Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Blokiran dio imovine bivšeg ministra Lovre Kuščevića

Županijski sud u Splitu blokirao je, među ostalim, zemljište od 2600 kvadrata u Nerežišćima na kojemu je kuća izgrađena na mjestu famozne štale
08. siječnja 2021. u 23:05 5 komentara 591 prikaza
Zagreb: Predsjednik Vlade Andrej Plenković vratio se na sjednicu Sabora
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Županijski sud u Splitu blokirao je dio imovine bivšeg ministra uprave Lovre Kuščevića i njegove supruge Zorane, na prijedlog USKOK-a koji vodi niz istraga pokrenutih zbog sumnji u zloporabu položaja i ovlasti u vrijeme dok je bio načelnik bračke Općine Nerežišća.

LAŽNO OPTUŽEN Svećenik kojeg je napao šef lokalnog Stožera: 'Nisam mu ljubovao sa ženom, samo sam čuo urlike'

Blokirano je zemljište površine od oko 2600 kvadratnih metara, na kojemu je kuća od 70 kvadratnih metara, sagrađena na mjestu na kojem je bila famozna štala o kojoj se puno pisalo. Blokirano mu je i zemljište u Nerežišćima, površine 3528 kvadrata. Postupak protiv Kuščevića, koji je bio i politički tajnik HDZ-a, pokrenut je 2019. godine. USKOK je najprije otvorio istragu protiv njega zbog POS-ovog stana od 50 četvornih metara u Nerežišćima, koji je Kuščevićev šogor Ivica Žuvić kupio 2010. po povlaštenim uvjetima iako je u svom vlasništvu imao stan u Splitu, što je Kuščević kao predsjednik povjerenstva za dodjelu stanova znao i prešutio.

Druga optužba odnosi se na prenamjenu poljoprivrednog zemljišta sa sagrađenom štalom u zemljište građevinske namjene. Uz Kuščevića, obuhvaćeni su i Jakša Goić, bivši predsjednik Općinskog vijeća Nerežišća, i Svemir Obilinović, bivši pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela, a danas načelnik Općine. Tereti ih se da su zloupotrijebili položaj kako bi pogodovali Kuščeviću. Proširenjem istrage USKOK je obuhvatio i Lovrinu suprugu Zoranu Kuščević te poduzetnika Antu Marinovića.

GLOBALNA PANDEMIJA London proglasio izvanredno stanje zbog novog soja koronavirusa: 'Stvari izmiču kontroli'

Tužiteljstvo tereti supružnike Kuščević da su uvjeravali vlasnike da im prodaju poljoprivredno zemljište u općini Nerežišće koje je poslije prenamijenjeno i prodano kao građevinsko. Zaradili su najmanje 3,3 milijuna kuna. Kuščevića terete i za primanje mita od poduzetnika Marinovića. Omogućio mu je prenamjenu više od 100.000 kvadrata poljoprivrednog zemljišta u uvali Gruška u građevinsko, a zauzvrat je dobio parcelu u toj uvali.

Kuščevića USKOK sumnjiči i za protuzakonito pribavljanje imovinske koristi u visini od oko 1,4 milijuna kuna, sa štetom za državni proračun od oko 300.000 kuna nastalih pri otkupu poslovnih prostora iz tvrtke Kuščević d.o.o. u Supetru ispod tržišne vrijednosti.

VIDEO Stožer: Mjere se produlju do 31. siječnja.

Zbog 39 litara ulja
Bugarin proživljava dramu u Hrvatskoj: Dobio visoku kaznu, boravi u vozilu na granici
Oporavilište za divlje životinje u Osijeku
Briga o okolišu
Upoznajte ljude koji se brinu o divljim životinjama svaki dan
  • 402:

    Za lopova je zatvor.Krade od suseljan,krade potpise,krade od drzave,..........Plenki gdje je tu i tvoja odgovornost?Ako je heroj T.Mercep mogao biti osuden za nesprecavanje,Plenki koji ga je do zadnjega branio isto treba odgovarati.

  • Deleted user:

    što je s drugim dijelom i familijom