Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POMACI U ZDRAVSTVU

Beroš najavio brzo ostvarenje projekta Hitne helikopterske medicinske službe

Zagreb: Predstavljen je projekt Zdravstvena pismenost
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/4
07.02.2023.
u 18:33

Iz ministarstva zdravstva navode kako je Hrvatska sve bliže hitnoj helikopterskoj medicinskoj službi. Projekt vrijedan 63 milijuna eura nadaju se ostvariti u najkraćim mogućim rokovima

Hrvatska je sve bliže ostvarenju projekta Hitne helikopterske medicinske službe stoji u priopćenju ministarstva zdravstva.  „Ostvarili smo važne preduvjete za objavu postupka javne nabave te ostvarenje pune operativnosti HEMS-a do početka 2024. godine, strateškog cilja Vlade Republike Hrvatske“ izjavio je ministar Vili Beroš nakon radnog sastanka s Glavnom upravom za potporu strukturnim reformama Europske komisije (EK) povodom predstavljanja završnog nacrta dokumentacije o nabavi usluga HEMS-a.

„Dosadašnji uloženi napori stručnih službi Ministarstva zdravstva te tima savjetnika i predstavnika EK kojima  svjedočimo, sada postaju vidljivi i javnosti kroz značajan napredak u procesu nabave usluge i uspostave HEMS-a. U kontekstu postojećih globalnih izazova, navedeni iskoraci dovoljno govore o odlučnosti ove Vlade i zdravstvene administracije kao i EK u provedbi ovog projekta“, dodao je ministar Beroš posebno se zahvaljujući EK na podršci i vjeri u potencijale hitne medicinske službe u Hrvatskoj.

19.04.2021., Heliodrom OB Dubrovnik, Dubrovnik - Na helidromu pokraj Opce bolnice Dubrovnik odrzana je pokazna vjezba povodom pocetka rada cjelogodisnje Hitne helikopterske medicinske sluzbe u Dubrovacko-neretvanskoj zupaniji. Potpisan je Sporazum s Ministarstvom zdravstva i Ministarstvom unutarnjih poslova kojim se regulira prijevoz ugrozenih hitnih slucajeva u nasoj zupaniji, time je nasa zupanija jedina ostvarila standard cjelogodisnje hitne helikopterske medicinske sluzbe. Helikopter ce biti trajno stacioniran u Zracnoj luci Dubrovnik. Rijec je o MUP-ovom helikopteru koji je opremljen i namijenjen za hitnu medicinsku sluzbu te zadovoljava sve standarde. Ministarstvo zdravstva ce osigurati zdravstveni dio posade, MUP ce osigurati letacki dio, a Dubrovacko-neretvanska zupanija ce osigurati smjestaj na ZL Dubrovnik, smjestaj i prehranu za letacko i medicinsko osoblje, rekao je nedavno, govoreci o helikopterskoj sluzbi, zupan Nikola Dobroslavic. rPhoto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Kako objašnjavaju iz ministarstva, zahvaljujući ugovorenoj tehničkoj pomoći EK, intenzivnom suradnjom Ministarstva zdravstva i konzultanata ostvaren je znatan napredak u procesu pripreme postupka javne nabave. Za projekt ukupne procijenjene vrijednosti 63 milijuna eura, do sada je provedena analiza tržišta, primjera dobrih praksi drugih država članica EU-a s iskustvom nabave usluge HEMS-a od civilnih operatera, te je proveden postupak prethodnog savjetovanja sa zainteresiranim gospodarskim subjektima. Prije objave postupka u veljači ove godine, najavljuju i novi krug prethodnog savjetovanja sa zainteresiranim gospodarskim subjektima kako bi se svim dionicima na tržištu predočile manje izmjene i prilagodbe dokumentacije koje proizlaze iz prethodno prikupljenih komentara dionika koji su sudjelovali u prethodnom savjetovanju.

Iz ministarstva također kažu kako je prilikom izrade dokumentacije o nabavi posebna pozornost bila posvećena potrebi uspostave HEMS-a u najkraćim mogućim rokovima, preuzimanju dobrih praksi iz drugih država članica EU-a, aspektu sigurnosti i kvalitete usluge, kao i geografskoj pokrivenosti cijelog teritorija Republike Hrvatske u okviru standarda zlatnog sata svim pacijentima. Također pišu da se paralelno s navedenim aktivnostima intenzivno radi na osiguravanju i pripremi potrebne infrastrukture, kadrova i medicinske opreme.

S Berošem se složila i predstavnica glavne uprave za potporu strukturnim reformama Saša Jenko napomenuvši da EK podržava projekt uspostave HEMS-a u okviru tehničke podrške koju financira Europska unija kroz Instrument za tehničku potporu strukturnim reformama glavne uprave Europske komisije za reforme te da je Hrvatska s ovom Vladom i administracijom zrela za nadogradnju hitnih medicinskih službi za sve građane Republike Hrvatske i njezine posjetitelje.

>> VIDEO: Izjava Andreja Plenkovića nakon početka suđenja Đuri Čehuliću

Komentara 2

SE
Serđo23
21:54 07.02.2023.

eh da je barem prije bilo helikoptera , barem bi procjepljenost bila veća , a helikopter bi se u jednom danu isplatio !

DA
dam63
20:09 07.02.2023.

Barun Minhauzen je za ovoga mala beba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije