Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Brammertz i Füle tajnoviti nakon razgovora

Na pitanje je li tema razgovora možda bilo i oblikovanje mjerila za zatvaranje poglavlja Pravosuđe i temeljna prava koje se u odnosi na suradnju s ICTY-jem, Füleova glasnogovornica nije odgovorila ni potvrdno, niti niječno.
04. svibnja 2010. u 21:24 13 komentara 3 prikaza
Serge Brammertz
Foto: Reuters/Pixsell

”Ovo je redovni sastanak prije mojega odlaska u Srbiju pa u Hrvatsku”, jedino je što je glavni haaški tužitelj Serge Brammertz izjavio novinarima nakon razgovora u Bruxellesu s europskim povjerenikom za proširenje i susjedsku politiku Štefanom Füleom. Brammertz će Zagreb, naime, ponovno posjetiti 25. i 26. ovoga mjeseca.

Ni Füleova glasnogovornica Angela Filote nije bila ništa rječitija.

- To je redovita razmjena mišljenja o suradnji kandidatskih i mogućekandidatskih zemalja s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) – rekla je.

Na Večernjakovo pitanje je li tema razgovora možda bilo i oblikovanje mjerila za zatvaranje poglavlja Pravosuđe i temeljna prava koje se u odnosi na suradnju s ICTY-jem, nije odgovorila ni potvrdno, niti niječno.

- Europska komisija ubrzo će Vijeću EU poslati nacrt zajedničkih pregovaračkih polazišta za otvaranje toga poglavlja – napomenula je.

Dio su tih stajališta, naime, i mjerila za zatvaranje poglavlja. EK želi biti sigurna da će dio mjerila koji govori o istrazi o “topničkim dnevnicima” zadovoljiti Brammertza, nakon čega bi i Nizozemcima bio prihvatljiv, pa bi se pregovori o tome poglavlju mogli otvoriti u lipnju.

U srijedu će u oproštajnome posjetu Bruxellesu boraviti hrvatski ministar pravosuđa a od lipnja pomoćnik glavnoga UN-ova tajnika Bana Ki-moona za ljudska prava Ivan Šimonović. Uz posjet izvjestitelju Europskoga parlamenta za Hrvatsku Hannesu Swobodi, Šimonović će se sastati i s europskom povjerenicom za pravosuđe Viviane Reding.

dirljivo
Tuga u obitelji zbog gubitka: Jelena Veljača objavila emotivnu fotku, fanovi izražavaju sućut
Ivan Pažanin
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Hoće li se ugostiteljstvo ikad vratiti na staro? Razgovaramo s poznatim hrvatskim kuharom
  • Deleted user:

    Hrvatska ulazi u EU u paketu sa Srbijom i ostalim zemljama iz regijona,sva ostala nadanja i obecanja su price za malu djecu. Svu tu cirkusijadu sa EU prekinut ce hrvatski gradani,na referendumu sa debelim NE za Europu.

  • mikrogrizzly:

    Za one koji eventualno ne znaju, RH je prva koja pregovara o poglavlju Pravosuđe jer je ono uvedeno tek nakon primanja Rumunjske i Bugarske kad je bilo vidno i golemo razočaranje njihovim pravnim sustavom u praksi. Do tada je slovilo ... prikaži još! kao najteže poglavlje Poljoprivreda! U međuvremenu je došlo do Lisabonskog ugovora koji je imao status neke presudne stvari za pregovore RH s EU (de facto abortirani Ustav EU), ali je najnovija grčka kriza ipak ta koja će nam zabiberiti na duge staze jer smo i mi teško zadužena mediteranska državica, zar ne? Zato je poglavlje Pravosuđe u sinergiji s nikad dosanjanim topničkim dnevnicima idealno za zavlačiti nas i ostaviti na administrativnom ranžirnom kolodvoru EU, a kad presude Gotovini, Markaču i Čermaku - e onda će nam naći nešto drugo crno pod noktima, zar ne? Da nema procesa Gotovini teško bi izmislili nešto tako nedokučivo, a opet super važno (navodno!) kao što su topnički dnevnici. Za to treba puno mašte, a Kafka više nije među živima!

  • -obrisani-:

    Masonisticka bratija kuje planove. Dao bog da nas zaustave na putu u propalu Evropu. Jaco Evropa nije rjesenje,Evropa nije ni nuzno zlo, Evropa je zlo!!!