Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEOBIČNI PRIZORI

Što se to događa u Velikoj Britaniji? Redovi za gorivo sve su veći

Nestašica goriva u Velikoj Britaniji
Foto: Reuters/Pixsell
1/8
24.09.2021.
u 15:45

Ključni problem je odlazak velikog broja vozača iz istočne Europe koji više ne žele pristajati na komplicirane uvjete rada zbog pandemije i brexita, premalo slobodnog vremena i izmjene poreznih propisa koje su im smanjile primanja.

Velika Britanija je u petak poručila da će riješiti problem manjka vozača kamiona koji uzrokuje sve veće probleme u lancima opskrbe i zbog čega su zatvorene benzinske postaje, no Udruženje cestovnih prijevoznika tereta (RHA) upozorava da nema brzih rješenja.

Procjenjuje se kako bi Britanija trebali uvesti oko 100.000 vozača za normalizaciju stanja, nakon što se uoči brexita u Europu vratilo 25.000, a pandemija je zaustavila postupak regrutacije novih vozača, njih oko 40.000.

Ključni problem je odlazak velikog broja vozača iz istočne Europe koji više ne žele pristajati na komplicirane uvjete rada zbog pandemije i brexita, premalo slobodnog vremena i izmjene poreznih propisa koje su im smanjile primanja.

British Petroleum je privremeno zatvorio oko 1200 benzinskih postaja zbog smanjenih isporuka bezolovnog benzina i dizela jer kamione nema tko voziti, a Esso Exxon Mobile oko 200.

U Londonu te u južnoj Engleskoj u petak su se stvorili redovi pred benzinskim stanicama jer su vozači u strahu od nestašica goriva.

Signs show that unleaded petrol has run out at a fuel station in Newcastle-under-Lyme Signs show that unleaded petrol has run out at a fuel station, Newcastle-under-Lyme, Britain, September 24, 2021. REUTERS/Carl Recine CARL RECINE
Foto: Carl Recine/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Supermarketi i farmeri mjesecima upozoravaju da će manjak vozača kamiona poremetiti lance dostave, zbog čega su police sve praznije.

Ministar prometa Grant Shapps je kazao da će peta ekonomija svijeta "pokrenuti nebo i zemlju" sve kako bi riješila taj problem.

RHA je pozvala vladu da omogući kratkoročne vize za strane vozače kamiona kako bi nadoknadila nedostatak dovoljnog broja britanskih vozača.

Udruženje također poziva vladu da hitno krene s programom obuke za vozače teških kamiona u Velikoj Britaniji.

"To je vrlo težak posao. Mi Britanci ne pomažemo vozačima kamiona kao što to čine Europljani ili Amerikanci, ne omogućujemo im pristojne uvjete rada", upozorava RHA.

Komentara 21

KR
Kreacionist
16:34 24.09.2021.

Ja sačuvao bonove za benzin iz osamdesetih.Trebati će ovih godina.

IS
istjerivačzloduha
16:22 24.09.2021.

Ljevičari su izabrali put u pakao polusvjesno,kakovi oni i jesu Roshild David ,gazda ljevičara,prije dvije godine govori o mega krizi koju izaziva i boleščinom ju odgađa do totalne vlasti zla na zemlji

IL
ilustrator
16:19 24.09.2021.

i 80 g. nakon što su im propale sve do jedne iluzije, pojedine persone se drže doskočice vrlo smiješne..amer'ka i engleska bit će zemlja proleterska!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije