Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Breiviku nisu povrijeđena prava, norveška vlada će se žaliti na presudu

Sud u Oslu je 20. travnja donio presudio po kojoj su Breiviku, koji je napadima 2011. ubio 77 ljudi, prekršena ljudska prava jer boravi u samici opisanoj kako "potpuno izoliran svijet".
26. travnja 2016. u 17:40 6 komentara 580 prikaza
breivik
Foto: AFP/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Norveška vlada ne slaže se s presudom suda po kojoj zatvorski uvjeti masovnog ubojice Andersa Behringa Breivika krše njegova ljudska prava i na tu će se presudu žaliti, izvijestio je norveški ministar pravosuđa Anders Anundsen. 

Sud u Oslu je 20. travnja donio presudio po kojoj su Breiviku, koji je napadima 2011. ubio 77 ljudi, prekršena ljudska prava jer boravi u samici opisanoj kako "potpuno izoliran svijet". 

"Od ureda glavnoga državnog odvjetnika zatražio sam da uloži žalbu na tu presudu", kazao je Anundsen. "Zatvorski uvjeti u kojima boravi Breivik, po mišljenju države nisu nehumani i degradirajući", kako je definirano člankom 3. Europske konvencije o ljudskim pravima, istaknuo je ministar. 

Breivik je presudom suda 20. travnja djelomično dobio sudski proces protiv norveške države koji je pokrenuo tvrdeći da je u zatvoru bio žrtva kršenja ljudskih prava. 

anders breivik,portal Političke znanosti Anders Breivik upisao fakultet, ispite će polagati iz samice Anders Behring Breivik Ubio je 77 osoba Breivik nije dobio dozvolu zatvora za odlazak na majčin pogreb

"Zabrana nehumanog i ponižavajućeg tretmana temeljna je vrijednost demokratskog društva. Isto vrijedi za sve... i onda kada  su posrijedi teroristi i ubojice", stoji u presudi sutkinje Helen Andeanaes Sekulic. No u njoj se navodi i da norveška država nije prekršila Breivikovo pravo na privatni i obiteljski život.

Zločinac je u zatvoru otkad je 2011. iz vatrenog oružja i autobombom ubio 77 ljudi. Na ročištu u ožujku je, nakon uložene tužbe, tvrdio da njegov boravak u samici predstavlja kršenje Europske konvencije o ljudskim pravima, no norveško državno tužiteljstvo tvrdilo je da je Breivikova izolacija neophodno potrebna jer je "iznimno opasan" i da su uvjeti u kojima boravi u zatvoru "iznad granica prihvatljivog", u skladu s Europskom konvencijom o ljudskim pravima. 

Breivik na raspolaganju u zatvoru ima tri ćelije: jednu za življenje, drugu za učenje i treću za tjelovježbu. Na raspolaganju su mu sobni bicikl, konzola za video igre, knjige i novine, a dopuštena su mu i sudjelovanja u zatvorskim proslavama praznika.

>> Breivik tuži državu zbog nehumanog tretmana

SAVJETI NUTRICIONISTA
Mazali ste svinjsku mast na kruh, a danas je ne jedete? Bit će vam žao što ovo niste znali
Hotel Boškinac
Hotel Boškinac
Uspješna turistička priča u zagrljaju paške čarolije
 • raikonen:

  nemaš ti nikakva prava,trebali su te likvidirati smrade

 • Avatar poljicanin
  poljicanin:

  Viking kao Viking,samo je učinio sto mu je Odin naredio....

 • rikavac:

  to je policija kriva sto ga nije ubila prilikom hapsenja a ovako se ismijava sa zrtvama i obiteljima ,trosak drzavi i jos tuzi drzavu. Zali boze samo,sto Norveska,nema KPD ZENICA nebi se taj zalio dole sigurno.