sikirevaca i dijela Vukovarsko-srijemske županije.

Napokon je riješeno i pitanje vlasništva nad zdencima, dogovoreno je da slavonskobrodski vodovod dobije tri, a vinkovački četiri zdenca.

– U sljedeća dva mjeseca u potpunosti će se ispuniti sve ono što smo obećali na Uskrs ove godine, a to je dostava 200 litara vode u sekundi gradu Slavonskom Brodu. Kreću i radovi spajanja na magistralni cjevovod kako bi se i Sikirevcima omogućio priključak za 500 kućanstava. Radovima koji su u tijeku, a trebali bi biti gotovi do kraja godine ili najkasnije do početka sljedeće, bit će završena cijela akcija – rekao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić nakon što je obišao radove na povezivanju vodoopskrbnog sustava Slavonski Brod na vodocrpilište Istočna Slavonija – Sikirevci.

Iako leže na bogatim izvorima pitke vode kojom mogu napajati pola Slavonije, Sikirevčanima ta voda godinama nije bila dostupna jer nemaju priključke na vodovodnu i kanalizacijsku mrežu. Umjesto nje, pili su puno lošiju, bunarsku vodu. I umjesto da dobro žive od svog jedinog prirodnog resursa, pitke vode, kao jedna od najnerazvijenijih općina u Hrvatskoj ovisili su o državnoj pomoći. Domaćinstva su priključak plaćala pet tisuća kuna, a poduzetnici i nekoliko puta više. Ovim će rješenjem napokon dobiti besplatne priključke na vodovodnu mrežu.

– Primili smo u pet dana 250 zahtjeva za priključak, a na raspolaganju je 500 ili više ako bude trebalo. Građani će imati trošak od šahta do kuće, a šaht i vodomjer riješen je preko Hrvatskih voda – kazao je načelnik općine Sikirevci Josip Nikolić.

Pogledajte video eksplozije rafinerije u Bosanskom Brodu:

Komentara 1

AE
Aedes2017
06:25 10.11.2018.

4 : 3 za Hdz ! Duspara hdzov spavač !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije