Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rafinerija nafte

Bolji zrak za Brođane? Završeno čišćenje produktovoda Slobodnica-Bosanski Brod

Sanacija produktovoda
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/3
09.11.2018.
u 19:17

Radove čišćenja izvodila je tvrtka Monter-strojarske montaže, koja je posao dobila na javnom natječaju, te njihov podizvođač tvrtka AEKS

Plinacro je završio čišćenje produktovoda Slobodnica - Bosanski Brod obavljeno radi njegove moguće uporabe za opskrbu plinom rafinerije u Bosanskom Brodu, čime bi se poboljšala kakvoća zraka u Slavonskom Brodu, priopćeno je u petak iz Plinacra.

Plinacro je čišćenje obavljao od 26. listopada do 9. studenoga, a svi poslovi, od pripremnih radova do poslova čišćenja produktovoda provedeni su u skladu s planiranim aktivnostima i uz svakodnevni nadzor stručnih službi Plinacra i za to ovlaštenih i certificiranih tvrtki i institucija Republike Hrvatske. Radove čišćenja izvodila je tvrtka Monter-strojarske montaže, koja je posao dobila na javnom natječaju, te njihov podizvođač tvrtka AEKS, među ostalim specijalizirana za intervencije u zaštiti voda i okoliša, kaže se u priopćenju.

AEKS, kako se navodi, ima rješenje o ispunjenju posebnih uvjeta za obavljanje navedene djelatnosti. Izvučenu tekućinu, nakon pretakanja u cisterne, AEKS je odvozio na zbrinjavanje na za to predviđeno mjesto, spremnik u Ivanić Gradu.

Tijekom čišćenja prikupljeno je i odvezeno na zbrinjavanje 427 tona sadržaja iz produktovoda, onečišćenog benzina, u ukupno 56 cisterni. Početkom idućega tjedna trebalo bi se pristupiti inertizaciji očišćenog produktovoda.

Pri obavljanju radova poštivana su sva pravila struke u pogledu zaštite okoliša, kako bi poslovi čišćenja bili obavljeni bez utjecaja na okoliš, kaže se u priopćenju.

Među ostalim, budući da se radi o zatvorenom sustavu, odnosno da je cisterna za prikupljanje tekućine bila spojena direktno na privremenu prihvatnu čistačku glavu, bilo je spriječeno moguće istjecanje tekućine u okoliš. Pored toga, preventivno je bio postavljen nepropusni plastični bazen kako bi se spriječilo da nečistoće dođu u dodir s okolišem. Također, zaposlenici Plinacra svakodnevno su obilazili trasu produktovoda te nisu uočene promjene u okolišu, dodaje se.

U cijeli postupak čišćenja bili su uključeni Ministarstvo zaštite okoliša i energetike (Služba inspekcijskog nadzora zaštite okoliša i Služba državne vodopravne inspekcije), MUP (Protupožarna inspekcija) i Hrvatske vode (vodni nadzor) te su inspekcijama navedenih institucija svakodnevno dostavljani izvještaji o izvršenim aktivnostima na čišćenju produktovoda te plan aktivnosti za naredni dan.

Plinacro ističe kako produktovod nije bio u funkciji od 1990. godine, a Plinacro ga je dobio u vlasništvo prilikom izdvajanja iz Ine 2001. godine kada je rečeno da je ispražnjen i da eventualno ima zaostalih derivata u tzv. lirama. Od tada produktovod je bio zapečaćen jer za Plinacro nije postojala ni tehnička ni poslovna opravdanost za njegovu prenamjenu u plinovod.

Tijekom izvođenja radova Služba inspekcijskog nadzora Ministarstva zaštite okoliša i energetike obavila je dva inspekcijska nadzora tijekom kojih nisu uočene nikakve nepravilnosti, kažu u Plinacru.

Pogledajte video požara nakon eksplozije u rafineriji u Bosanskom Brodu:

Komentara 1

DJ
djakputnik
20:40 09.11.2018.

I šta, jel se uspjelo dokazati da je "general" Čermak kriv ili je ponovo pojeo vuk magare?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije