Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tko je kriv?

Biser Dalmacije zatrpava se smećem, zabrinuti mještani sumnjaju u ozbiljan kriminal

Foto: Večernji list
1/7
06.11.2023.
u 21:59

Mještani tvrde da fotografije obilja smeća ukazuju da ovdje nije riječ o neodgovornom, pojedinačnom postupanju građana, već sumnjaju da se u sustavno i ilegalno iskrcava komunalni otpad općine....

Žitelji naselja pod zajedničkim imenom Primošten Burnji, lokacije iznimne povijesne i turističke važnosti, zabrinuti su zbog posljedica ilegalnog odlaganja i spaljivanja otpada kojim se već gotovo dva desetljeća zatrpava okoliš u neposrednoj blizini kamenoloma iznad Prhova te nedaleko od kraške lokve Bojane. Problem egzistira duže od 15 godina, ali nadležni za njega nisu pronašli rješenje - svjedoče o tome i  fotografije koje su nam poslali mještani, a prikazuju hrpe smeća koje se ovdje očigledno odlaže i spaljuje, iako zakonska regulativa kao i smjernice lokalnog Plana za gospodarenje otpadom, za razdoblje od 2018. - 2023. godine, propisuju da na tom području ne bi smjelo biti neovlaštenih odlagališta otpada. 

Na području općine Primošten nema podataka o evidentiranim lokacijama divljih odlagališta. Kroz povijest bi se periodično pojavljivala na pojedinim lokacijama divlja odlagališta, no pravovremenim uklanjanjem istih te komunikacijom sa stanovništvom (postavljanje natpisa sa zabranom odlaganja otpada, upozoravanje i kažnjavanje stanovništva) sva divlja odlagališta
su uklonjena s područja Općine, stoji u spomenutom Planu.

Neodgovorni pojedinci ili kriminalan sustav? 

Stanje na terenu je drugačije, a mještani tvrde da fotografije obilja smeća ukazuju da ovdje nije riječ o neodgovornom, pojedinačnom postupanju građana, već sumnjaju da se u blizinu Bojane sustavno i ilegalno iskrcava komunalni otpad Općine Primošten koja je osnovala vlastito trgovačko društvo - Bucavac d.o.o. za obavljanje, među ostalim, usluga skupljanja komunalnog otpada. 

1/7

Na području Općine Primošten ne postoji odlagalište već se sav otpad zbrinjava u Centar za gospodarenje otpadom Bikarac kod Jadrtovca, udaljenom 20-ak kilometara. 

U već spomenutom lokalnom Planu gospodarenja otpadom, međutim, spominje se pokretanje izgradnje reciklažnog dvorišta na području Općine Primošten koje nije realizirano, ali je osigurano korištenje mobilnog reciklažnog dvorišta, smještenog na prostoru 'baraka' kod Vatrogasnog doma Primošten, a potom i na lokaciji skladišta tvrtke Bucavac d.o.o.

Čini se da ovaj posao ne funkcionira u skladu s propisima, a mještani su s razlogom zabrinuti jer se ništa ne mijenja. A izvještava se o tom problemu godinama.

VEZANI ČLANCI

Prošle godine na ilegalnom deponiju pronađene kante komunalne tvrtke 

Još 1993. godine mještani Prhova, Kalina i drugih sela Primoštena Burnjeg sami su počistili i uredili okoliš lokve Bojana, koja je prirodni fenomen povijesne vrijednosti te je nekad napajala tisuće grla stoke. 'Zatrpavanjem Bojane, Primoštenci zatrpavaju i uništavaju i vlastitu prošlost', poručili su tada i podignuli spomen-ploču s natpisom Hvala ti Bojana. 

Prošle godine lokalni portal sibenikIN izvijestio je u fotoreportaži o ilegalnom odlaganju i spaljivanju smeća, a na lokaciji su pronađene i oštećene kante tvrtke Bucavac d.o.o. Načelnik Primoštena Stipe Petrina tada nije bio raspoložen za izjave, te je novinaru  kratko kazao kako se smeće tu baca 'valjda već 50 godina'.

Upravo zato je ovaj problem i toliko važan te zahtijeva hitno rješenje, a postupci ilegalnog odlaganja i spaljivanja smeća imaju i ozbiljne ekološke posljedice te predstavljaju prijetnju zdravlju stanovništva i okoliša. Poslali smo stoga upit prema tvrtki Bucavac d.o.o, zamolivši odgovor na pitanje gdje odlažu komunalni otpad, odnosno odvoze li ga u Centar na Bikarcu te ukoliko to ne čine, koji je razlog tomu. Obratili smo se i Županijskom uredu za prostorno uređenje i zaštitu okoliša, a odgovore ćemo objaviti čim ih zaprimimo. 
 

Komentara 1

GI
Gitte
09:18 07.11.2023.

Imali išta da se u ovoj Državi ne iskorištavaju kao korupcija. Naši Turisti su izgleda ćoravi i ne orjetirani pa ne ide da je Dalmacija puna smeća i smrada. Lp na sve sa Krka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije