Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kazna 10 mjeseci

Bivši gradonačelnik Đakova kriv za krivotvorenje isprave

Zoran Vinković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
22.10.2018.
u 13:32

Zoranu Vinkoviću rad za opće dobro zbog malverzacija oko zakupa zemljišta

Zoran Vinković, bivši gradonačelnik Đakova i saborski zastupnik, nepravomoćno je jučer u Osijeku osuđen na deset mjeseci zatvora bog krivotvorenja isprava, ali mu je ta kazna zamijenjena radom za opće dobro.

Riječ je, ukratko, o malverzacijama oko zakupa poljoprivrednog zemljišta u Đakovu 2012. i 2013., dok je bio gradonačelnik. Iako je znao da zakupci, njih ukupno 13, nisu djelomično ili uopće platili račune za zakup, zapovjedio je nadležnim službama u gradskoj upravi da im izdaju potvrde kao da su podmirili sav dug. Lažne je potvrde potpisao i ovjerio pečatom Grada Đakova, a one su potom dostavljene državnoj Agenciji za poljoprivredna zemljišta. Primjerice, Tomislav Bošnjaković od 2008. do 2013. platio je samo 22.000 kunu, od 92.000 za zakup, a u istom razdoblju primio je 390.000 kuna poticaja.

- Želio sam pomoći ljudima kojima je poljoprivreda bila jedini izvor prihoda. Banke su im "sjedale" na kuće i farme, prijetila je opasnost da će ostati bez njih. Nisam znao da time činim kazneno djelo, a nikakva šteta nije nastala – branio se Vinković na sudu.

Osuđen je, naime, na sedam mjeseci zatvora za svaku od dvije točke optužnice, iz čega proizlazi jedinstvena kazna od 10 mjeseci. Za jedan dan zatvora, odradit će dva sata.

Na izricanju presude se nije pojavio.

- Sud cijeni činjenicu da nema štete za državni proračun, nije nitko oštećen, i da je okrivljenik trenutno na birou, prima naknadu od 1900 kuna. Otegotna je, pak, njegova ranija osuđivanost na sudu u Zagrebu – obrazložio je osječki sudac Mladen Radičević.

Obrana najavljuje žalbu. Tužitelj je, pak, relativno zadovoljan, no tražili su 10 mjeseci bezuvjetnog zatvora, pa će o žalbi naknadno odlučiti.

Komentara 7

OB
ObrenM
19:28 22.10.2018.

Iz koje je stranke,jeli Zna se?

Avatar anlaser
anlaser
17:24 22.10.2018.

Kakav nesebičan čovjek ,političar ,Hrvat ,ljudina ali zašto ne sjedi u zatvoru gdje je kriminalcima mjesto ?

MI
miholjčan
14:37 22.10.2018.

Sramota kakvi su nam zakoni, pa krivotvoritelji i lažovi rade za opće dobro i još nakon toga se mogu kandidirati za javne dužnosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije