Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Brođanima pitka voda, Sikirevčanima priključci

Slavonskobrodski vodovod dobit će tri zdenca, a vinkovački četiri
10. studenoga 2018. u 06:00 1 komentara 183 prikaza
Radovi na povezivanju vodoopskrbnog sustava Slavonski Brod na vodocrpilište Istočna Slavonija - Sikirevci
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Nakon 15 godina čekanja Sikirevčani će napokon dobiti besplatne priključke na vodovodnu mrežu, rezime je višegodišnje agonije s vodocrpilištem u Sikirevcima. Nakon onečišćenja vode za ljudsku potrošnju u vodoopskrbnom sustavu Slavonskog Broda krajem ožujka ove godine, Brođanima je interventno u kratkom roku omogućen dovod vode od 100 litara u sekundi, a počeli su i radovi kojim će im se trajno osigurati dovoljne količine pitke vode. Investicijom Hrvatskih voda vrijednom 20 milijuna kuna, zdravu i ispravnu vodu s crpilišta u Sikirevcima pit će građani Slavonskog Broda, Sikirevaca i dijela Vukovarsko-srijemske županije.

Right2Water Izmjene EU direktive Europska unija uvodi strože testiranje vodovoda i mjere protiv mikroplastike u pitkoj vodi

Napokon je riješeno i pitanje vlasništva nad zdencima, dogovoreno je da slavonskobrodski vodovod dobije tri, a vinkovački četiri zdenca.

– U sljedeća dva mjeseca u potpunosti će se ispuniti sve ono što smo obećali na Uskrs ove godine, a to je dostava 200 litara vode u sekundi gradu Slavonskom Brodu. Kreću i radovi spajanja na magistralni cjevovod kako bi se i Sikirevcima omogućio priključak za 500 kućanstava. Radovima koji su u tijeku, a trebali bi biti gotovi do kraja godine ili najkasnije do početka sljedeće, bit će završena cijela akcija – rekao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić nakon što je obišao radove na povezivanju vodoopskrbnog sustava Slavonski Brod na vodocrpilište Istočna Slavonija – Sikirevci.

Sanacija produktovoda Rafinerija nafte Bolji zrak za Brođane? Završeno čišćenje produktovoda Slobodnica-Bosanski Brod

Iako leže na bogatim izvorima pitke vode kojom mogu napajati pola Slavonije, Sikirevčanima ta voda godinama nije bila dostupna jer nemaju priključke na vodovodnu i kanalizacijsku mrežu. Umjesto nje, pili su puno lošiju, bunarsku vodu. I umjesto da dobro žive od svog jedinog prirodnog resursa, pitke vode, kao jedna od najnerazvijenijih općina u Hrvatskoj ovisili su o državnoj pomoći. Domaćinstva su priključak plaćala pet tisuća kuna, a poduzetnici i nekoliko puta više. Ovim će rješenjem napokon dobiti besplatne priključke na vodovodnu mrežu.

– Primili smo u pet dana 250 zahtjeva za priključak, a na raspolaganju je 500 ili više ako bude trebalo. Građani će imati trošak od šahta do kuće, a šaht i vodomjer riješen je preko Hrvatskih voda – kazao je načelnik općine Sikirevci Josip Nikolić.

Pogledajte video eksplozije rafinerije u Bosanskom Brodu:

EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
Konferencija o atraktivnim mjerama za razvoj poduzetništva
Olival
PRIČA O USPJEHU
Od obiteljskog biznisa do pozicije regionalnog lidera u proizvodnji prirodne kozmetike