Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rast siromaštva

Božićna košara skromnija svima, osim Nijemcima

rim
Foto: Emmevi Photo/PIXSELL
21.12.2013.
u 19:00

Zbog dugogodišnje recesije najdramatičniji padovi u potrošnji za Božić i Novu godinu su u Grčkoj, Italiji i Španjolskoj

Dugogodišnja recesija ukrala je Božić jugu Europe. Grci i Talijani gotovo su prepolovili svoju predblagdansku potrošnju u odnosu na pretkriznu 2007. godinu, a ništa bolje nije ni u Portugalu, Španjolskoj... Jedino Nijemci troše više nego ikad i obaraju sve rekorde u blagdanskoj konzumaciji. Nijemci će u tjednu od Badnjaka do Nove godine potrošiti dodatnih 15,2 milijarde eura, što je oko dva posto više nego lani. I dok Nijemci, na krilima ekonomskog rasta, ruše potrošačke rekorde, na jugu kontinenta priča je potpuno drukčija.

Talijani ostavili modu

U odnosu na potrošnju za božićne blagdane 2007., ove će godine Talijani potrošiti 7,7 milijardi eura manje, obznanila je udruga potrošača Codacons.– Božićni blagdani obiteljima su glavna prilika za kupnju. Tada se ostvaruju goleme zarade, posebno u sektorima prehrane, putovanja, kozmetike..., ali zbog ekonomske krize i gubitka kupovne moći, uoči Božića smanjena je potrošnja čak 42,7 posto u odnosu na pretkrizno razdoblje – izjavio je predsjednik udruge Codacons Carlo Rienzi.Uoči Božića 2007. Talijani su potrošili 18 milijardi eura za poklone, a prema istraživanjima, ove će godine potrošiti „samo“ 10,3 milijarde eura.Najveće smanjenje potrošnje pogodit će tekstilnu industriju, jer će se na odjeću potrošiti čak 11 posto manje nego prošle godine, zatim će se potrošiti 10 posto manje za uređenje kuće, na putovanja će se potrošiti 8,5 posto manje.Bez obzira na krizu, Talijani ipak ne odustaju od dobre hrane za božićni ručak. Samo 12 posto obitelji nešto će smanjiti troškove za hranu tijekom božićnih blagdana, ali će na odjeći uštedjeti čak 43 posto.Dok se na madridskom aerodromu stvaraju gužve, Andrea (27) uime jedne banke nudi kreditne kartice užurbanim prolaznicima.

Iako se satima trudi, potražnje nema, pa je sve izvjesnije da će ovog Božića ostati bez toliko željenog novog kaputa.– Unatoč sniženju, ne mogu ga kupiti jer nemam stalni posao i dugo sam bila bez prihoda – govori ispred blještavog izloga u centru Madrida. Donedavno je bila među 26,7 posto nezaposlenih, a stanje je teže samo u Grčkoj u kojoj je bez posla 27,3 posto stanovnika.U Solunu rastavljeni novinar Yiannis Sidiropoulos (39) obilazi trgovine tražeći dar za svoju malu kćer.– Jedino ću njoj nešto kupiti – kaže. Živi sam, a sve troškove srezao je već na minimum. U prvih devet mjeseci u Grčkoj je 275.000 kućanstava ostalo bez struje zbog neplaćenih računa.Zbog mjera štednje i nastojanja vlade da kreditorima vrati posuđeni novac struja je od 2007. poskupjela 57 posto pa se ljudi bore s najosnovnijim potrebama.

Povratak božićnice

U Portugalu, koji je također pod nadzorom Trojke, Ustavni sud je srušio odredbu o ukidanju božićnica u državnim službama pa će građani prvi put nakon tri godine imati barem malo novca za poklone.Vlada je 2011. prepolovila božićnice, a lani ih je potpuno ukinula.Pad potrošnje bilježi se i preko “bare”. U razdoblju od Dana zahvalnosti, zadnjeg četvrtka u studenom do Božića i Nove godine, ostvari se više od 40 posto ukupne godišnje potrošnje u Americi, a dvije trećine američkog BDP-a odnosi se na potrošnju. Mnogi tijekom godine planiraju kupnju uoči Božića računajući da tijekom velikih rasprodaja mogu povoljnije kupiti novi televizor, namještaj, odjeću ili poklone.Ove godine je prodaja na vikend poslije Dana zahvalnosti pala 2,7 posto u odnosu na prošlu godinu, što je prvi gubitak u posljednjih sedam godina, od početka velike recesije 2007. Taj podatak je poput crvene lampice potaknuo trgovce da povećaju popuste na proizvode kako bi privukli kupce.

>> Božićnica za radnike javnih tvrtki dobitaša

Komentara 4

OR
orao10
20:49 21.12.2013.

Kad bi se u Hrvatskoj cetveroclana obitelj koja pravi manje od $25tisuca godisnje racunala siromasnima, onda bi bilo 90% siromasni.

AA
aabbcc
22:15 21.12.2013.

To je otprilike ovaka:_ Prije Bozica dignu cijene roba da bi istu za Bozic kao snizili a prava pojeftinjenja dolaze tek poslije N. Godine za ono sto im nije upalilo ranije !______ i jos zapazanja: pored uslovno jeftine robe od 49 eura postave istu ili slicnu robu od 149 eura a poslije 15 dana bude obrnuto da se kupac lakse odluci...

IS
istri
11:31 22.12.2013.

moj djed je uvjek govorijo :izgubili su rat ali ne i glavu. a mi nasuprot jer se bavimo svacim samo ne korisnim i jos bitnije pametnim stvarima. da ne nabrajam stvari jer bi me izbrisali. i sretan bozic svima,koji misle misle kao ja i koji drugacije misle.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije