Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZRAEL

Bivši saveznik ne želi ući u vladu s Netanyahuom

Benjamin Netanyahu
AMMAR AWAD/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
05.05.2021.
u 07:56

Lider Izraela očajnički je nudio N. Bennettu da se rotiraju na mjestu premijera, čak i da ovaj bivši ministar bude prvi

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ponudio je bivšem suradniku Naftaliju Bennettu, vođi radikalno desne Yamine, da zajedno formiraju vladu, neposredno prije roka koji je imao za sastavljanje izvršne vlasti, a koji je isticao sinoć.

U prvih godinu dana, prema prijedlogu, Bennett bi bio premijer, a Netanyahu bi ga zamijenio poslije, ali je Bennett to jučer odbio.

Netanyahu je premijersko mjesto ponudio Bennettu, inače bivšem ministru obrane, obrazovanja, dijaspore i ekonomije. Podrška Bennettove stranke moglabi biti ključna, jer njezini su lideri pregovarali ne samo s blokom predvođenim Netanyahuom već i s oporbenim blokom, koji se sastoji od stranaka različitog spektra, a koji objedinjuje namjera da se ne dopusti trenutačnom premijeru novi mandat. Netanyahuu se sudi za prijevaru, zloporabu položaja u tri slučaja, uključujući podmićivanje u jednom od njih. Suđenje je u fazi saslušanja svjedoka, a Netanyahu poriče da je učinio bilo što loše.

Netanyahuova je konzervativna stranka Likud osvojila 30 od 120 mjesta u Knessetu na izborima 23. ožujka te je nakon njih dobila podršku ultraortodoksnih stranaka i saveza krajnje desnice. No Netanyahu, unatoč brojnim sastancima sa suparnicima, pa čak i pokušaju da dobije podršku male islamske stranke izraelskih Arapa, ipak zasad nije uspio okupiti većinu od 61 mjesta potrebnih za formiranje vlade u Izraelu.

Rok za sastavljanje vlade bio je sinoć. Ne uspije li Netanyahu formirati izvršnu vlast, glasila su pravila, izraelski predsjednik Reuven Rivlin mogao bi rok za formiranje vlade produžiti za još dva tjedna. Isto tako, Rivlin bi mogao povjeriti nekom od Netanyahuovih suparnika ili čak dati zamjenicima priliku da nekoga izaberu za novog premijera. Na kraju, ako sve ove opcije propadnu, na jesen će se u Izraelu održati novi, peti izbori u dvije godine, što znači da će se politički zastoj produljiti na još nekoliko mjeseci.

Netanyahuov su zadatak uve like zakomplicirali njegovi partneri iz vjerskih i nacionalističkih stranaka. Stranka Nova nada odbija ući u koaliciju s njim zbog dubokih osobnih nesuglasica. Vjerski cionizam, ultradesničarska stranka koja podržava Netanyahua, pak ne želi biti u vladi koja bi ovisila o potpori arapske stranke.

Ključne riječi

Komentara 2

PU
paul-umpe
09:48 05.05.2021.

Haso prica prije.Pa cijeli Region so prosao ali jos nisi bio na prijavku kod Benjamina.Lako je iz Zagreba pametovat o Izraelu.Odi ti kod svog zemljaka u Damask pa ispijajte caj. A kad se vratis direktno u Kutinu kod zemljaka na kobasu i rakijicu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije